Düzköy ilçesinde bulunan Şahinkaya (Doğankaya), kaya tırmanışçılarının ilgi odağı oldu. 2003 yılında açılan birkaç rota, Trabzon’da artan tırmanışçı sayısının beklentilerini karşılamadığı için yetersiz kalıyordu.

Yeni ve farklı zorluk derecelerinde rotalar gerekiyordu. TEDAK (Trabzon Tenis Dağcılık ve Kayak İhtisas Kulübü)’ın 25. kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında burada profesyonel rotalar açıp Şahinkaya’yı ülke hatta dünya genelinde tırmanıcıların cazibe merkezi haline getirme fikriyle Düzköy Belediye başkanlığına gelmesiyle süreç başlamış oldu.

Gerekli malzemeler TEDAK’ın çabalarıyla karşılandı. Düzköy Belediyesinin önemli katkılarıyla dünya dağcılar listesinde en üst sıralarda bulunan Tunç Fındık, kaya tırmanışının önde gelen isimlerinden iple erişim teknisyeni Öztürk Kayıkçı, Mustafa Müslüm Kalaycı, Volkan Özkan, Mustafa Sıddık Nalbant’a ulaşılarak Şahinkaya’ya gelmeleri sağlandı.

Dört gün süren yoğun çalışmalara KTÜDAKS sporcuları da eşlik ederek hem destek verdiler hem de ünlü dağcıların yanında tecrübelerini arttırdılar. Özverili çalışmalar sonucunda en kaliteli malzemeler en usta ellerle buluşturuldu ve Doğankaya’ya 6+ ve 8+ zorluk derecelerinde 13 yeni rota eklendi.

Düzköy Belediye Başkanı Abidin Çelik, önemli desteğinin yanı sıra rotaların açılmasını yerinde izleyerek çalışanlara teşekkür etti. TEDAK başkanı Zeynep Bayoğlu, açılan rotaların projenin ilk aşaması olduğunu, önümüzdeki aylar içerisinde aynı ekip tarafından yeni rotalar açılacağını, açılan ve açılacak olan rotalarla Trabzon’da kaya tırmanışı sporunun gelişeceğine, Doğankaya’nın Türkiye genelinde tanınan ve tırmanılmak istenen bir mekân olacağına inandığını belirtti.

Düzköy Belediye Başkanı Abidin Çelik dağcılıkta ünlü isimlerin Doğankaya’da buluşup rota açmalarının tanıtım açısından önemli olduğunu, sağlıklı nesiller yetiştirmek adına sporu ve sporcuları her zaman destekleyeceklerini belirtti.