Türkiye’de ki 13 milyon konutun imar ve ruhsat sorununu çözecek olan İmar Barışı uygulaması mera alanında ev yapan vatandaşlar için sorun haline geldi. İmar Barışını fırsat bilen vatandaşlar meralarda ev yaptı. yapı kayıt belgesi için para dahi ödedi ancak yapı ismini iznini alamadı. Alanyar için ise bu belgenin iptali ve yapıların yıkımı gündemde. Vatandaşın ödediği parayı gelir alıp alamayacağı ise meçhul… 

İŞLERİ KEŞFE KALDI

Trabzon’un Tonya İlçesinde ki Kadıralak Yaylasında da durum aynı. Yaylada ev yapan vatandaşlar yapı kayıt belgesi almak üzere yasal süreçleri aştı, belge için gerekli parayı da ödedi ancak ruhsatlarını alamadı. Mera arazisine ev yapmaları sebebiyle şikayet edilen vatandaşlar mahkemelik oldu. Davanın sonuçlanması için ise yaylada uzmanlarca keşif yapılacak. Ardından gerçekleşecek dava neticesinde davalık olan 50 dolayındaki vatandaşın yapıları için karar verilecek. 

UZMAN NE DİYOR?
Konuyla alakalı açıklama yapan uzmanlar ise, “4342 Sayılı Mera Kanunun özel bir kanundur, dolayısıyla bu kanunun kapsamında olan alanlarda ki ruhsatlar geçersizdir. Tarım ve Orman Bakanlığımız bize meralarda ki ruhsatların geçersiz olduğuna dair yazı gönderdi bizde bu kararı belediyelere bildirdik. Meralarda ki evler kaçak stütasende ve yıkılmaları gerekiyor” dedi. (SONNOKTA)