61SAAT HABER SERVİSİ - Trabzon’un Akçaabat İlçesi Dürbinar Mahallesinde yapılması düşünülen Kentsel Dönüşüm Projesinde bugün yeni gelişme yaşandı. Dürbinar Mahallesinde ki Kentsel Dönüşümle birlikte yoğunlaşmayı gidermek için Yaylacık Mahallesinde alınması düşünülen stok araziye vatandaş yüksek miktarda para isteyince, projeden vazgeçildi. Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen, Kentsel Dönüşüm fikrinden önce bölgede arazinin metre karesinin 250 TL’ye satıldığına dikkat çekerken, projenin ortaya çıkmasının ardından araz fiyatlarının bir anda metre kare başına bin 250 TL ile 2 bin TL’ye kadar çıktığını kaydetti.

TOKİ’nin de burada yapılacak Toplu Konutların fiyatlarında maliyetin yükseleceğine dikkat çekerek Kentsel Dönüşüm Projesinden vazgeçti. TOKİ’nin bu kararının ardından Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi’de, Akçaabat Belediye Meclisinden gelen karar sonrasında bölgede ki Kentsel Dönüşüm Projesinin kaldırılmasını oy birliği ile kabul etti.

Konuyla ilgili konuşan Akçaabat Belediye Başkanı Türkmen, Dürbinar Mahallesinde Kentsel Dönüşüm yapmak için öncelikli olarak Yaylacık Mahallesinde konut yapılması fikrinin ortaya çıktığını kaydederek “Dürbinar Mahallesinin bir bölümünde Kentsel Dönüşüm yapabilmek için öncelikle böyle bir alanı kamulaştırıp burada konut yapalım dedik. Dürbinar Mahallesinde yoğunşma fazla olduğu için,  bu alanı kendi yerinde dönüştürmek mümkün değildi. Bu nedenle böyle ilave alanda konutlar yaparak seçme imkanı sağlayalım diye düşündük.

Bu TOKİ idaresi başkanın da görüşüydü. Önce böyle bir iş yapalım. Orada vasıflı alan yapalım. Ondan sonra esas dönüşüm yapacağımız yere başlayalım. Daha sonra burada ki vatandaşlara, öneri yapalım “yerinden mi alırsınız, yeni yaptığımız yerden mi alırsınız yoksa paranızı mı alırsınız?”  düşüncesiyle ayağa kalkıldı. Burası stok konut alanı belirlendi” dedi.

Yaylacık Mahallesinin stok alan belirlendiği sırada, burada satılmak istenen arsalar olduğuna dikkat çeken Türkmen, “Bu belirlenme yapıldığı zaman burada satılmak istenen arsalar vardı. 250 lira metre karesine isteniyordu. Biz hazırlıklarımızı yaptık, harita üzerinde planlar üzerinde her türlü işlem yapıldı. Pazarlığa sıra geldi. En az isteyen bin 250 lira hatta,  2 bin lirada istendi. Burası 250 liraya satılıyordu. Bin 250 ile 2 bin TL arasında fiyat istediler. Sonuçta, TOKİ ile görüştük. “Böyle fiyatlarla konut yaparsak bunun altında çıkmak mümkün değil” görüşü hakim oldu.  Sonuçta bu durum ortaya çıktı. Hadise böyle. Ne yapalım “vazgeçelim” dedik. Çıkar yol olmadığı için vazgeçilmiş durumda” dedi.

Konuyla ilgili konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ise, “Güzel bir hatıra dinledik. Maalesef öyle oluyor. Burada bu yapılacağı olmadan 250 lira 190 liraya satılan yer oluyor. Sanki zorunlu istimlak gibi düşünüp o zaman da iş akamete uğruyor. Maalesef güzelleşemiyoruz. Hayırlısı…” dedi.