61SAAT HABER SERVİSİ - Türk Hava Kurumu’nun (THK) Ortahisar İlçesinde Kaymakamlık Binasının hemen karşısında ki 5 katlı binası için yapılan satış ihalesi tartışmaları da beraberinde getirdi. 2016 Eylül ayında ihaleye çıkılan binanın 19 kiracısından 11’i Carpidiem Şirketi üzerinden ihaleye girdi. Kiracılar, 8 milyon 600 bin TL teklif vererek ihaleyi kazandı. İhale kazanıldıktan sonra yatırılması gereken 600 bin TL’yi bir hafta içinde THK’nin hesabına yatırdıklarını söyleyen Hasan Fatih Akçay geri kalan kısmın yatırılması için de 1 ay sürede anlaştıklarını belirtti.

BİNADA İPOTEK ÇIKTIĞI İDDİASI
Kiracılar adına konuşan Akçay, “Ancak binanın üzerine 3 milyon 642 bin liralık Türkiye Katılım Bankasında kredi kullanıldığından tapuda 9 milyonluk ipotek tespit edildi. İpotek tespit edildikten sonra THK Genel Sayman Salim Kaya ile görüşülerek “burada ipotek var. Mümkünse İpoteği kaldırın. 8 milyonu sizin hesabınıza yatıralım” dedik. Türk Hava Kurumu Genel Başkanı bizzat arayarak “siz bize güvenmiyor musunuz? Siz parayı bize yatırın sonra tapuyu vereceğiz” dedi. Bunun üzerine Trabzon’da çalıştığımız bankanın müdürü ile görüştük. Böyle bir satışın olamayacağını “burada en güzeli ben onlarla görüşeyim” dedi. THK Genel Başkanı ile çalıştığımız bankanın müdürü görüştü. O da onlara, “İki yol var başkanım. Bir tanesi bu paranın kapatılacak kısmını yatıralım. Geri kalanı sizin hesabınıza yatıralım. Tapuyu arkadaşlara verin. Veya biz size sadece yatırılacak kısmı yatıralım.
Geri kalan kısmı arkadaşlar yatırır yatırmaz onlara kalsın” dedi. Bunun üzerine Genel Başkan, “THK Kurumsal firmadır. Böyle bir şeye girmez. Siz parayı bize yatırmak zorundasınız” dedi. Biz de noterden ihtar çektik. “Tapunun temiz olmadığı bundan dolayı hesabınıza parayı yatıramayacağımızı. Temizlediğimiz takdirde hesabınıza yatıracağız” dedik” ifadelerini kullandı.



MAHKEMEYE BAŞVURDULAR
Akçay, sözlerine şu şekilde devam etti: “Tarih geçtikten sonra THK yeniden ihaleye çıktığı için biz de Samsun Bölge İdare Mahkemesine dava açtık. Yürütmeyi durdurmayı talep ettik. Dava görüşülmeye başlandı. ihaleyi iptal edip 3 gün sonra M. M.’ye bu bina satıldı. İşin ilginç yanı ihaleye sadece M.M. girdi. Bir hafta sonra M.M. tapuyu alıp bize “2 milyon 780 bin dolara bana mal oldu. Artı 1 milyon daha öderseniz binaya size verebilirim” dedi. Bunun üzerine kiracılarla bir araya geldik zaten dolarda kur farkı o süreçte oluştu. Artı 1 milyon. Kiracılar zaten bu parayı ödeyemeyeceği ortaya çıkınca binayı kiracıların 2017’nin Haziran 5 itibariyle boşaltılması şeklinde tebligat aldık. 2017 Haziran 5’de terk edin diye kağıt çıkardı. Bu konuda devlet büyüklerinden yardım bekliyoruz. Binanı içinde 63 çalışan 19 kiracı vardı”