Dün Ortahisar Belediye Meclisinde, bedelle ilgili işlemleri yürütmesi için Başkan Ahmet Metin Genç’e oy çokluğu ile yetki verildi. 
Karara İYİ Partili ve CHP’li üyeler red verirken bugün CHP İlçe Başkanı Fatih Suat Oyman’dan dikkat çeken bir açıklama geldi. 
Konuyla ilgili sosyal medya hesabından seri paylaşımlar yapan Oyman, “Mülkiyeti Ortahisar Belediyesi’ne ait, Pazarkapı’daki tarihi - tescilli binanın satışına, meclisteki CHP ve İYİ Parti grupları olarak red oyu versek de, oy çokluğuyla satışına karar verildi. Oysaki şaşırmak isterdim” dedi. 

SATIŞA NEDEN KARŞILAR

“Biz bu satışa neden karşıyız?” sorusunu sorarak paylaşımlarına devam eden Oyman, “Birincisi, belediyeye ait bir tarihi bina var ve bu binayı destek alarak proje kapsamında restorasyon yaptırıyorsunuz. Projenin uygulanmasına engel mücbir bir sebep veya herhangi bir zorluk yokken, DKBB’ye satışının doğru olmadığını söylüyoruz.

İkincisi, tarihi ve tescilli binaların makam odası ve sekreterya olarak değerlendirilmesinden sıkıldık. Böyle binaları ziyaretçilerin değerlendirebileceği halka açık yer olarak sunmuyoruz, sonra da turizm için yer arıyoruz.

Üçüncüsü, ortada bir söz var; belediye kendi sözünü ve tamamladığını duyurduğu projeyi kaldırıp atmış oldu. Başka yerde yapacaklarmış, kesin öyledir!” dedi. 

Oyman, paylaşımına şu şekilde devam etti: “
Kalkınma Ajansları Proje ve Faaliyet Destekleme Yönetmeliğine bakıldığında, desteklenen projenin amacı dışında kullanılması durumunda 5 yıl destek alamama durumu açıkça görülmektedir.

Ortahisar Belediyesi büyük bir belediyedir, projesine destek alıp, sonra da projeyi uygulamayıp, bünyesinde olan tarihi binayı devretmesi, yönetmeliğe göre cezaya girmesini gerektirir, ki bu da itibar kaybı demektir.

Yönetmelik madde 43’e göre, Genel Sekreter’in izni dışında proje süresince veya projenin bitiminden 3 yıl içerisinde mülkiyeti devredilemez.

DOKA NEDEN SUSUYOR?

Burada Genel Sekreter’in gerekçeli kararına ihtiyaç var, ama ortada projeyi uygulamaya engel ve devri gerçekleştirmek için bir gerekçe yok, zaten proje uygulamaya dahi geçmemiş.
Kalkınma Ajansları, proje kapsamında binayı yaptırıp keyfi sebepler uğruna devredilmesine susacak bir kurum olmamalıdır. Yani burası bugün bu binayı yaptırdım, sen yarın bunu başka amaç için devredersin ya da bu projeyi başka yerde yaparsın denecek arkadaşlık ortamı değildir.

DOKA neden susuyor diye sormuştuk;
DOKA’nın YK’sı valilerden, belediye başkanlarından oluşuyor. Murat Zorluoğlu hem DOKA YK Üyesi, hem de DKBB Başkanı.Yani hem binaya desteği veren sistemin hem de binaya talip olan sistemin içerisinde. Bu düzende kime ne anlatmaya çalışıyoruz?

Ortahisar’da yaşayan herkese anlatmaya çalışıyoruz.

Geçtiğimiz gün Ortahisar Belediyesi’nden basınımıza paylaşılan bir yazıda “Plan ve Bütçe Komisyonumuz tarafından alınan kararın aynı zamanda Ortahisarlıların büyük çoğunluğunun da ortak görüşü olarak değerlendiriyoruz.” cümlesi hangi düşüncenin ürünüdür bilemiyoruz yani alınan her karar halka sorulmadan çoğunluğunun onayı anlamına mı geliyor?

Ama isterlerse Ortahisar’a soralım, tarihi bina müze mi olsun, makam odası mı?”