Cumhuriyet Gazetesi'nde bugün çıkan haberde Trabzon Büyükşehir Belediyesi ile şok iddialarda bulunuldu.

İddiaya göre Trabzon Büyükşehir Belediyesi 5 yılı geçen mezarlıklar için tahsis ücreti çıkardı. Ücreti ödeyemeyenlerin mezarına yeni defin yapılacağı ifade edildi.

Çıkan haberde şu ifadelere yer verildi:

''AK Parti ezici çoğunluğundaki Büyükşehir Belediyesi Meclisi, 12 Ekim 2018 tarihinde, mezarlıklarda parası ödenmeyen ve tapusu bulunmayan yerlerle ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu’nu görüştü. Meclis, raporu kabul ederek 01.01.2019 tarihinden sonra uygulama yapılmasına karar verdi. Uygulama duyuruda açıkça belirtilmedi. Ancak mezarlıkta yakınları bulunan vatandaşların Sülüklü Mezarlığı yetkililerine başvurması sonucunda kararın içeriği anlaşıldı. Buna göre mezarlıklarda yakınları bulunanlar tahsis ücreti ödememişlerse, 1 Ocak 2019’a kadar bu bedelleri ödemeye çağırılıyor. Üstelik faiziyle birlikte.

Sülüklü Mezarlığı’nda kimisi 50, kimisi 40 yıl önce ölmüş 3 akrabası bulunan Y.K. adlı vatandaştan, faizleriyle birlikte 5 bin TL civarından para isteniyor. Bu paranın yatırılmaması halinde mezar yerinin “kimsesiz mezarlığı” statüsüne geçirileceği ve üzerine yeni defin işlemi yapılacağı belirtiliyor.

Mezarlıklarda yakınları bulunanlara herhangi bir tebligat yapılmadığı, mezarlığa gelenlerin müdürlüğün camında asılı yazıyı görmesi sonucu durumu öğrenebildiği, isteyene de bir fatura çıkarılmadığı öne sürüldü. Trabzon’un eski mezarlarında 50, hatta 100 yıllık mezar bulunuyor. Bu insanların yakınlarına nasıl ulaşılacağı, yakınlarının borcu kabul edip etmeyeceği belirsizken, herhangi bir yakını olmayan ölüden nasıl para tahsil edileceği anlaşılamadı''.

İDDİAYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNDEN CEVAP GELDİ

''5 Kasım 2018 tarihli Cumhuriyet Gazetesi ve bazı internet sitelerinde çıkan Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 12 Ekim tarihli oturumunda mezarlıklarla ilgili alınan karar yanlış yorumlanmış ve kamuoyu doğru bilgilendirilmemiştir. Konunu aslı şudur, “12.09.2018 tarih 6971 sayılı kararda  “Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin sahibi olduğu mezarlıklar da  Cenaze defninin üzerinden 5 yıl geçmiş, ancak mezar tahsis bedeli ödenmemiş mezar yerleri için 500 TL ücret alınır.  (Meclis Kararı kesinleştikten sonra 01.01.2021 tarihine kadar uygulanır. 01.01.2021 tarihinden sonra yetkili kurum ve kuruluşlardan uygulama için görüş alınacaktır) denilmektedir.   Bu tür kararlar geçmiş dönemlerde de Meclis tarafından alınmıştır. Bu  kararı mezar tahsis belgesi alınmamış  mezar yerlerine yeni gömü yapılacak biçiminde yorumlamak ve “Büyükşehir ölülere borç çıkardı” şeklinde değerlendirmek  iyi niyetli bir yaklaşım değildir. Trabzon’da bulunan Sülüklü ve Bahçecik mezarlıklarındaki mezar yerlerin bir kısmının mezar tahsis belgesi bulunmamaktadır. Vatandaşlardan gelen talep üzerine mezar tahsis belgesi bulunmayan mezar yerlerine cüzi bir ödeme yapılmak suretiyle bu belgenin verilmesi işlemine Meclis kararına göre başlanılmıştır. Bu uygulamadan faydalanmak isteyen vatandaşlarımız 500 TL karşılığında definli mezar yerlerinin mezar tahsis belgesini alabilirler. Mezar tahsis belgesi olmayan definli mezarların üzerine yeni gömü yapılacağı iddiası kesinlikle doğru değildir. Sadece  mezar tahsis belgesi olmayan vatandaşlarımız mevcut mezarlarıyla ilgili olarak herhangi bir tasarrufta bulunma hakkına sahip olmayacaklardır.  Ayrıca henüz gömü yapılmayan, ancak etrafı çevrilip mezar tahsis belgesi alınmamış olan yerlerin ücretleri ise tahsil edilecektir”

Cumhuriyetin bu haberi öncesinde meclis toplantısında alınan kararlar 61saat.com'da yer almıştı.

Kararın detayları bu haberden görebilirsiniz

Trabzon'da mezar yerleri ile ilgili dikkat çeken karar...