61SAAT HABER SERVİSİ - Trabzon’un Maçka İlçesi Altındere Vadisinde bulunan Sümela Manastırında, 2015 yılında başlayan Restorasyon Çalışmaları nihayet bu yıl tamamen bitiyor. 

Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden biri olan ve 22 Eylül 2015 tarihinde restorasyon çalışmaları nedeniyle ziyarete kapatılan Sümela Manastırı Restorasyonunda 2. etap  çalışmaları hatırlanacağı üzere geçen yıl Temmuz ayında tamamlanmıştı. 
2. Etap çalışmalarının tamamlanması ile birlikte Sümela Manastırında toplam yüzde 65’lik kısım ziyaretçilere açılırken geri kalan yüzde 35’lik kısmında 2021 yılı Temmuz ayında tamamlanarak ziyarete açılacağı öğrenildi. 

11 BARİYER PLANLANDI

Sümela Manastırı 3 Etap Restorasyonun şu anda gerçekleşmesinin yüzde 75’lerde olduğunu kaydeden Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mustafa Asan, “Şu anda fiziki gerçekleşmenin yüzde 75’i tamamlandı. Bariyer çalışmaları ağırlıklı devam ediyor. 11 bariyer planlandı. Bunlardan 5 tanesi tamamlandı. 6 tanesinin delikleri açıldı” dedi. 

YÜZDE 35’LİK KISIM KALDI

Bölgede çalışmaların kışında devam ettiğini kaydeden Asan, “ 28 Temmuz 2020 tarihinde yüzde 65’lik kısmının açılışı yapılmıştı. Geriye kalan yüzde 35’lik kısımın çalışmaları devam ediyor. Daha önce kapalı alan yapıların restorasyonu, ana kaya kilisesinde restorasyon, eser tespit belgeleme çalışmaları kaya yamacında bariyerleme çalışmaları devam ediyor” dedi. 

İLK DEFA ZİYARETE AÇILACAK

Sümela Manastırında hatırlanacağı üzere Asan’ın bahsettiği yüzde 35’lik kısım restorasyon çalışmaları başlamadan önce de ziyaret edilmeyen kapalı olan kısımlardı. Bu çalışmayla birlikte bu bölgelerde ilk defa vatandaşların ziyaretine açılmış olacak.