61SAAT HABER SERVİSİ - BERKAY GÜNTEKİN

Trabzon’un Ortahisar İlçesi Pazarkapı Mahallesi’nde bulunan Kadınlar Pazarı ve çevresinin kentsel dönüşüm kapsamında yıkılacak olmasına tepkiler sürüyor.

Tarihi Dam Altı Derneği olarak birleşen pazarcılar ve esnaflar yıkıma karşı çıkmazken kendilerine Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından vaat edilen yer verme kararının gerçekleşmediğine tepki gösterdi.

Yaklaşık 200 kadar pazarcı ve esnaf Pazarkapı Mahallesi’nde bulunan Kadınlar Pazarı’ndan Trabzon Büyükşehir Belediyesi’ne yürüdü.

‘Köylü pazarımıza ve esnafımıza sahip çıkalım’ pankartlarıyla belediye binası önüne gelen esnaf ve pazarcılar Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi GÜmrükçüoğlu ile görüşmek istedi.

Bunun üzerine tüm katılımcılar belediye binasına girerken başkan Gümrükçüoğlu’nun bulunduğu kata kadar çıktı. 

Herhangi bir güvenlik güçlerinin engeliyle karşılaşmayan pazarcı ve esnaflar Gümrükçüoğlu’nun şehir dışında olduğunu öğrenmeleri üzerine oturma eylemi yaptı.

‘Başkan burada değilse. Uçağa atlayıp gelsin. Bizi dinlemek zorunda’ diyerek oturma eylemini sürdürdüler.

SÖZ HAKKIMIZ YOK!

Grup adına açıklamalarda bulunan Tarihi Dam Altı Derneği Başkan Yardımcısı Metin Reis “Altmış yıldır Trabzonla bütünleşmiş ve bir simge haline gelmiş kadınlar pazarının sonunu hazırlıyorlar. Bizler pazar esnafı olarak şuanda tamamen bir bilinmezlik içersindeyiz. Pazar yerinin yeniden aslına uygun olarak modern bir şekilde inşaa edilmesine karşı değiliz. Bizlerin burada yaklaşık yüz elli esnaf ile karşı olduğumuz nokta bizlere bu yeni yapılanma esnasında faliyetimizi sürdüreceğimiz geçici bir yer gösterilmemesi, yapılacak olan projede hiç bir söz hakkı tanınmamasıdır.” dedi

BÜYÜK SERMAYEYLE YARIŞACAK GÜÇ YOK

Belediyemiz tarafından söylenen, bu proje bittikten sonra onlar ihaleye çıkacak sizde girip yarışacaksınız. Buradaki insanların büyük sermayeyle bu konuda yarışacak gücü yoktur.  Halkın bire bir diyalog kurarak alışveriş yaptığı küçük esnaflarız. Bir çoğumuz otuz kırk yıldır burada soğuğa sıcağa rağmen hizmet vermekteyiz. Çoğu esnaf yanında iki üç kişi çalıştırarak istihdama katkı sağlamaktadır. Mevcut esnaf çalıştırdığı kişiler , aileleri ve mal veren esnafla birlikte bin kişilik bir kitle ortaya çıkmaktadır. Bu kadar insanı oradan ederek ve hiç bir söz hakkı vermeden ellerindeki hakların alınacak olması, hak ve adalet için yola çıkan anlayışın yaklaşımı asla olmamalıdır. Bizim ümidimiz yetkililerin haklı taleplerimizi dikkate alacağı yönündedir.

PARASI ÇOK OLANIN…

Sistem, parası çok olanın sözünün geçtiği bir sistem değil mağdur olanın haklı olanın hakkını koruyan sırtını önce hakka sonra halka dayayan bir sistem olmalıdır. Bu konuda amacımız tamdır. Burada açıklmamızı Şeyh edep Ali’nin Osman Gazi’ye meşhur nasihatıyla bitirelim.

“Oğul insanı yaşatki devlet yaşasın…”