61SAAT HABER SERVİSİ - Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinde mezarlıklarla ilgili bugün yeni bir karar alındı. Plan ve Bütçe Komisyonundan meclis gündemine gelen maddeye göre cenaze definlerinin üzerinden en az 5 yıl geçmiş, ancak herhangi bir mezar tahsis bedeli ödenmemiş kişilerin yakınlarından mezar tahsis bedeli istenecek.  

DEFİN GERÇEKLEŞEN MEZARLAR İÇİN 500 TL 
Plan ve Bütçe Komisyonu bu tür mezar yerleri için 500 TL’lik ücret belirlerken, ‘Aile Mezarlığı’ şeklinde yanlarında ayrılıp çevrilen alanlar için rayiç bedel yani 3 bin TL istenecek. 

ALINMAZSA, BÜYÜKŞEHİR’İN UHDESİNE GEÇECEK
Bu ücretlerin yatırılması için ise Büyükşehir Belediye Meclisinde bugün kabul edilen maddeye göre en son süre 01 Ocak 2021 yılı olarak belirlendi. Eğer kişilerin yakınları ayrılan mezar yerleri için bu ücretleri belirlenen süre içerisinde yatırmazsa mezar yerleri Büyükşehir Belediyesinin uhdesine geçecek. 

TEKRAR SATIŞ MÜFTÜLÜĞE SORULACAK
Büyükşehir Belediyesi olası uhdesine geçecek mezar yerlerinin yabancı kişilere tekrar satışının yapılıp yapılamayacağını ise Trabzon İl Müftülüğüne yazacağı yazıyla soracak. Ancak Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, tahsis bedeli ödenmeyerek Büyükşehir Belediyesi uhdesine geçecek mezar yerlerine ikinci bir defnin ise olmayacağını açıkladı.  

Madde Büyükşehir Belediye Meclisinde oy birliği ile kabul edilirken tartışmaları da beraberinde getirdi. Özellikle Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, konuyla ilgili Mezarlıklar Müdürü Köksal Saral’ı soru yağmuruna tuttu. 
Saral, “5 yıl geçtikten sonra normal rayiç bedele döner. Şuandaki duruma göre 3 bin TL’ye çıkıyor. Vatandaşımızda eskiden defnetmiş olduğu, 5 yıl geçen mezarların ücretini 3 bin TL olarak ödemekte zorlanıyor, yapamıyorlarda. Problem olarak bekliyor bu durum” dedi. 

500 TL ÖDEMEZSE ŞİMDİKİ FİYATTAN 3 BİN TL ÖDEYECEK
Saral, buradaki esas sıkıntının 1977 ile 86 yılları arasında Bahçecik ve Sülüklü Mezarlıklarında usulsüz olarak çevrilen ve defnedilen mezarlıkların olduğunu belirtti. 
Bunun üzerine Başkan Gümrükçüoğlu, Saral’a vatandaşın 2021 yılına kadar ödemezse ne olacağını sordu. Bunun üzerine Saral, “2021 yılından sonra Rayiç bedelden ödeyecek... Şimdiki fiyata göre 3 bin TL ödemesi gerekecek” dedi. 

Başkan Gümrükçüoğlu, hiç bir ödeme yapılmazsa ne olacağını sorduğunda ise Saral, “Normalde mevzuat o yeri belediyemize bırakıyor. 5 yıl geçtikten sonra tekrardan satış yapması için bırakıyor. Ama şuanda yapmamaya çalışıyoruz” diye yanıt verdi. 

Bunun üzerine Başkan Gümrükçüoğlu, “Peki tekrar sattınız! Kişinin mezarının üzerine satın alan kişi bir mezar daha koyacak? Yani bir defin daha yapacak. Peki siz sordunuz mu müftülüğe,  dinen 1. derece yakını olmayanı, 5 yıl geçtikten sonra başka bir insanı,  ölünün kemiklerini mezarın dip tarafına çekerek koyabilir miyiz?” sorusunu sordu. 

MÜFTÜLÜĞE SORULMASI İÇİN TALİMAT VERDİ
Bu soruya ise Saral, bilgi almadıkları yönünde yanıt verdi. 
Başkan Gümrükçüoğlu ise, Müftülükten resmi bir bilgilendirme alınması için talimat vererek, “Alacaksınız! Bir iş yaparken önce onu soracaksınız” dedi. Bazı Büyükşehirlerde mezar yeri darlığından ötürü üst üste definler yapıldığını hatırlatan Başkan Gümrükçüoğlu, “Benim bildiğim onun yakını girebiliyor oraya. Oradaki mezarın sahibinin rızası ile yine yakını olanı koyabiliyor.. Siz resmi görüş alınız. Yabancının defnedilmesininim dinen caiz olup olmadığını öğreneceksiniz” dedi. 

PARASI OLMAYAN NEREYE DEFNEDİLECEK
CHP’li Düzköy Belediye Meclis Üyesi Musa Öztürk ise “Parası olmayan ne yapacak?” sorusunu sordu. Bu soruya Başkan Gümrükçüoğlu, “Parası olmayan da tabi ki defnedilecek. Tek başına defnedilecek. Parası olmayandan para alınmıyor” dedi. 

MEZAR YERLERİNİN YENİDEN SATIŞI KARARINI ALMADIK
Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Muhammed Sait Gürsoy ise, alınmayan mezar yerlerinin ikinci bir satış kararı almadıklarına dikkat çekerek, “Burada zaten bizim bunun üzerine mezar gömeceğiz diye bir şeyimiz yok. Kanunda sadece böyle bir boşluk var. Yoksa biz “onun üzerine mezar defnedeceğiz, kaldıracağız” öyle bir karar zaten yok. Sadece burada mezar sahiplerinin, mezarlarını sahiplenmesi ve ücretini ödeyerek tapusunu alması amaç.. Almadığı zaman o mezar yeri belediyeye kalıyor. Tasarruf belediyenin elinde” diye konuştu. 

İKİNCİ BİR SATIŞ OLMAYACAK
Başkan Gümrükçüoğlu’da, defnedilmiş ancak yakınları tarafından tahsis bedeli ödenmemiş mezar yerlerinin ikinci bir satış cihetine gidilmeyeceğini kaydederek, “Belediyede elinde yer olduğu sürece orayı kullanmak cihetine gitmez.  Başka yer varsa o mezarın üstünü satıp yeniden oraya yeni bir mezar koyma cihetine zaten gitmez. Yer mevcutsa. Ama ilk defnettiği zaman ihmal edilen veya unutulan ücretin tahsili cihetine gidiyor” dedi.