Açıklanan listede Trabzon’da Kanuni Anadolu Lisesi ve Tevfik Serdar Anadolu Lisesi’nin olmamasına tepkiler çığ gibi büyürken bir tepkide Bilimsel ve Laik Eğitim Hareketi’nden geldi.

Trabzon Gazeteciler Cemiyetinde açıklamalarda bulunan grup adına konuşan Adem Çağdaş Kaan imza kampanyası başlattıklarını belirtip şu ifadeleri kullandı;

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz 5 Kasım 2017 tarihinde öğrencilerin ortaöğretime nasıl geçeceklerini belirleyen yeni sistemi açıkladı. Var olan sınav sistemini yani TEOG’un kaldırıldığını söyleyen İsmet Yılmaz “çember sistemi” adlı sınav sistemini getirdiklerini duyurdu. Eğitim sistemi yıllar içerisinde niteliksizleşirken, öğrenciyi merkeze koyan değil iktidarın hedeflerini merkeze koyan bir yapıdayken sınav sisteminin değiştirilmesi ise yine var olan sorunları çözmedi. 1.2 milyon öğrencinin ve velilerinin yakından takip ettiği sınav sistemi merkezi sınav ve öğrencilerin adreslerine yakın okulları tercih edebilmesi üzerine kurulu.

İsteyen öğrenciler az sayıda ve meb’in hangi kriterlere göre belirlediği açık olmayan okulların sınavlarına girecek, sınavla yerleşemeyen veya sınava girmeyen öğrencilerin ise adreslerine en yakın tercih ettikleri okula yerleştirileceğini ifade eden Milli Eğitim Bakanı öğrencilerin istemedikleri okullara gitmeyecekleri yönündeki açıklamasını defalarca yineledi. Her ne açıklama yapmış olursa olsunlar yeni sınav sistemi ile ne toplumun ne öğrencilerin ne de velilerin kaygılarını gideremediler. Milli Eğitim Bakanı %10’luk bir öğrenci kesiminin sınavla öğrenci alan okullara yerleşmesini planlarken bu oranın nasıl belirlendiğini açıklamamıştır. Ülkedeki tüm çocukların eşit, parasız, bilimsel, laik ve kamusal eğitime ulaşmasını sağlamakla yükümlü Bakanlık, var olan eşitsizliği daha artıracak bir liseye geçiş sistemi getirmiştir. En temel haklarımızdan biri olan eğitim hakkının engellendiği sınav sistemi kabul edilemez. Yeni sınav sistemi ile Trabzon’da merkezi sınav ile öğrenci alacak okulların listesi de açıklandı. Açıklanan 12 lisenin 3 tanesi İmam Hatip lisesi. 2016 yılında TEOG’a giren öğrencilerin sayısı 10482 iken bu okulların toplam öğrenci sayısı kontenjanı 900. Peki geriye kalan öğrenciler hangi okulları tercih edecekler? Öğrencilerin dört yıl boyunca emeğini heba edecek bir uygulama söz konusudur ve büyük mağduriyetler yaratacaktır. MEB Trabzon’daki 12 ilçedeki okulları nitelikli olarak değerlendirmemiştir. Bu ilçelerdeki öğrenci ve veliler mağdur edilmişlerdir.

Trabzon için bir diğer durum ise 900 öğrenci alacak bu liselerin arasında imam hatip liselerinin kontenjanı 270. Hangi kriterlere göre seçildiği belli olmayan okulların açıklaması ile çok net görüyoruz ki öğrenciler bir şekilde imam hatip okullarına yönlendirilmeye çalışılıyor. Bilimsellikten, laiklikten uzak bir eğitim sistemine öğrencilerin mahkûm edilmesini kabul etmiyoruz. %16,47 başarı dilimi ile Dursun Ali Kurt İmam Hatip Lisesi merkezi sınav ile öğrenci alacak okullar arasında yer alırken sadece Trabzon’da değil Karadeniz’de verdiği eğitim ve başarıları ile iyi bir okul haline gelen Kanuni Anadolu Lisesi ve Tevfik Serdar Anadolu Lisesi neden sınav sistemi ile öğrenci almıyor. Bizler nedenlerini çok iyi biliyoruz. Kindar ve dindar bir nesil için eğitim sistemini yıllar içerisinde defalarca değiştiren AKP iktidarı, düşünen, sorgulayan bir nesil istemiyor. Ülkeyi kendi iktidarları için yapboz oyununa çevirmelerine ve bu uğurda çocuklarının geleceklerinin karartılmasına izin vermeyeceğiz. Bilimsel ve Laik Eğitim Hareketi olarak mahalle mahalle, köy köy gezerek bu sınav sisteminin durdurulması için elimizden geleni yapacağız.