61SAAT HABER SERVİSİ - Trabzon’un turizm noktasında önemli noktalarından Sümela Manastırı’nda 2. Etap Restorasyon çalışması tamamlandı. 3. Etap Restorasyon çalışmaları devam eden Sümela Manastırı’nda dün itibariyle yeni gelişme yaşandı. 
Manastıra giriş ücreti, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Döner Sermaye İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından 10 TL’den 50 TL’ye çıkarıldı. 
Yaklaşık 5 yıldır kapalı olan Manastırın giriş ücretinin bu şekilde yükseltilmesine ise turizmcilerden itiraz geldi. 
TÜRSAB Doğu Karadeniz Bölge Başkanı Volkan Kantarcı itirazlarının fiyatın bir anda yükseltilmesine ve duyulmadan yapılmasına olduğunu söyledi. 


Kantarcı, “Biz Sümela Manastırının değerinin günümüz şartlarında, ülkemizde diğer müze ve ören yerlerine baktığımızda 50 lira olmasının anormal olduğunu söylemiyoruz. 60’ta olabilir 70’de olabilir. 5 yıl önce ziyarete kapatıldığında Eylül sonu gibiydi. Bir sonraki senenin giriş ücreti 25 lira olarak duyrulmuştu. Aradan 5 sene geçti. Her sene üzerine 5’er lire zam koysa 50 lira olabilir, ancak pandemiden ve ekonomik zorluklardan dolayı turizm sezonu kötü geçiyor. Dış turizm anlamında yok denecek kadar az hareketlilik var. Kısmen iç turizmde hareketlilik var. Bu hareketliliğe yönelik olumsuzluk olmaması gerekiyor. Zaten bölgemize gelen vatandaşlarımız, halkımız da hesap ederek çıkıyor, dolaşıyor” dedi. 

Rakaman bu dönemde arttırılmasına tepkilerinin olduğuna dikkat çeken Kantarcı, “Bu rakamın bu dönemde arttırılmasına tepkimiz var. Diğer hususta duyrulmadan arttırılmasına. Önceki yıllarda yapıldığı gibi, dönemsel olarak yıllık fiyat analizi belirlenir. Bir daha ki sene veya bu sezon için, “yeni zamlı tarife budur” diye duyurulur. Seyahat acentemiz buna göre fiyatlandırma yapar.

Tur satışları bu fiyatın maliyetini de paketin içinde koyar. Dahil değilse müşterilerine bilgi verirler. Dahil olmayan ücretler diye belirtirler. Bunun duyrulmadan uygulamaya girmesine tepkimiz var.  Genel Merkezimize husus ilettik. Onlarda irtibata geçecekler sanırım. Süreci takip ediyoruz. İl müdürümüzle görüştük.Dün sabah itibariyle yeni fiyatlandırma başladı. Tepkimiz o na. Genel Müdürlüğün bunu duyurması gerekiyor.  Günümüzün turizm hareketliliği şartlarında zam yapılması olumsuzluğa neden olabilir. 
Bu zamanda arttırılması, bilgi verilmeden fiyatın yukarı çıkarılması hem acentelerimiz hem de bölge turizminin  menfaati anlamında bizde gereken tepkimizi koyuyoruz.  Umarım Genel Müdürlük toplanır ve eski uygulamaya devam ederler. Umarım yıl sonuna kadar 10 lira uygulaması ile devam eder” diye konuştu.