61SAAT HABER SERVİSİ - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himaye ve talimatlarıyla başlatılan “Çalışma Hayatında Milli Seferberlik” programı kapsamında; Trabzon’da Valilik A Toplantı salonunda bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Trabzon Valisi Yücel Yavuz başkanlığında yapılan bilgilendirme toplantısında İş-Kur Müdürü Adnan Zengin ve SGK Trabzon İl Müdürü  Aydın Gedikli, çalışmalar hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Kaymakamların,  Meslek Kuruluşlarının temsilcileri  ile ilgili kuruluşların temsilcilerinin katıldığı bilgilendirme toplantısında konuşan Vali Yavuz, göreve başlayalı 7 olduğunu ifade ederek, “Göreve başlayalı 7 ay oldu. Aşağı yukarı bütün sektörlerle bir araya gelme imkanı oldu. Trabzon’da ki iş dünyası kadar, Trabzon’da istihdam sağlayan değerli iş adamlarımız kadar, devletine – milletine değerlerine bağlı, hakkını hukukunu gözeterek, devletin koyduğu kurallara uyma ve taviz vermeme konusunda ki memnuniyetimi ifade etmek istiyorum” dedi.
 
7/24 HAZIRIZ
Vali Yavuz, şu şekilde devam etti:  “Bu ülkemiz genelinde her yerde gündeme alınmış durumda.  Biz şuna inanıyoruz ki Trabzon’ da da ülkemiz genelinde başlatılan ve işsizlik fonundan finanse edilecek olan çok muazzam şeklinde ki bu pakete Trabzon’da da ilgi ve alakanın en düzeyde olacağına inanıyoruz.
Benim emir komutamda, karşılaşılabilecek sorunlar veya oluşacak aksiliğin giderilmesi konusunda her daim 7/24 hazırız. Arkadaşlarımız, Gerek İş Kur İl müdürümüz gerek SGK İl Müdürümüz bu konuda duyarlılık gösteriyor. Hayırlı olmasını diliyorum” dedi.


 
İŞ TALEP VE İŞÇİ TALEP EDEN KESİM..
İş talep eden bir kesim olduğuna dikkat çeken Vali Yavuz, “Çalışma hayatında milli seferberlik. Ne demek. Bir tarafta yetişmiş veya vasıfsız iş talep eden kesim var. Bir tarafta “ben işçiye ihtiyacım var iş gücüne ihtiyacım” var diyen işveren kesimi var. Bunu oluşturacak teşkilatımız var. İş ve İşçi Bulma Kurumu... Böyle bir sistem var ama her halde tam çalışamadığını da belki de kabul etmemiz lazım. Kamunun teşvik paketine katkı sağlaması sonucu oluşturduğu ortam. Burada başlık şudur. “Ekonomiyi daha da canlandıralım, daha da güçlü hale getirelim insanımızın refah düzeyini yükseltelim, biz kendi kendimize yetelim” bu ülke bunu ispatlamıştır.
 
TRABZON İÇİN 25 BİN RAKAMI..
Olay basit bir olay değildir. Devletimiz burada 15 ile 17 milyar TL tutarında ki kampanyayı iş dünyasına sunmaktadır. O zaman yapılması gereken şudur. Herkes ama herkes bu işe el atmalıdır. Bildiğimiz farkında olduğumuz, iş arayan arkadaşımız, genç arkadaşımız bunların farkındalığını oluşturup elden ne geliyorsa destek olmak ve ona yol göstermek anlamında da bu kampanyaya desteklerimiz olacak. Kahvehanelerde, ev sohbetlerinde bu konu konuşulmalı.
25 bin rakamı telaffuz edildi. Bu süreçte kampanya sürecinde bu rakamı biraz fazlasıyla misliyle geçeceğiz.  Sektör çok canlı, gayretli. Arkadaşlarımız çalışma sistemini kurdu” dedi.


 
VALİ YAVUZ, ÖRNEĞİ SOMUTLAŞTIRDI
Konuyu katılımcıların daha iyi anlaması için olayı somutlaştırmak isteyen Vali Yavuz, “Diyelim ki Endüstri Meslek Lisesinden mezun olmuş bir arkadaşımız. Askerliğini de yaptı geldi, evde oturuyor. Kahveye gitse para yok, evde otursa olmuyor racona ters. Dışarı çıksa kar yağıyor. Hadi bakalım ne yapacak? Anne baba kafayı yiyecek. İş verene gidiyor “Ya kardeşim bana maliyetin şu kadar...?” Somutlaştıralım dedim... Ne yapacak ne edecek.. İşsiz ve öyle seferberlik... Sabah oldu çıktı nereye gidecek?” dedi.

MESLEK LİSELİLER İŞ KUR’A KAYITLARI YAPILACAK
Bunun üzerine İş Kur Müdürü Zengin, “Bu söylediğiniz profile sahip insanı biz arıyoruz. Nitelikleri olmayan insanların yetiştirilmesini de yapıyoruz ama u hazır bir elaman. Niteliği olan bir elemandan bahsediyoruz. Yapabileceği ilk önce şey İş Kur’a gelmek. Kaydını vermek ve biz o kayıt üzerinden alıyoruz..” diye konuştu.

Bu sırada araya giden Vali Yavuz, “Endüstri Meslek Lisesi ve diğer meslek okullarından mezun olmak üzere olan bütün çocuklarımızı okul müdürlerimiz artık ne yapacak İş Kur’a kaydedecek. Tamam mı... İş Kur’a kayıt, olmazsa olmaz...” ifadelerini kullandı.
 
İŞ VERENLERE TEŞVİKLER AKTARILACAK
SGK İl Müdürü Gedikli ise, “Burada biz iş verenlerimize nasıl destek olabiliriz diye düşündüğümüzde yaklaşık 12-13 teşvik paketi açıklanmış. Bu alanda iş verenlerimizin  bazıları konusunda çok fazla bilgi sahibi olmadığına müşahede ettik. Biz bu anlamda bilgilendirme çalışmalarına hız vermeyi planlıyoruz. Kurumumuzda oluşturduğumuz bir komisyon vasıtasıyla iş verenlerimizden gelecek olan bu konuda ki soruları cevaplamak ve onlara geri bildirim yoluyla kendilerini bilgilendirme anlamında çalışma yapmayı düşünüyoruz. Burada telefonla bize ulaşmaları mümkün. Biz kendilerini telefonla bilgilendirme yapma suretiyle çalışma hayatına nasıl katkı sağlarız diye çalışmamız mevcut. İş Kur İl Müdürlüğümüzde program yapmak suretiyle iş verenlerimizi teşviklerle ilgili bilgilendirme noktasında çalışma yapacağız. SGK İl Müdürü ile yüz yüze görüşmeler yaptık. Önerilerini şikayetlerini dinleme fırsatı bulduk” ifadelerini kullandı.