Trabzon Ticaret Borsası’nın koordinasyonunda 2013 yılında başlatılan Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi kapsamında yaşlı ağaçların sökümü yapılarak yeniden dikilen örnek fındık bahçelerinde ilk fındık hasadı gerçekleştirildi.
2014 yılında söküm ve dikimi yapılan ilk 10 fındık bahçesinden biri olan Trabzon’un Yomra ilçesine bağlı İkisu mahallesindeki Ömer Ustaömeroğlu’na ait bahçede ilk hasat töreni gerçekleştirildi. 

Hasat törenine; Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Yomra Kaymakamı Hasan Balcı, Yomra Belediye Başkanı İbrahim Sağıroğlu, Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Cirav, Karadeniz Fındık Mamulleri İhracatçı Birlikleri Başkanı Edip Sevinç, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı il Müdürü Cahit Gülbay, Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürü Aysun Akar ile üreticiler katıldı.

Vali Yavuz:Herkes üzerine düşeni yapacak!

Hasat töreninde konuşan Trabzon Valisi Yücel Yavuz,  fındık gibi her bakımdan yararlı olan ihraç ürününde böyle bir projenin uygulanarak, örnek olunmasını çok önemli bulduğunu belirterek, “Herkes üzerine düşeni yapacak ve fındıktan kazancımızı daha da arttıracağız. Bunun için başta devlette bu alanda görevli olanlar olmak üzere herkes dairede değil, bağda, bahçede görev yapacak. 
İhracatı artırmak, milli gelirimize katkı sağlamak için bizim de bu milletin has evlatlarına daha çok çalışarak borcumuzu ödememiz gerekiyor. Bundan sonra bu çabanın içinde olacağız” diye konuştu.

Cirav: Herkese örnek olması için bu projeyi başlattık.

Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Cirav da, fındıkta üretim sorunumuz bulunduğunu, 700 bin hektar alanda fındık üretip dünya lideri olan bir ülke olmamıza rağmen, üretimimizin de bir hayli düşük olduğunu hatırlatarak “1 milyon, hatta 1.5 milyon ton fındık üretebileceğimiz alanlardan ne yazık ki  600-700 bin ton fındık alabiliyoruz. Verim ve kalitedeki bu eksikliği gidermek adına herkese örnek olması için bu projeyi başlattık. Aldığımız mesafe olumludur. Daha da olumlu olabilmesi için öncelikle fındıkta alan bazlı verilen üretici desteğinin ürüne dayalı hale getirilmesi gerekir. Çünkü, ürün değil de, arazi miktarına göre destek alan üretici garanti para olduğu için bahçesine gitmiyor. Bu da verim ve kalitenin azalmasına sebebiyet veriyor” dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Trabzon İl Müdürü Cahit Gülbay ise, sektördeki kuruluşlar tarafından desteklenen projenin alandaki kısmını yürüttüklerini belirterek, hedeflerinin Trabzon’da dekarda 80-90 kilogram olan üretimi asgari 200-250 kilograma çıkarmak olduğunu söyledi.  

Giresun Fındık Araştırma İstasyonu Müdürü Aysun Akar da, ülkemizde yıllardan beri fındıkta verim ve kaliteyi arttırmaktan söz edildiğini ifade ederek, hayata Trabzon’da geçirilerek, herkese bu işin yapılabileceği şekliyle örnek olunduğunu hatırlattı. 

Konuşmaların ardından ocak yerine tek dal ve ikili sistemle Giresun kalite fındığın dikildiği bahçede 4.5 yıllık fidanlarda olan fındıklar sepetlerle toplanarak ilk hasat gerçekleştirildi.