İlin en önemli ürünü fındık olup ülkenin tarım ürünleri ihracatının % 15’ini tek başına sağlayarak ülkeye yıllık 2-2,5 milyar dolar girdi sağlıyor.

İl Müdürlüğünün çalışmaları neticesinde fındık ve çay gibi ana ürünlerin yanında son yıllarda Bakanlığın genç çiftçilere sağlamış olduğu imkanlar neticesinde gençlerere şehirde boş boş dolaşmasının önüne geçilerek köylerde istihdam edilmeleri sağlandı.

Bu bağlamda özellikle son 2-3 yılda  seracılık projelerine hız vererek gerek topraklı ve gerekse topraksız seraların tesis edilmesini sağlamaktadır.

Bu kapsamda 32 genç çiftçiye 500’ er M2’lik toplamda (16.000 M2 ) seralar tesis edilerek gençleri toprakla buluşturarak üretime katılmaları sağlanmıştır.

Tesis edilen bu seralardan Ortahisar İlçesi Doğançay Mahallesinde Ercan SATILMIŞ’a ait 1,5da topraklı sera ile Yeşilhisar ve  Aktoprak Mahallelerinde toplam 2,5da topraksız tarım yapan Osman KİBRİT ve Sezgin DEMİRAKIN adlı çiftçilerin seraları  İl Müdürü Cahit Gülbay, Şube Müdürümüz Erdal Yiğci ve teknik personel Ziraat Yüksek Mühendisi Fadıl Öztürk  tarafından ziyaret edildi.

İl Müdürü Gülbay özellikle pandemi döneminde İl Müdürlüğünün çalışmalarına ara vermeden yoğun bir şekilde köylere de dönüşün olmasıyla birlikte üretime devam ederek çiftçilerin istekleri doğrultusunda çalışmalarını aksatmadan  Doğu Karadeniz Kalkınma İdaresi Başkanlığı’na (DOKAP) değişik konularda 2020 yılında projeler sundu ve  bu projelerden seracılığı geliştirme projesi kabul  görerek 21 çiftçiye 512’şer M2’lik toplam (10.752 M2) seralar 2021 yılında tesis edilecektirdedi.

Gülbay böylelikle gençlerin köyden şehire  göçünün önüne geçilecek, ailelerin gelir seviyesinin yükselmesi ile birlikte ekonomiye katkı sağlanacağını söyledi.