Trabzon Kuyumcu ve Saatçiler Esnaf Odası’nın organizasyonuyla Kunduracılar Caddesi’nde Trabzon’un kazaziye ve hasır işi takılarının tanıtıldığı bir sokak defilesi düzenlendi.
 
Ülke genelinden birçok kuyumcu oda ve dernek temsilcisinin Trabzon’da Kuyumcular Kanun Teklifi tasarısıyla ilgili yaptığı toplantının ardından Kunduracılar Caddesi’nde kuyumculukla ilgili faaliyetlerin tanıtıldığı bir organizasyon gerçekleştirildi. Etkinliğe Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, TESOB Başkanvekili Mustafa Özcelep, protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı.
 
Trabzon Kuyumcu ve Saatçiler Esnaf Odası Başkanı Ali Yazıcı, açılışta yaptığı konuşmada dünyada ilk kez sokakta böyle bir organizasyon düzenlediklerini söyledi.

 HACISALİHOĞLU: BU SANAT KAYBOLMASIN

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ise, “Türkiye’nin her tarafından şehrimize bu etkinlik için gelen sektör temsilcilerini kutluyorum. Bu sanatın kaybolmaması gerçek anlamda devam ettirilmesi için güzel bir etkinlik. Dileriz ki bu sanatın bundan sonra daha güzel tanıtılması ve geliştirilmesi sağlanır” diye konuştu.
 
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ise, “Bu sanatı bugüne kadar özveriyle taşıyan arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bu sanatın geliri ile ailelerini geçindiren hanım kardeşlerimizin sanatlarını devam ettirmelerini diliyorum. Kuyumcu arkadaşlarımdan da onlara daha fazla ücret vermelerini istiyorum. Bu sanat bizim için çok büyük öneme haiz” ifadesini kullandı.
 
Trabzon Valisi Yücel Yavuz da, “Trabzon hasırı ve kazaziye dediğimiz göz nuru el emeği sanatın yaşatılması için güzel bir çalışma. Çok güzel bir atmosfer var. Evlerinden sipariş üzerine çalışan ve evlerine rızık temin eden hanımefendileri de özellikle yad etmek istiyorum. Onların da ellerine emeklerine sağlık. Sektörün Trabzon’a sağladığı katkılar için de teşekkür ediyorum” dedi.
 
STANTLAR GEZİLDİ

Konuşmaların ardından protokol üyeleri, Kunduracılar Caddesi üzerinde açılan stantları gezdi. Hasır bilezik ören kadınların çalışmalarını izleyen Vali Yavuz ve eşi, modelleri inceledi ve bilgi aldı.
 
DEFİLE DÜZENLENDİ

Etkinliğin son bölümünde cadde üzerinde mankenler değerleri 20 bin lira ile 100 bin lira arasında değişen gümüş ve altından imal edilen Trabzon işi hasır ve kazaziye ürünü bilezik, kolye, gerdanlık, kemer, çanta, taç ve kemerleri tanıttı.  Vatandaşlar defileye büyük ilgi gösterdi.