Türkiye’nin yaş meyve sebze sektöründe en önemli pazarı konumunda bulunan Rusya Federasyonu’na yönelik yaş meyve sebze ihraç yasağının kaldırıldığının dün gece 2 ülke liderinin yaptığı başbaşa toplantı sonrasında Rusya Devlet Başkanı Putin tarafından açıklanması yaş sebze ve meyve ihracatçıları tarafından sevinçle karşılandı.
Konuyla ilgili açıklama yapan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan “Ülkemiz yaş meyve sebze sektörünün en önde gelen pazarı olan Rusya Federasyonu, Bölgemiz ihracatı açısından da birinci sıradaki pazarımız konumunda idi. Yasaklama sonrası Bölgem ihracatımız büyük oranda olumuz olarak etkilenmişti. Bunun yanında, Rusya pazarının Bölgemiz için ayrı bir önemi bulunmakta ve buda Trabzon ili Ülkemizden Rusya’ya açılan ilk kapı konumu işlevi görmüştür. Elimizle tırnağımızla adeta kazıyarak elde ettiğimiz Rusya pazarının tekrar eski canlılığına döneceği heyecanını taşımaktayız. Trabzon ilimiz Rusya Federasyonu’na yapılan ihracatta ilk 3 il arasında yer almakta ve son yıllarda da Rusya Federasyonu’na yapılan yaş meyve sebze ihracatında sektör birincisi firmalarımız yanında hacim olarak Trabzon ilimiz birinci sırada bulunmaktadır. Bugün için baktığımızda Doğu Karadeniz bölgemizin ve Trabzon ilimiz ekonomisine en büyük girdi ihracatta sağlanmakta ve bölge ekonomisini ayakta tutan ihracatımız olmaktadır. Bundan dolayı en öncelikli ihraç pazarımız olan Rusya Federasyonu’na yasağın kalkması Bölge ekonomisine ve sektöre çok büyük doping etkisi yapacaktır” dedi.


“Yaş meyve sebze sektöründe çok önemli potansiyel ve kurumsal yapıya ulaşan bölge firmalarının kaliteli ürün yanında, gelişmiş lojistik imkanları ile en kısa sürede Rusya piyasasına ve Rus tüketicisine ürün sunmaları, en taze şekilde ürünü 1 gün içinde Rus tüketicisine sunmamız ihracatçılarımız için çok önemli bir rekabet enstrümanıdır” diyen Gürdoğan “Bu avantajımızın iki ülke halkının maksimum yararına kullanımı için elimizden gelen katkı ve çalışmaları hassasiyetle yerine getirmeye çalışacağız. Bunun yanında, Doğu Karadeniz Bölgemizden Rusya Federasyonu’na ulaşımı sağlayan Verhni-Lars karayolu kapısı yanında, diğer alternatif ulaşım güzergahlarının açılması, Trabzon-Sochi arasında yolcu gemilerinin yeniden çalışmaya başlaması, Trabzon-Sochi uçak seferlerinin başlatılması en öncelikli konularımız olacaktır. Bu güzergahlarında açılması ile bölgemizden Rusya’ya yapılacak ihracatımızın da daha üst noktalara ulaşacağına hep birlikte şahit olacağız” ifadelerini kullandı.
Öte yandan 1 Ocak-10 Ekim 2016 tarihleri arasında Rusya’ya yapılan yaş sebze ve meyve ihracatı iki ülke arasındaki uçak krizi nedeniyle 38 milyon 35 bin 965 kg olarak gerçekleşirken, karşılığında 32 milyon 163 bin dolar gelir elde edilmişti. Aynı ülkeye 2015 yılında ise 393 milyon 40 bin 688 kg yaş sebze ve meyve ihracatı gerçekleşirken, 286 milyon 426 bin dolar döviz girdisi sağlanmıştı.