Pandemi döneminde COVID-19 hastalığının aşılama, poliklinik muayene, servis ve yoğun bakım tedavileri olmak üzere tüm süreçlerde gayet başarılı bir çizgi çizen KTÜ Farabi Hastanesi’nde yeni bir başarıya daha imza atıldı. 

KTÜ Farabi Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Zeynep Gökçe Gayretli Aydın “Son iki yıldır COVID-19 pandemisini yaşamaktayız. Her ne kadar bu süreçten çocukların daha az etkilendiği bilinse de COVID-19 hastalığının seyri sırasında çocuklar ağır bakteriyel enfeksiyonlar geçirebiliyor. KTÜ Farabi Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü'ne, yakın tarihlerde Erzincan ve Rize’den 16 ve 13 yaşında iki kız çocuğu hasta kabul ettik. 16 yaşındaki J.A. ismindeki hastamızın gözünde kızarıklık şikâyeti ile doktora başvurduğu ve izleminde sara nöbeti geçirdiği öğrenildi. 13 yaşındaki A.K. ise gözünde kızarıklık ve takip eden günlerde sağ kol ve bacağında felç görülmesi üzerine hastanemize sevk edildi. İki hastamız da COVID-19 enfeksiyonu geçirmekteydi. Yaptığımız tetkiklerde, hastalarımızın beyninin içinde apse olduğu tespit edildi. Her iki hastamız da Beyin Cerrahisi Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Uğur YAZAR hocamız ve ekibi tarafından ameliyat edildi.  Operasyon sayesinde apseleri boşaltıldı. Hastalar, Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Servisi'ne yatırılarak damardan antibiyotik tedavileri başlandı. Hastaların serviste takibi sürecinde tekrarlayan ameliyatlar geçirmeleri gerekti ve bu ameliyatları yapıldı. Tedavileri süresince kritik ve zor günler yaşayan 13 yaşındaki A.K.‘ nın felç durumu, 16 yaşındaki J.A.’nın görme problemi giderildi. Halen tedavilerinin ikinci ayı içinde olan hastalarımızı taburcu etmeye hazırlanıyoruz.” dedi.

Çocukların COVID-19 hastalığında, “hafif seyreden grup” olarak algılanması durumunun, önlemlere dikkat konusunda gevşemeye yol açtığını belirten Doç. Dr. Aydın “COVID-19 hastalığından korunmak mümkün. Maske ve mesafenin yanında, ülkemizde 12 yaşından büyük çocuklarda aşı şansı mevcut. Bu yaş grubundaki çocukların da aşılanarak hem COVİD-19 hastalığından hem de COVİD-19 hastalığının neden olabileceği diğer ağır hastalıklardan korunmak mümkün.” diyerek sözlerini tamamladı.