61SAAT HABER SERVİSİ - ÖZEL HABER

Bu noktada yetkililer henüz net bir açıklama yapmazken, telefonla ulaşıp konuyu sorduğumuz Sebze ve Meyve Komisyoncular Hali Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Şılbır, sert açıklamalar yaptı. 
“Müstahsilde ki paradan daha uygun ürün satışını devlet süspansiyon ediyorsa, hale gelen malları süspansiyon ederek de çözebilir” diyerek sözlerine başlayan Şılbır, “Tanzim Satış Mağazaları açarak halkımızın yüzde kaçına ürün tedarik etme imkanına sahip olacak. 
Bugün hükümet, başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere diğer yetkililerde ürün fiyatlarının pahalı olduğunu söylüyorlar. Bu mukayeseyi neye göre yapıp söylüyorlar. Bu konuda sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere yanlış bilgilendiriliyor veya halkı yanlış yönlendiriyorlar” dedi. 

FİYATLAR GEÇEN YILIN ALTINDA
Fiyatların geçen yıl ki fiyatların altında veya seviyesinde olduğunu kaydeden Şılbır, “Fiyatlar geçen yıl ki fiyatların altında veya seviyesinde. Sadece Ocak ayının ikinci haftasında Antalya bölgesinde olan aşırı yağış ve hortumdan dolayı bir hafta 10 günlük afaki yükselme söz konusu oldu. O da doğal şartlardan oluşan afetten kaynaklı. Onun haricinde, şuan geçmiş yıllarla fiyatlar mukayese edilince yükseklik yok. 
Kimilerinde daha düşük, kimilerinde aynı seviyede. Belki yüksek olan içinde sivri biber.. O da acı sivri biberin fiyatı yüksek olabilir. Kış döneminde insanlar kaç kilo alıp tüketiyor” diye konuştu. 

HİBRİT TOHUMLA ALAKALI
Hibrit Tohumlardan alınan sonuçların bugün ki sonucu doğurduğunu kaydeden Şılbır, sözlerine şu şekilde devam etti: 
“Çünkü Hibrit Tohumlarından alınan sonuçlar bugünü doğurmuştur. 
Erzurum, insanının Trabzon’a, Trabzon insanının Ankara’ya adapte olma sorunu yaşadığı bir memlekette, 0,01 gramlık tohumu Hollanda, Amerika veya İsrail’den alıp getirip bu coğrafyaya ne kadar adapte edebilirsiniz. Bugün Türkiye’mizde yaşanan ana temel sorun budur... 
Hükümetimiz kendi yaptığı yanlışlara, hem yanlış bilgilendirme hem de politika izleyerek veya gündemi değiştirmek üzere böyle yol seçmiş. Bize de vatandaş olarak saygı duymaktan başka bir şey düşmüyor. 
Çözüm olarak bir defa yerli tohum üretimi teşvik edilmesi gerekir. Hibrit tohumdan, yani fabrikalardan bir sefer kullanmak üzere üretilmiş tohumların kullanımından vazgeçmek gerekir. 
Eskiden ana, babalarımız ne yapardı kendi ektiği üründen tohum ayırırdı. Orjinal tohumlara dönerek bundan çıkış sağlanırdı. O tohumlar ekildiği coğrafyaya adapte olmuş tohumlardır. 
Üretici açısından, ana etki bu ama, Akaryakıt girdileri olsun, gübre giderleri bunlarda ki afaki yükseklikler... Bugün hala Türkiye’mizde maalesef 2 tane gübre ithalatçısı firma var... 
Ben geçmişte ihracatçılıkta yaptım. Daha önce narenciye, portakal, mandalina, domatese tonunda 100 dolar – 150 dolar teşvikler verirdi. Bütün dünya ülkelerinin uyguladığı sistem. Hükümet bunları kesti. Ürün maliyetleri yüksek olunca köylü ekemez hale geldi. Bugün de ekili alan az olunca haliyle üretim de az oluyor” 

GELİRLERLE İLGİLİ
Şılbır, “Hibrit tohuma her yıl para verip almak zorunda bırakılan bir köylü, tohumu parayla alacak, gübreyi, akaryakıtı parayla alacak nasıl yetiştirecek. 
Bugün 3 liralık 5 liralık ürünlere pahalı deniyor. 
Bugün bu bölgemizde Akçaabat’ta tütün ekiliyordu. Akçaabat müstahsilinin yüzde 80’i 1 ton üzerinde tütün yapıyordu. Bugün 1 ton tütün 100 bin lira.. 100 bin lira geliri olan insan 3 liraya pahalı der mi? Bu gelirle alakalı.. 
Kasım ve Aralık ayında Trabzon’da Mandalina perakende 1,5 - 2 lira seviyesinde satıldı. Bugün hükümet yetkililerine sorduğumuzda pahalı derler. Üreticiden 60 kuruşa 70 kuruşa çıkıyorda niye 1,5 – 2’ye satılıyor? 
İspanya’da aynı Mandalina 4 Euro’ya satılıyor. İspanya’da böyle bir tenkit eleştiri var mı? Birinci sorun Müstahsilin girdi maliyetleri, ikinci sorun bu müstahsilin ürettiklerini tüketen toplumun geliri” dedi.