61SAAT HABER SERVİSİ

Artvin’in Hopa ilçesinde 31 Mayıs 2011’de dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilçeye geldiği sırada düzenlenen protestolara yönelik olaylarda yaşamını yitiren öğretmen Metin Lokumcu’nun hayatını kaybetmesine ilişkin dava bugün Trabzon Adliyesi'nde başladı.

Yoğun katılımın beklendiği dava öncesi Trabzon'da yoğun güvenlik önlemleri alındı. Adliyeye giriş çıkışlar kapatılırken alana gelen herkes arandı. 

Bilindiği üzere HDP'li vekiller 10.00'da Trabzon 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlanacak olan davaya katılım çağrısı yapmıştı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya davaya katılan isimler arasında yer aldı.

CHP TRABZON MİLLETVEKİLİ KAYA, ‘’BU KARAR ÖRNEK OLACAK''

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya ise dava öncesi yaptığı açıklamada ''Metin Lokumcu’yu dava arkadaşımızı saygıyla anıyorum. Saygıyla eğliyorum. Rahmetli olduktan bu güne 9 yıl 11 ay geçti. 9 yıl 11 aydır adalet bekleyen Metin Lokumcu’nun ölümünün duruşmasını bekleyen insanlarız. Bu aklar zaman geçti hala bir duruşma yapılmadı. Bu duruşma içni buradayız. Umut ediyoruzki adalet tecelli edecek. O güzel insanı o doğaya o memlekete yurduna insanına aşık güzel insanı orada attıkları biber gazıyla orada yaptıklarıyla ölümüne sebep olanlar adaletin önünde hesap verecek. Bu umutla buradayız. Bu bu karar örnek olacak’’ dedi.

HDP İZMİR MİLLETVEKİLİ ÇEPNİ, ''ADALET DEMEK İÇİN BURADAYIZ''

Duruşma öncesi Trabzon Adliye’si önünde açıklama yapan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni “Trabzon Adliyesi’ndeyiz, Metin Lokumcu abimizin davamındayız. 10 yıl boyunca bu dava sürüncemde bırakıldı. Ölüme sebep olanların yargılanması için buradayız. Kimse cezalandırılmadı, direnişe katılanlar cezalandırıldı. AK Parti iktidarı bugün olduğu gibi o günde saldırmıştı. Metin ağabeyimiz o duruşun simgesi olmuştu, Hopa direnişinin demokrasi mücadelesinin simgesi oldu. Bir kez daha Metin Lokumcu için adalet demek için buradayız, demokrasi mücadelesinin parçası olduğunu gördüğümüz için buradayız. Ölüme sebep olanların cezalandırılması için elimizden geleni yapacağız, sonuna kadar davacısı olacağız. “ ifadelerini kullandı.

MAHKEME ÖNCESİ AÇIKLAMA

Trabzon Emek ve Demokrasi Güçleri Sözcüsü Engin Nur mahkeme öncesinde Trabzon Adliyesi önünde açıklamalarda bulundu.

Engin Nur şu ifadelere yer verdi:

METİN LOKUMCU DAVASI

''Demokratik bir eylem sırasında derelerimize, ormanımıza, doğamıza sahip çıktığımız süreçte, çayımızı, fındığımızı sahip çıktığımız bu süreçte. Yasal demokratik bir basın açıklaması sırasında, kamuoyuna ve dönemin başbakanına Hopa’nın, Rize’nin ve Karadeniz’in taleplerini bildirmek için toplandığı sırada polisin biber gazı kullanması sonucu arkadaşımız Metin Lokumcu kalp krizi geçirip vefat etmişti''

''GÜVENLİK GEREKÇESİYLE TRABZON'A TAŞINDI''

''Sorumluluların adalet önünde hesap vermesi için hukuk mücadelesini sürdüren ailemiz ve avukatlarımız 10 yıl sonra bu mahkemeyi açma sürecini başlatmıştır. Hopa’da başlayan mahkeme süreci kaçırılarak Trabzon’a taşındı. Güvenlik gerekçesi bahane gösterildi''

''TRABZON HALKI METİN LOKUMCU DAVASINI SAHİPLENDİ''

''Trabzon halkı ve mücadeleci insanları Metin Lokumcu’nun adelet mücadelesini en yüksek seviyede sahiplendi ve burada mahkeme süreci başlatılmış oldu. Metin Lokumcu arkadaşımız ve yoldaşımız için adalet mücadelesini sürdüreceğiz. En iddialı şekilde takip edeceğiz. Adaleti ve hukuku koruyacağız. Mahkeme sonrasında tüm kurumlarla ilgili bir basın açıklaması yapacağız''

VALİLİK YASAKLADI

Trabzon Valiliği ise Metin Lokumcu davası öncesi, 26 Nisan tarihine kadar kent genelinde her türlü açık hava toplantısı, kapalı yer toplantısı, yürüyüş, miting, basın açıklaması, protesto eylemi, çadır kurma, insan zinciri, stant açma, oturma eylemi, imza kampanyası, el ilanı ve broşür dağıtma, anma töreni, toplu karşılama ve açılışlar vb. türdeki eylem ve etkinlikleri yasakladı.

DAVA 28 HAZİRAN'A ERTELENDİ

Mahkeme heyetinin davayı 28 Haziran'a ertelendiği öğrenildi.