61SAAT HABER SERVİSİ - Trabzon Ortahisar Belediye Meclisinin Nisan ayı toplantılarının son oturumu bugün yapıldı. Başkan Ahmet Metin Genç, başkanlığında toplanan belediye meclisinde İmar Komisyonundan gelen maddeler ile 2018 Yılına Ait Faaliyet Raporu görüşüldü. Faaliyet Raporu görüşmelerini yasa gereği 1. Başkan Vekili Nusret Onur yönetti. Burada Başkan Ahmet Metin Genç, meclis sırasında oturdu. 

2018 YILINDA ANİDEN FIRLAMA YAŞANDI

Faaliyet raporunun son bölümünde CHP Grubu adına Grup Başkanı Turgay Şahin söz aldı. Şahin, “İlk 3 yılda aman aman denk bütçe yapalım diye söyledim. Bu da sayın başkan tarafından kabul gördü. İlk 3 yılda sapmalar olmadı. 2017 yılında büyük sapmalar başladı. Belediye bir seçime yanaşıyor. 2017’de gider bütçeleri yüksek tutuldu. 2017’de 165 gelir, 168 milyon TL gelir gider bütçesi oluşturuldu. Faaliyet raporuna bakıldığında sapma 3,5 milyonluk borç oluşmuş. 4 yıllık borcu yaklaşık 45 milyon 974 bin TL oldu.. Şimdi gelelim, şu görüştüğümüz 2018 faaliyet raporu  ve bütçesi. 2018 yılı bütçesi geldiğinde bütçe gelir ve giderlerinde aniden 95 milyon TL’lik artış olmuş. Gelir belli. Nasıl olur 2018 yılında aniden fırlama yapar. O zaman buradan aldığım yanıt: Biz Pazarkapı’da yapılacak olan Kentsel Dönüşümden ticari alandan satıştan bu şekilde gelir bekliyoruz denilmişti. Şimdi gelelim. 2018 yılı faaliyet raporunun kesin rakamlarına. 
1 YILDA BORÇ 53 MİLYON ARTTI

Borç 99 milyon 702 bin TL.. 4 yıl ile yapılan borçlan 1 yılda yapılan borcun arasındaki fark tam 53 milyon 728 bin TL.. Bunun oranı yüzde 500’e tahakkuk ediyor. 4 yılda 45 milyon borç, 1 yılda 53 milyon borç yapmışsınız. Ben bu tabloyu hiç beklemiyordum. Hayal kırıklığına uğradım. Bu sonuçta memleket hepimizin. Tablo kötü.. Bu borç sadece belediye başkanının veya Turgay Şahin’in değil. 350 bin kişinin borcu. Burada vatandaşlar patates kuyruğunda saatlerce beklerken, bizim öyle bir lüksümüz yok. Çok iyi düşünmemiz lazım. 
Popülist politikalardan ve yatırımlardan kaçması gerekir. Akılca çözüm akılcı yatırımlara girmesi gerekir. Bu sadece uyarı amaçladır. Hiç olmazsa bundan sonra önümüze bakalım. El feneri önümüze değil de karşıya tutalım. 
Daha öncekilere kabul oyu verdim. Ama ben bu faaliyet raporu kabul oyu vermeye içim varmıyor..” dedi. 
AK Parti Grup Başkan Vekili Hüseyin Canım’da kısa bir konuşma yaptı.  

YAPAMADIKLARIMIZI HALKIMIZA ANLATTIK

Faaliyet Raporu müzakerelerinde gelen sorulara ise son bölümde Başkan Ahmet Metin Genç yanıt verdi. Genç, “2014 yılında kurulan belediyemizin uzunca bir zaman zarfında kurulumu, kurumsallaşması, hizmet ünitelerinin yerleşmesi gibi bir çok eş zamanlı iş ve işlemlerle uğraşırken diğer yandan seçim öncesi halkımıza vatandaşlarımıza bizim ön gördüğümüz projelerimizi hayata geçirme gayreti içinde olduk. Yapabildiklerimiz oldu, yapamadıklarımız oldu. 2014 yılında görev süremizin tamamlanmasına 2 ay kala, yapabildiklerimizi de yapamadıklarımızı halkımızla paylaştık. Bütün samimiyetimizle neleri yapabildik, neleri yapmak istedik, veya neleri hangi sebeplerle yapamadıklarımızı halkımızla paylaştık. Bu yaklaşımımız Ortahisar Belediyesi başkanı sıfatıyla düşüncelerimizi propaganda döneminde halkımızla paylaştıktan sonra seçilmemizdeki oranın daha üstünde bir oranla yeni dönemde vatandaşlarımızı vazifeyi tevdi ettiler” dedi. 
ORTAHİSAR BELEDİYESİ  21 MİLYON TL BORÇLA KURULDU

Başkan Ahmet Metin Genç, sözlerine şu şekilde devam etti: 
“Otahisar Belediyesi 14 milyon borçla kuruldu. Kurulu heyette bulunan arkadaşlarımız bilirler. Borçlu doğan belediye olarak kuruldu. Bir kısım belde belediyelerimizden devredilen küllü halefi olarak bu borçları devralırken, Trabzon Belediyemizden bize her hangi bir borç devredilmedi. Belde belediyelerden 14 milyon borç devredildi. Özel idareden de 7 milyon borç vardır.. 
Geldiğimiz noktada Turgay Beyin söylediği rakam ve faaliyet raporumuzda belirtilen rakam doğrudur. 99 milyon borcumuz var. Bilmiyorum bu faaliyet raporunda 31 Aralık 2018 tarihi ile tahakkuk etmiş olan borcumuz yazılıyorken, alacağımız neden yazılmıyor. Bizim Ortahisar Belediyesi olarak bu borca sahipken, yine belediyemizin resmi kayıtlarıyla beraber 

59 MİLYON ALACAK TAHSİL EDİLSE BORÇ 30 MİLYON TL OLACAKTI

2018 yılında 2019 yılına devreden tahakkukumuz, alacağımız 59 milyon 654 bin TL.. Alacak var. 99 milyon alacak var 59 milyon alacak var. Bu da bizim mali hizmetler müdürlüğümüzün resmi rakamları. 99 milyonda iller bankası borcu var. İller Bankası kredilerimizden 37 milyon TL binamızın bulunduğu alanda yapılan kredilerde var. Öyle bir hava oluştu ki sanki bütçeden har vurup harman savruldu gibi.. Öyle değil arkadaşlar. Her yıl olmak üzere yerel yönetimlerde her yıl Sayıştay raporlarında 1 lira kamu zararı çıkmadı, bir memurumuza zimmet çıkmadı. Ortahisar Belediyesinin dışarıya kamuya çok çok cüzi borcu vardır. 99 milyon 702 bin TL’ye alacaklarımızı alabilseymiş imiz şuanda 30 milyon civarında bir borca sahip olacaktık. 
5 yıllık zaman dilimi sonucunda şuanda kredibilitesi Türkiye’de en iyi belediyelerden bir tanesiyiz” dedi.