61SAAT HABER SERVİSİ

Bugün Yalıpark Otel’de bir araya gelinen Trabzon il ve ilçelerinden 29 firma yetkilisinin katıldığı toplantıya sektörel anlamda bakıldığında yüzde 98’lik bir katılım gerçekleştiği belirtildi. Sorunlar ile ilgili bazı bilgilendirmeler ve toplantının sunumunu Özgür Kolamuç yaparken, toplantıya katılan herkes, sorunların çözümüne katkı için fikirlerini dile getirdi. 
 

ÖRGÜTLENME KARARI VERİLRDİ 
 

Medikal sektöründeki sorunların ortaya konulması, bu sorunların çözüm önerileri konusunda ortak akıl ile birlikte hareket edebilmeyi ve ,çözüm önerilerinin istişare ile ortaya çıkarılması planlanan bu önemli buluşmada başta Trabzon ili ve ilçelerini içine kapsayan daha sonra bölgesel ve en tüm Türkiye genelindeki sektör temsilcilerinin bağlı olacağı oda faaliyetlerine başlanması kararına varıldı. 
Toplantıda belli başlıklarla şimdilik konuşulan sorunlar şu şekilde. 

SEKTÖR BÜYÜK TEHLİKEDE 

* Sektörel birlikteliğin bugüne kadar sağlanamaması.  Oda, dernek gibi bir faaliyet alanımızın olmayışı. 

* Sektörümüze dışarıdan olumsuz bakışın varlığı ve giderilmesi için bir oda çatısı altında olup fiyat standardından  tutup çalışma koşullarının etik değerlere tekrar geri kazandırılması

* Kârlılık, maliyet ve ürünlerimizdeki bizlerin elinde olmayan fiyat artışları ve bunların dışında artan maliyetlerle işletmelerin sırtına yüklenen maliyetler ve üretici ithalatçıların bu fiyat belirlemelerde etkin olarak rol aldığı biz ise sadece işimizi yaptığımız için yanlış anlaşılmalar. 

* Gerek hastanelerde gerekse hastanelerde hizmet ve yaptığımız işlerin daha etkin ve insanların ve hekimlerin daha etkin tedavi olmaları noktasında hizmet anlayışımızın daha çok geliştirilmesi 

* Resmi kurumlarda sektörümüzün bir birlikteliği olmadığı için karşılaştığımız tekil sorunların giderilememesi.

*  Artan kurdan dolayı sektörümüzdeki tüm ürünlerin ciddi oranlarda fiyatların artmasına karşın SUT fiyatlarının yani SGK ödeme oranlarının çok aşağıda kalması bu hem satışta hastalarımızın ödediği farkların artıp ürünlere ulaşamamaya hem de sektörün küçülmesine ve haksız rekabete yol açması konusu.

* Belgelerle yetkilendirildiğimiz alandaki çoğu önemli ürünlerin artık eczanelerde de satılamaması hususu sektörümüzdeki pazar payımızın tamamen yok edilip sektörün ortadan kalkmakla karşı karşıya kalması.

* Ürünlerimizin tamamı uygulamalı eğitimli ve hizmet gerektirdiği eğitimini alıp belgelendirebildiğimiz halde eczanelerin lobileri çok güçlü olduğu için bir gecede sattığımız çoğu önemli ürünlerin eczanelerin de satış alanına dahil olması. Bu bir medikalin ilacı satması kadar yanlış bir durum.