61SAAT HABER SERVİSİ

1 Ağustos 2021 tarihinde Politik Güğüm köşesinde yer alan haberde şu ifadelere yer verildi;

İhbar Trabzon’un Arsin ilçesinden geldi. Perşembe günü eczaneye giden bir gurbetçi, doktorun yazdığı reçeteyi verir.

Reçete Araklı Devlet Hastanesi’nde yazılmıştır. İlaç o ilçedeki eczanede olmadığı için başka bir ilçedeki eczaneye gider. 

İlacın olup olmadığını sorar. Eczacı ellerinde iki adet olduğunu bir tanesinin kendilerine ayrıltıldığını söyler. 

Eczacı ilacın devlet tarafından karşılanmadığını, kemoterapi hastaları ile yeşilkartlı hastalarda devletin karşıladığını belirtince Gurbetçi vatandaş ilacın fiyatını sorar. 

146 TL olduğunu öğrenince de itiraz etmeyerek ilacı alır, fakat fiyat yüksek olduğu için Cimer’e ilacın fiyatı ve aynı zamanda salgın döneminde devlet hastanesindeki doktorun birden fazla hastaya devletin karşılamadığı yüksek tutardaki bu ilacın yazılmasının normal olup olmadığı yönünde bir şikayette bulunur. 

Konuyu bizlere de ileten gurbetçi vatandaş; İlacın fiyatı bana yüksek geldi, eczaneye sorduğumda da kanser hastalarına ödenen bir ilaç olduğunu söylediler. Kanser deyince çok şaşırdım. Biz mide bulantısı şikayeti ile doktora gitmiştik. İlacın muadili olup olmadığını sordum. Sonra zaten mecburen ödemeyi yapıp yazılan ilacı aldım. 

Cimer’e de şikayet dilekçemde ilacın fiyatının normal olup olmadığını sordum, Bir de doktorun böylesine yüksek tutarlı bir ilacı devletin karşılamadığı bir ilacı aynı gecede birden fazla kişiye yazıp yazmadığını veya yazmasının normal olup olmadığını ilacın muadilinin olup olmadığını sordum’ dedi. 

Evet çok garip bir hikaye değil mi?  Midesi bulanan vatandaşlara yazılan kanser hastalarına tedavi sonrası verilen ve devletin ödemediği ilaçlar…

Akılda deli sorular bırakıyor.

Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü, Trabzon Valiliği ve Trabzon Eczacılar Odası’nı da göreve çağırmış olalım.

Yaptığımız araştırmada ilacın kanser hastalarına tedavi esnasında yaşadıkları şiddetli bulantıları gidermek için yazılan etkili bir ilaç olduğunu öğrendik. 

İlacın satış fiyatının da eczanedeki satış fiyatı ile aynı olduğunu öğrendik. 

Bakalım Cimer doktorun devletin ödemediği ilaçları yazması ve fiyatıyla ilgili cevabı ne olacak.