61 SAAT HABER SERVİSİ-Berkay Güntekin

Maçka Belediye Başkanı Koray Koçhan 61saat’e önemli açıklamalarda bulundu.

Sümela Manastırıyla ilgili detaylı açıklamalarda bulunan Koray Koçhan sorunun kaya düşmesi olduğunu belirtip “ Sümela Manastırın restorasyon var hızlı bir şekilde devam ediyor ama Sümela Manastırının en büyük sorunu kaya düşmesi. Manastırın gövdesini düşündüğünüzde yaklaşık 300 metrelik bir alanda kayanın içini ovularak yapılmış bir manastır. Ve  yapıldığı günden bu yana doğa şartları kış şartları taş aşınmaları donma ve erimeden dolayı yoğun bir taş hırpalanması ve dökülmesi var. Buna birde kayaların içerisinde büyüyen ağaçlarıda eklersek büyük bir kayaların çökme tehlikesiyle Sümela karşı karşıya aslında Bakanlığımız tedbir almasa Sümela Manastırı belkide bugün büyük bir kısmı yıkılmış, ziyaretede açık olsaydı bir çok insan yaralanmış belkide hatta hayatını kaybetmiş olacaktı. “ ifadelerini kullandı.

İĞNEYLE ÇUKUR KAZMAK!

Koçhan kaya kırma işlemini hiltiyle yaptıklarını belirtip”Sümela’da iki işlem aynı anda yapılıyor hem taş düşürme işlemi hem restorasyon işlemi, taş düşürme işlemini 6 kısma ayırdılar.  İlk kısımlar bitti. Şuan Sümela’nın bulunduğu  bilet gişesi, merdivenlerin olduğu yerleri hızlı bir şekilde temizliyoruz, İnşallah bu sene o alana kadar o patikayı yürütene kadar ki kesimde turistlerimizi gezdireceğiz. Bu arada patikalarıda yeniledik. Bazı insanların çıkamadığı yerlerde ahşap insanlara uygun merdivenler yapıldı. 3’üncü aşama kapının girişindeki yaklaşık 300 tona yakın söylenen ve açılan bir kaya kayması bunla ilgili çalışmalar devam ediyor ve sit kurulundan dolayı belli bir durdurma vardı ama şuan o durdurmada bitti ve çalışmaya başlayacaklar.  Gördüğünüz kayaları hiltiyle patlayıcı kullanmadan tek tek düşürüyorlar ve iğneyle çukur kazamak gibi bir şey.” dedi.

SÜMELA’NIN 2 YILI VAR!

Sümela Manastırının ne zamana hazır olacağı yönündeki soruya cevap veren Koçhan “Kaya düşme işi benim tahminim 2 yıl kadar daha devam edecek, ama bu iki yılda kritik nokta kapının üstü bunu çözdüğümüz an kapının içerisine girecek mesafeyi katedeceğiz ondan sonrada ziyaretçiler gezebilecek.” ifadelerini kullandı.

MAÇKA’YA TELEFERİK MÜJDESİ

Uzun zamandır konuşulan Maçka teleferiğin ihale tarihini açıklayan Koray Koçhan “Son olarak teleferik müjdesini vereyim. Büyükşehir iki ay içerisinde teleferiği ihale edeceğini söylüyor 20 Trilyonluk bir yatırım olacak bu yatırım.” diye konuştu