61SAAT HABER SERVİSİ

Trabzon Seyyar Semt Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Gökmen Emirzeoğlu, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlediği bir basın toplantısı ile son dönem artan fiyatlara açıklama getirdi. Fiyat artışlarının neden kaynaklandığından, Trabzon’un geçmişte bölge illere meyve sebze gönderdiği konumdan bugünkü durumuna kadar birçok soruya cevap veren Emirzeoğlu’nun açıklamaları şu şekilde oldu.

TRABZON’A DOĞRUDAN 1,5 LİRA ZAMLA GELİYOR

Türkiye’nin sebze meyve ihtiyacın büyük çoğunluğu mevsim dolayısıyla Akdeniz’den karşılanmakta son zamanlarda bölgede etkili olan fırtına ve sellerden dolayı seralarda büyük ölçüde tahribat oluştu haliyle sebze fiyatlarında ciddi ölçüde fiyat artımı oldu zaten bölgeden bedava ürün alsanız Trabzon’a 1,5 lira maliyeti var 5 liraya aldığınız 1 ürün otomatikman 6,5 liraya Trabzon’a geliyor.

HALLERİ ORTADAN KALDIRALIM KELİMESİ SEHVEN YAZILDI

Geçen hafta basın organlarında yer alan pahalılığın sorumusu hallerdir haberinde yer alan birçok söz tarafımdan söylenmemiştir. Hatta ve hatta halleri ortadan kaldıralım kelimesi sehven yazılmıştır. Hallerdeki insanlar kardeşlerimizdir, sorumlu değillerdir sorumlu üretim yerleridir. Eğer bir denetim olacaksa haller, üretim yerleri marketler denetlesin en son pazarlar denetlensin. 

TRABZON’A ÜRÜN SAMSUN’DAN GELİYOR

Bugün Antalya sebze halinde aldığımız fiyatlar elimizde, bugün baktığınız zaman esnafımız zarar ediyor. Kimse meyve fiyatlarından bahsetmiyor. Bugün Trabzon semt pazarlarında elma, portakal 2,5 lira arasında, ithal muz 12,5-15 lira arasında. sebzedekİ fiyatlar yaz mevsimi ile geri gelecektir. Şu anda seralara bağlı oldugumuz için, tahribatlar yüzünden Trabzon’a en yakın il olan Samsun Bafra var, birçoğunu oradan karşılıyoruz. Pırasa, havuç, ıspanak, karnıbahar, brokoli, bunların fiyatları gayet normal çünkü mesafe kısaldıkça fiyat düşüyor.

Sebze ve meyvenin en ucuz olan yeri Trabzon seyyar semt pazarlarıdır, halkımızı da pazarlara davet ediyoruz. Kaliteli ürünü ucuza yemek istiyorlarsa Trabzon semt pazarlarına bekliyoruz.

SOĞAN FİYATLARI NEDEN YÜKSEK CEVAP VERDİ

Soğan Çorum, Ankara, Amasya’da yetişiyor. Fakat topraktaki verimden dolayı bu yıl tarladan 10 ton soğan alınması gerekiyorken hastalıktan dolayı 2-3 tona düştü. Üretim bekleneni karşılayamadı. Haliyle talep çok olunca fiyatlara yansıdı. Burada yok stokçuymuş falan hiçbir kabahati yoktur. Ürün az… 

Haliyle devlet, çiftçiye açık bir şekilde üretim için destek vermesi lazım. Bunun akabinde ne oldu. Gübre 350’den 12000’e çıktı, mazot 6 TL’ye… Haliyle masraf artıyor ve kendi tohumlarımızı üretmiyoruz. Tohumlar İsrail’den dolar bazında geliyor. 

Haliyle köylü zarar ediyor… Her şey üretim ve sanayiden geçiyor. Eğer hükümetimiz buna açık şekilde destek verirse inanıyorum ki üretim artacak ve fiyatlar otomatik olarak düşecektir. 


TRABZON ESKİDEN ÇEVRE İLLERİ BESLİYORDU

Trabzon eskiden Erzurum’a, çevre illere meyve, sebze gönderen bir şehirdi. Tarlaların imara açılması Trabzon’un ihracatçı kimliğini sildi. Çukurçayır’dan Akçaabat’a bakın… Trabzon’da tarla kalmadı. Plansız imara açıldığı için şehir, üretim durdu otomatikman tüketim yeri oldu. Bundan sonra ne yapacağız? Yapacak bir şey de yok, kalkıp binaları yıkamayız… 

UCUZ MAZOT VE VERGİ İNDİRİMİ

Eğer hükümet bize yardım etmek istiyorsa, ucuz mazot ve vergi indirimi getirsin. Bizim kar marjımız 10 kuruş, 50 kuruş… Diyeceksiniz ki nasıl kar ediyorsunuz. Tonajlı ürün sattığımız için günlük paramız çıksın yeter diyoruz. Hükümetimizin acilen bu şekilde bize destek olması gerekiyor. Eğer pazarların ayakta kalmasını istiyorlarsa muhakkak indirimli mazot ve vergi dilimi istiyoruz.