61 SAAT HABER SERVİSİ-Berkay Güntekin-Maçka Halk Eğitim Merkezinin bulunduğu binanın hükümet binası yapılması üzerine karar alınmasının ardında Mimarlar Odası Trabzon Şubesi tarafınan bu duruma karşı çıkılıp Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü yazı gönderip incelenmesi istenmiş inceleme sonucunda Kültür Varlıkları Koruma Müdürlüğü alanı kültür varlığı olarak kabul edip raporuna kurula göndermişti. Bu kararın üzerine Maçka Belediyesi bu karara itiraz edip konuyu Trabzon İdari Mahkemesine taşımıştı.

Resmi Gazetede bugün yayınlanan Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Kararlarına göre Maçka Halk Eğitim Merkezinin bulunduğu bina kültür varlığı olarak tescillendi. Konu ile ilgili Trabzon İdari Mahkemesinde davanın devam ettiği öğrenilirken 61saat’e açıklamalarda bulunan Maçka Belediye Başkanı Koray Koçhan binanın 1950’li yıllarda yapılan bir yapı olduğunu belirtti. Koçhan “1950’li yıllarda yapılan bir bina tarihi bir niteliği olduğunu düşünmüyoruz. Koruma altına alınması konusunda itirazımız var. Şuan bölge İdare Mahkemesinde dava devam ediyor. Oraya hükümet binası yapılmak üzere alınmış bir karar vardı. Maçka Belediyesi kurulundan zaten olumsuz cevabı verilmişti.”dedi.

Koçhan “Eğer bir tescillenme söz konusu ise ve mahkeme sonuçlarnırsa bunada biz karşı değiliz. Müze çalışmalarımız olacak. Gerekli müze çalışmamız alanında o binayı değerlendirebiliriz.” ifadelerini kullandı.

İşte resmi gazete yayınlanan karar:

Trabzon İli, Maçka İlçesi, Merkez Mahallesi, sit alanı dışında, kamu mülkiyetine ait, 47 ada, 55 parseldeki taşınmazın koruma altına alınması talebini içeren Mimar Odası Trabzon Şubesinin 28/03/2017 tarih ve 2017/69 sayılı yazısı, konuya ilişkin Maçka Belediye Başkanlığı, İmar ve Şehircilik Müdürlüğünün 04/05/2017 tarih ve 94137514-310.99-486 sayılı yazısı ile Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü‟nün 21/04/2017 tarih ve 2017/469 sayılı Uzman Raporu okundu, ekleri ve dosyası incelendi, yapılan görüşmeler sonucunda; Trabzon İli, Maçka İlçesi, Merkez Mahallesi, 47 ada, 55 parseldeki taşınmazın; 5226 ve 3386 sayılı yasalarla değişik 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunun 6. maddesi kapsamında kaldığından korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilmesine; Koruma grubunun I. (bir) olarak belirlenmesine, taşınmazın bulunduğu parselin tapu kütüğünün beyanlar hanesine “korunması gerekli I. (bir) grup kültür varlığıdır” şerhinin verilmesine; Söz konusu 55 parselin koruma alanı ekte dağıtımı yapılan kadastral planda işaretlendiği şekilde belirlenmesine, koruma alanı içinde kalan 47 ada 40-41-42-52-54-81-111 ile 203 ada 1 parselin tapu kütüğünün beyanlar hanesine ise “kültür varlığı korunma alanıdır” şerhinin verilmesi gerektiğine karar verildi.