61SAAT HABER SERVİSİ - Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinin daha önce bir çok kez yapılmasını reddettiği Maçka İlçesi Acusu Deresi üzerinde yapılacak HES projesi, mahkeme kararıyla bugün yeniden meclise geldi. 
Madde oylanmadan önce konuşan Maçka İlçesi Bağımsız Belediye Meclisi Üyesi Ali Osman Aydın, “Burası benim mahallem, benim köyüm. Aynı firma 4 tane HES yapmış. Köy tamamen katledilmiş. Bizim burada İmar Planına almamazı tavsiye ediyorum. Düşünün sizin de köyünüz var ve katlediliyor. Dere bitmiş tamamen yeter.. Biz buna karşı çıkıyoruz. Meclisten destek bekliyorum. Oylatalım almayalım” dedi.


Bunun üzerine İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı, Çarşıbaşı Belediye Meclisi AK Partili üyesi Hüsnü Akkan, HES’in ilk olarak 2016 yılında meclise geldiğini ve uygun görülmediğini aktardı. 


MAHKEME, YENİDEN MECLİSE GÖNDERDİ
Konunun yargıya yaşandığını ifade eden Akkan, “Mahkeme bizim meclis kararımızın, bu şekliyle bunu reddetme yetkisi olmadığını, bunun raporlanmasını ve bir çok gerekçeyle tekrar değerlendirmek üzere gönderdi. Biz imar yönünden plana işlenmesiyle alakalı incelediğimizde plana işlenmesini kısıtlayan bir durum yok. Hazırlanan raporda bütün atıflar ÇED raporuna yapılmış. ÇED’de zaten bakanlıkta onaylanmış, ancak mahkemeye intikal ettirilmiş. ÇED iptal edilirse, biz bunu plana işlememizden sonra da imalata devam edemeyecektir. Biz bir kaç kez bununla ilgili olumsuz karar verdik mahkeme bizim kararımızı iptal etti. O yöntemi de değerlendirdik ama olmadı. ‘Meclis olarak siz bunu plan yönünden inleyeceksiniz” dolayasıyla bu sonuç ortaya çıktı” diye konuştu. 

Akkan, mahkemenin Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinin kararını neden uygun bulmadığını ise, “Bilimsel, nesnel gerekçelere dayanmadığı ve somut olmadığı için” olarak açıkladı. 

HES’in, İmar Planına işlenmesi CHP ve İYİ Partili üyelerin ret oylarına rağmen oy çokluğu ile kabul edildi.