61SAAT HABER SERVİSİ -  “Ülkemizin canı, trafik kazaları sonucunda çok yanmıştır. Son dönemlerde trafik kazalarında her ne kadar sayısal olarak azalmalar olsa da yine de ciddi manada canımızı yakan vakalarla karşı karşıya kalıyoruz. Alınan tüm tedbirlere, yapılan uyarılara rağmen, trafik kazalarının birçoğunun sürücü ihmallerinden ve trafik kurallarına uymamaktan kaynaklandığı bilinmektedir.” dedi.

Otobüs seyahatlerinde, yolcuların canlarını sürücülere emanet ettiğine işaret eden Vali Ustaoğlu, “Bu yüzden otobüs firmalarımız başta olmak üzere, hep birlikte, eğitimle, denetimle ve önlemlerle kazaları en aza indirmek için gayret göstermeliyiz. Bu vesileyle burada yapmış olduğumuz toplantının, toplumumuzda oluşturacağı farkındalık açısından çok önemli olduğunu bir kez daha ifade etmek isterim” şeklinde konuştu.

Toplantı, Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Suvat Sezer tarafından gerçekleştirilen ‘Otobüs Kazalarının Önlenmesine Yönelik Çalışmalar konulu sunumla devam etti. Ülke genelindeki otobüs sayısı ve kaza istatistikleri ile Trabzon özelindeki taşımacılık faaliyetlerine ilişkin verilerin paylaşıldığı sunumda, katılımcılara ilimizde yürütülen denetim ve eğitim çalışmaları hakkında da bilgiler verildi.

Sunumda, 2019 yılında Trabzon’da 45 bin 817 otobüsün denetlendiği aktarılırken, sabit ve seyir halinde denetimlerin sürdürüldüğü ifade edilerek, sektör temsilcilerinin, kazaların önlenmesine yönelik önerilerinin yanı sıra, denetim birimlerinin sektörden talepleri de tecrübeler doğrultusundaki örneklerle yansıtıldı.

Toplantı sonunda kısa bir değerlendirmede daha bulunan Vali İsmail Ustaoğlu, trafik kazalarının önlenmesi konusunda herkesin ortak sorumluluğu bulunduğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu noktada başta firma sahiplerimizin sürücüleri her alanda donanımlı hale getirmeleri önemlidir. Ülkemizin bu noktada çok ciddi bedeller ödediği gerçeğini hiçbir zaman unutmamalıyız. Ulaşım sektöründe çalışan tüm sürücülerimizin sabırlı olmaları, trafik kurallarına uymaları gerekmektedir. Toplantımızdan çıkan sonuçların hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

KAZA YERİNDE CAN KAYIPLARINDA CİDDİ DÜŞÜŞ

Vali Ustaoğlu’nun konuşmasının ardından ise Trabzon Emniyet Müdürlüğü İl Trafik, Tescil Denetleme Şube Müdürü Suat Sezer bir sunum gerçekleştirdi.
Trafik kazalarının önlenmesine yönelik dünya ve Türkiye’de alınan önlemleri vurgu yaparak sunumunu gerçekleştiren Sezer, “Bütün bu yürürlüğe konulan tedbirlerin devamında 2019 yılında kaza yerinde can kayıplarında yüzde 34.2, 100 bin araç başına can kayıplarında yüzde 54’lük bir azalışla ciddi bir ilerleme kaydedildi. Ancak bütün bunlara rağmen topluma taşıma araçlarında, özellikle otobüslerin karışmış oldukları kazalarda istenilen seviyeler tutturalamadı” dedi.
Otobüslerin karışmış oldukları kazalarda istenilen düzeye gelmemesi sonrasında farkındalık oluşturulması ve otobüs kazaların en aza indirilmesi için toplantılar yapıldığına dikkat çeken Sezer, Türkiye’de yolcuların yüzde 88.8’i kara yolu, 9.4, hava yolu, 1.2 demiryolu, 0.6 deniz yoluyla taşındığını yük taşımacılığında ise 89.2’si karayolu, 4.8 demiryolu, yüzde 6 demiryolu ve 0’a yakın da hava yoluyla taşındığını ifade etti.

TAŞIT TÜRLERİNDE OTOBÜS KAZALARI BAŞI ÇEKİYOR

Sezer, “Trafikte ki yıllık can kaybı 5 bin 461, 285 bin 638 yaralımız oluyor. 55 milyar TL civarında ekonomik kaybı söz konusu. En çok etkilenen yaş grubu ise 25 - 45 arasında..
Ülke genelinde kazaya sebebiyet veren unsurlara gözatacak olursak bunların; yüzde 80.4’u sürücü hatası, 0.5 yol, 1.3’ü yolcu, yüzde 2’si araç, yüzde 8.8’i de yaya hatasından oluşmaktadır.
Taşıt türlerinin kazaya karışma oranlarına göz atacak olursak, 2.8 ile otobüs kazalarının en başta olduğu görülmektedir.
2019 yılında trafik tescilli 23 milyon motorlu taşıttan 280 bini otobüstür” diye konuştu.

TRABZON ÜLKE GENELİNİN ORTALAMASININ ALTINDA

Trabzon’un yaralamalı ve ölümlü otobüs kazalarında ülke genelinde ki ortalamanın altında olduğuna dikkat çeken Sezer, “İlimizde bin 540 tescilli otobüsümüz mevcut. Ticari minibüs sayımız 4 bin 633.. Bu yıl denetlenen otobüs ve minibüs sayısı 36 bin 805 otobüs ve minibüs denetledik. 2019 yılından otogardan noktada denetleme otobüs ve bilgilendirme yapılan şoför sayısı 45 bin 817.. Terminalden çıkan otobüs sayısı 45 bin 817, bunların tamamına denetleme ve bilgilendirme yapıldı. Her çıkan otobüs ve şoför denetlenmiştir.
İlimizde otobüslerin kazaya karışma oranı normalde ülke genelinde 2.8 olmasına rağmen ilimizde 1.6.. Ülke ortalamasının altındayız. Tüm değerlerde, kazalarda, yaralamalı ve ölümlü kazalarda ülke değerlerinin altındayız. 

Otobüslerde yolcu sayısının çok olmasından dolayı karışmış oldukları kazalarda yaralı ve ölü sayıları fazla olmaktadır” dedi.

Slaytlarla devam eden sunumda, özellikle otobüs şoförlerinin ciddi oranda dinlenememesi, otobüslerde yolcuların da kemer takma zorunluluğu bulunmasına rağmen kemer takmamalarının kazalarda ölüm oranının arttırdığına dikkat çekildi.