61SAAT HABER SERVİSİ - Ticaret Bakanlığı Tasfiye Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Trabzon Havalimanı'nda pistten çıkması sonucu hizmet dışı kalan ve iç bölümündeki teknik donanım ile diğer malzemeleri sökülen uçağın gövdesinin "millet kıraathanesi" olarak düzenlenmesi ve kullanılması şartıyla Yomra Belediyesi'ne tahsisini onayladı.Tahsisin onaylanmasının ardından Yomra Belediye Başkanı İbrahim Sarğıroğlu, bugün Trabzon Havalimanında ‘Zeynep” uçağın yanında bir basın toplantısı düzenledi.

Tahsisin onaylandığına dair kağıdı basın mensuplarına gösteren Sağıroğlu, dikkat çeken bir noktaya değindi. Uçağın, Yomra İlçesine taşınması için ortadan olan problemi açıklayan Sağrıoğlu, “günlük taşıma süresi var. İstanbul’dan profesyonel bir ekiple çalışma işlemi yapacağız. Öncellikle olarak karayolu üzeride bulunan 4 tane yaya geçitleri var. Bu yaya geçitlerini bir günlük söktürüp taktırma şartıyla ilgili girişimlerimiz olacak'' dedi. 

Edinilen bilgiye göre Zeynep adlı uçağın yüksekliğinin 4 metreyi bulduğu kaydediliyor. Uçağı taşımak için gelecek olan vincin yüksekliği ise 1 metre 40 cm civarında. 

Her iki yükseklik hesaplandığında ise 5 metre 40 cm’i bulacak. 

Şimdi Yomra Belediyesi ve uçağın taşınmasında rol alacak uzman ekipler Trabzon Havalimanından Yomra İlçesine kadar olan üst geçitlerin boyunu ölçecek. Bu rotada 4 üst geçidin bulunduğu kaydedilirken uçağın yüksekliğinin bu üst geçitleri aşması durumunda ilk olarak Karayolları ile irtibata geçilerek 1 günlük üst geçitlerin sökümü istenilecek. Karayolları Bölge Müdürlüğünün bu noktada vereceği cevaba göre de Yomra Belediyesi yol haritasını çizecek. 

Her türlü aksiliğe karşı ikinci bir plan hazırlayan Yomra Belediyesi, uçağın Karayolundan taşınma durumu uygunsuz olursa bu kez, Zeynep deniz yoluyla Yomra İlçesine naklinin planlandığı kaydedildi. 

Ancak Deniz Yolunun maliyetinin yüksekliği nedeniyle, Karayolundan taşımacılık için bütün seçenekler deneneceği kaydedildi.