61SAAT HABER SERVİSİ - Trabzon’da özellikle maliyet artışı ile birlikte tartışmalara neden olan Yavuz Selim Bulvarında yapılan Tam Otomatik Katlı Otopark Projesi ile ilgili bugün Fen İşleri Daire Başkanı Murat Öztürk, Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisine bir sunum yaptı. 

Öztürk, “Tam Otomatik Otopark Binası, dışardan otoparkı andırmayıp cadde ahengini bozmayacak şekilde projelendirilmiş. Caddeyi bozmayan, Karagöz Meydanı ile de uyumlu bina olarak tasarlandı. 
Yeşil Çevreci bir otopark olacaktır. 
Vatandaşların güven içinde otoparka girecekleri, vale kullanılmaması, doğa olaylarında etkilenmemesi, araç sahiplerinin bekleme salonu oluşturulduğu düzene sahip.  Bina önlerinde ticari alanlar bulunmaktadır” dedi. 

7ADET, 310 DÜKKAN
Öztürk, otopark projesinde toplam 7 adet dükkan ve 310 araçlık kapasitesi bulunduğuna dikkat çekerek, “Ticari alanlar, 1. Bodrum, zemin ve zemin alt katta bulunmakta. 7 adet dükkan, 1 adet kafe, 1 adet restoran bulunmakta. 310 araçlık kapasite mevcuttur. 
Yavuz Selim Bulvarında  toplamda 36 bin araç geçmekte. Araç park etme süresi 3,5 dakika. Döner kavşak olmasından dolayı 310 araçtan fazla olması halinde bekleme süresinin artacağı ve kuyruklanacaktır. 
Klasik otoparka 220 araç park edilecekti. Biz 310 araçlık otopark elde ettik, ticari alanlarda oluşturduk” ifadelerini kullandı. 
Öztürk, Manisa’da yapılan benzer projenin görsellerini de meclis üyelerine gösterdi. 
İYİ Parti Grup Başkan Vekili Davut Çakıroğlu, “Bir çoğumuz otoparkın yapılmadan önce ki ham halinde oraya 120 tane aracın park ettiğini söyleyebilir. Yoldan içeri girildiğinde 120 araç bu alana park edebiliyordu.  Otopark yapımı için, yüksek kamu yaranına vatandaşın en değerli yeri alındı, kamulaştırıldı. 

BÜYÜK BİR İSRAF VAR
Büyük bir israf var. Bu israfın birinci nedeni çok yüksek maliyetle 100 milyonu aşacak maliyetten bahsediyoruz. Ben ilgili birim amirinden şunu öğrenmek istiyorum 
14 bin 800 metre kare inşaat alanı olan bir yerde 3 bin metre kare ticariler, 3 800 metre kare otopark varsa 14 bin 800’ü neyle dolduruyoruz. 
O büyük teraslara koyulacak masalarda oturacak kişilerin her birini araç olarak sayarsak, biz buraya otopark mı yaptık, yoksa AVM mi yaptık?
Sadece betonarme çelik üzerinden gidiyoruz. Mekanik projenin bitirildiğinde o gün ki fiyatlarla, yaklaşık fiyatı nedir? Bunun bugün ki şartlarda 16 milyona yapılmasının hiç imkanı yok. Bu 40 – 50 milyon arasındadır. 1 yıl sonraya sarkarsa onu da bilmiyorum. 
Bunun adı israf. 320 araçlık otoparka bu büyüklükte paranın harcanması ki biz bu lükse sahip değiliz” dedi. 

YAPILDIKTAN SONRA ELEŞTİRMENİN ANLAMI YOK
CHP Grup Başkan Vekili Turgay Şahin ise,  “Yapıldıktan sonra eleştirmenin anlamı yok. Yapılırken “dükkan koymayalım” dedim. Bu dükkanlar büyük ölçekli. En azından tekrar öneride bulunalım. Bunları sakın sakın kiraya vermeyim. Satın da maliyetin yüzde 50’sini geri alabilirsiniz. 
Belediyenin imar müdürlüğünde arsası vardı. Ona da onay verdik O da katlı otopark yapılacaktı. Sonra yeri satıldı. Daha sonra kesin de olmasa da imar tadilatıyla beraber ticari alana dönüştü. Belediyenin yeriydi. Bütün inşaat ve mekanik projesi meclisten geçmişti. Katlı otopark yapılacaktı. Satıldı, plan değişikliği yapıldıktan sonra dükkan olmuş otopark olmuş.. Orası sadece katlı otopark yapılsaydı ihtiyaca cevap verecek. 
En azından bu projeyi Karagöz Meydanının altıyla bütünleştirelim” dedi. 

PROE PARASINI ÇIKARIYOR
Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim ise, projenin dükkanlar konularak verimli bir hale getirildiğine dikkat çekerek, “8 yılda bu para geri dönüyor. Burada yapılan iş daha öncesinde planlama şartları geçmişte kaldığı için yatırımın verimsiz olduğunu kabul etmiyorum kendi adıma. Burada ihtiyaca karşılık belli bir otopark yapılmış oluyor. Sadece ticari konular konularak daha verimli hale getirildi” dedi. 

PROJE İLK ETAPTA 750 ARAÇLIK OTOPARKTI
Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ise, projenin Ortahisar Belediye Meclisinde de tartışmalara neden olduğunu hatırlattı. Genç, “Bizim belediye meclisimiz de gündem oldu. Burada madem otopark ihtiyacı, Meydan’da en yakın alanda yer bulduk. Buraya 25 milyon kamulaştırma bedeli ödendi. Buraya neden ticaret yapıyoruz. Burada ilk düşünce ki hesap 750’ydi.. 310’a neden indirildi. Neden ticari konuldu haklı olarak sorulmuştu. Bizde o gündemlerin akabinde seçim çalışmalarında Murat Başkan ile bu konuyu paylaştık. Dedik burada temelli açıldı. Buraya müdahale edebilir miyiz? Çünkü 310 araçlık otopark yapıyoruz, orada 7 dükkan bunun yarısı onların ihtiyacına binaen olacak. 120 doğal haliyle 150araçlık otopark yapılıyor. Maliyet açısından söylemiyorum. Satarsın maliyeti kapatırsın. Bizim yapılması gereken en uygun iş Kargöz Meydanı ile bütünleştirelim. Kapasiteyi de arttıralım. Nihayetinde devam eden bir yatırım var. Dönüşümü kolay bir yatırım var. Maliyetin dönüşümü kolay bir yatırım. Kamunun hukukunu maliyet açısından etkileyecek husus yok. İhtiyacı karşılama kapasitesi genişken, kendimiz yerel olarak daralttık” dedi. 

PROJE 3 ETAPTAN OLUŞUYOR
AK Parti Ortahisar Belediye Meclisi Üyesi Mustafa Yaylalı ise, “Bu proje başladığında 3 etap ilan edilmişti. 1. Etabı Karagöz Meydanı, 2. Etabı Tanjantın altında yarı otomatik, bu da 3. Etabıydı. Tanjantta bağlayıcı unsur olacaktır. Tanjantın altı Kanuni Bulvarı Belli seviyeye geldikten sonra hayata geçirilebilir. Bu projeni de kullanırlık özelliğini attıracaktır” dedi.