Sri Lanka'nın Ankara Büyükelçisi Pakeer Mohideen Amza, kentteki bir otelde düzenlenen programda, Sri Lanka'nın 1505'ten sonra Portekiz, Hollanda ve İngiltere olmak üzere 443 yıl boyunca yabancı egemenliğinde kaldıktan sonra 4 Şubat 1948'de bağımsızlığını yeniden kazandığını söyledi.

Sri Lanka'nın 2009 yılında dünyanın en gaddar terör örgütlerinden birini mağlup ettiğini aktaran Amza, şimdi kalıcı barış ortamının hakim olması için var gücüyle çalıştıklarını dile getirdi.

Türkiye ile Sri Lanka arasındaki ilişkilerin yüzyıllar öncesine dayandığına işaret eden Amza, "Sri Lanka-Türkiye ilişkileri tarihe dayalı köklü ilişkilerdir. Osmanlı İmparatorluğu 1864 yılında Sri Lanka'ya fahri konsolos atamıştır. İkili ilişkiler 2012 yılında Sri Lanka'nın Ankara'da yerleşik diplomatik misyonunun açılmasıyla yeni bir seviyeye çıkmış ve bunu 2013 yılında Türkiye'nin Kolombo'da yerleşik diplomatik misyonunun açılması izlemiştir." ifadelerini kullandı.

Trabzon Valisi Yücel Yavuz da Sri Lanka'nın her zaman Türkiye'nin yanında olduğunu belirterek, "Dostlarımızın kimler olduğunu görüyoruz. 15 Temmuz darbe girişiminde ilk arayan Sri Lanka Devlet Başkanı'dır. Bu da ayrı bir değer ve önem katıyor." dedi.

Sri Lanka'nın Trabzon Fahri Konsolosu Atilla Ataman ise sadece özgür kalmayı değil, özgür olunmasını da sağlamak üzere bugün Ortadoğu'da büyük bir mücadelenin içine giren Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile Sri Lanka'nın yaklaşık 130 yıllık bir geçmişi bulunduğunu anlattı.

Ataman, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Sri Lanka Devlet Başkanı'nın Türk Büyükelçiyi arayarak Türkiye'nin yanında tavır aldığını vurguladı.

Konuşmaların ardından Vali Yavuz ile Rize Valisi Erdoğan Bektaş, Amza ve Ataman'a günün anısına plaket verdi.

Sri Lanka'nın yerel dans gösterilerinin ardından sona eren programa Trabzon Cumhuriyet Başsavcısı Mithat Kutanoğlu, Emniyet Müdürü Orhan Çevik, Rusya'nın Trabzon Başkonsolosu Valery Tikhonov, AK Parti İl Başkanı Haydar Revi, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ile davetliler katıldı.