Sevinç'ten fındık fiyatlarıyla ilgili Ziraat Odaları'na eleştiri: Yanlış hesap bahçeden dönüyor!

Karadeniz Fındık İhracatçıları Birliği ve Fındık Tanıtım Grubu Başkanı Edip Sevinç, ''Ziraat Odaları'nın rekolte tehminleri hatalı ve yanlıştır. Rekolte yanlış olunca da hiçbir hesabı doğru yapamazsınız.'' dedi

Karadeniz Fındık İhracaatçıları Birliği ve Fındık Tanıtım Grubu Başkanı Edip Sevinç, fındık fiyatlarının düşüklüğüyle ilgili açıklamalar yaptı. Sevinç, Ziraat Odaları'nın rekolte tehminlerini yanlış yaptığına dikkat çekerek, ''Ziraat Odaları tarafından sezon başı itibarı ile yapılan bütün tahminleri hatalı ve yanlıştır. Bu yanlışta yıllardır ısrar etmektedirler. Ziraat odalarının rekolte tehmini yapmasını bilmediklerini düşünemiyorum. Öncelikle kendi çalışmalarını dikkatlice kontrol etmeleri gerekir.'' dedi. İşte Sevinç'in açıklamaları:

Arz talep meselesi...

Rekolte tahmini konusu sektörün şekillenmesinde son derece önemlidir. Bu konu gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemeye benzer. Bundan sonraki hiçbir hesabı tutturmak mümkün olmaz. Bu yıl ki fındık fiyatlarının düşüşünü serbest piyasaya ya da ihracatçıya yüklemek yerine serbest piyasaya rejiminin fiyatların arz talep dengesine göre oluşacağı anlamına geldiğini  idrak etmek gerekir. Sonrada arzın talepten fazla olması durumunda fiyatların düşeceğinin baştan belli olduğu bir sistem olduğunu kabullenmek gerekir. Bunun tersi de doğrudur.

Kendi pencersinden bakan kafalar var

2014 Mart ayındaki don hadisesinden sonra arzın talepten düşük olması nedeni ile fiyatlar 22 TL'ye kadar yükselmişti. Bu durum bundan sonra da hep böyle olacaktır. Demek ki iflas eden Serbest Piyasa değil, hala  serbest piyasanın ne olduğunu bilmeyen, dünya gerçeklerini bilmeyen, piyasalara sadece kendi penceresinden bakan kafalardır. 

Yanlış hesap fındık bahçesinden döndü.

Ziraat odalarının toplam kabuklu fındık tüketimi tahmini bu yıl için 590.000 ton idi. Geçen yıl hiç devir olmadığını kabul edersek ki (En az 20.000 ton devir gerçekleşti) fiyatların Mart ayından itibaren 15 TL'nin üstüne çıkması  ve bugün piyasada fındığın mum ile aranıyor olması gerekirdi. Bunun tersi olduğuna ve fiyatlar 8 TL seviyesine düştüğüne göre üretici yanlış yönlendirilmiş,  yanlış hesap da Bağdat'tan değil, fındık bahçesinden dönmüş demektir.

(Sonnokta)