İşte Başkan Kuvvetli’nin açıklamaları:
“Sözlerime başlamadan önce siz değerli basın mensuplarımızın 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı şimdiden kutluyor; bizlerin düşünce ve çalışmalarını kamuoyuna özveriyle ilettiğiniz için teşekkür ediyorum. İktidarın Türkiye’nin stratejik tarım ürünleri arasında yer alan ve ülkemizi dünya lideri konumuna getiren fındık, konusunda uyguladığı yanlış politikalar mağduriyet yaşatmaya devam etmektedir. Bu açıklamayı yapmaktaki amacımız fındık üreticisinin mağduriyetine dur demektir.”

ÜRETİCİ CANINDAN BEZDİ
“AK Parti iktidarının fındık fiyatlandırmada yıllara göre düzenli bir yükselişi yakalayan FİSKOBİRLİK’i devre dışı bırakması fındık fiyatlarında istikrarsızlığa neden olmuştur. Ardından devreye giren TMO’nun piyasa şartlarını üretici lehine geliştirecek fiyatlar açıklamaması da bu istikrarsızlığı arttırmıştır. Üretici, emeğinin karşılığını bulamayıp bahçesine gitmemeye, fındık yerine farklı ürünler yetiştirmeye ve hatta gazete ilanları ile fındık bahçesini satmaya başlamıştır. Birçok tarım ürününde olduğu gibi fındıkta da izlenen yanlış politikalar üreticiyi artık canından bezdirmiştir.”

FINDIK TEKELLEŞTİ
 “Fındığımızın fiyatı Almanya’daki Dünya Fındık Borsası’nda belirleniyor Yabancı firmaların fındık piyasasında aktif rolü üstlenmesiyle bu konudaki söz hakkımız tamamen ortadan kalktı. Yani fındık bizim ama söz İtalyan’ın. Fındık tekelleşti. Fındık üreticimiz Fildişi Sahillerinde kakao yetiştirip hiç çikolata yemeyen işçiler gibi; İtalyan firmasının kendi fındıklarından ürettiği çikolatanın tadını dahi bilmiyor. Türk fındığından üretilen çikolataları fahiş fiyatlarla tüketime sunuluyor. Üretici fındığını sattıktan sonra fiyat açıklayan TMO fındığı bin bir güçlükle üreten yetiştiricimizi bu firmalara ezdiriyor ve çok düşük rakamları üreticiye layık görüyor.” 

EN AZ 25 LİRA
“Fındık konusundaki mağduriyetlerin tekrarlanmaması için bu çağrıyı yapma gereği duyduk. Hükümet milyonlarca üreticinin geçim kaynağı olan fındıkta Covid-19 salgınından dolayı yaşanan olumsuzlukların yol açtığı maliyet artışlarını da dikkate alarak üreticiyi mağdur etmeyecek şekilde; maliyetin üzerinde bir alım fiyatı açıklamalıdır. Komşu illerden işçi gelmediği için fındık toplama maliyetinin geçen yılın çok üzerinde olacağı görülmektedir. Fiyat belirlerken bunlar dikkate alınmalıdır. TMO’yu bir an önce en az 25 lira olacak şekilde açıklamaya davet ediyoruz. İktidar yetkililerini ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’yi; fındık üreticisini İtalyan bir firmanın ve serbest piyasa koşullarının insafına bırakmamaya davet ediyoruz. TMO’nun üretici tarlaya girmeden bir an evvel fiyat açıklaması ve üreticiye alım garantisi vermesi gerektiğinin altını çiziyoruz. Fındıkta söz, sömürenin değil; alın teri döken üretenin olmalıdır.”