61SAAT HABER SERVİSİ - Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yayınlayan Çakıroğlu, Bugün herkesin malumu pembe dizi motunda tarih dizileri yaparak insanların algısını yönetmeye çalışan siyasi bir zihniyet hakim ülkede.Dizilere bakarsanız bunların, surlardan taş düşmesin,yel toz almasın diye nöbet tuttuklarını zannedersiniz
Oysa realite bambaşka.
Tarihi yaşamayı geçtik,korumayı geçtik,anlayan yok.Peki anlatmak istediğinizde dinleyen,umursayan var mı..?
Malesef..
Bugüne kadar defaatle tarihin yok edilmesini dile getirdik ancak hassasiyet gösteren bir tek muktedir mensubu ile karşılaşamadık” ifadelerini kullandı. 

TARİHİ KORUMADILAR.. 
 Çakıroğlu, açıklamasına şu şekilde devam etti: 
"Hala kamuoyunun malumudur, cephanelik, çamburnu, tarihi hamamlar v.s
Bugün yine aynı hassasiyeti yaşıyoruz ve kamuoyuna karşı olan sorumluluğumuz  gereği yansıtmak zarureti hissediyoruz..
Tarihi eserleri korumakla görevli Araklı Belediyesi tarihi tescillenerek koruma altına aldırmak yerine, surları ve yoğun yapı,  eşya kalıntısı barındıran antik kaleyi parselleyip inşaat ruhsatı vermiştir. Tarihi eserleri korumakla görevli Belediye kaleyi diğer bir tabir ile geçmişi yok etmektedir. Mahallelinin kale olduğunu bildiği alanı  kenti yöneten ve planlayan Belediye yönetiminin ve ilgili kurumların  bilmemesi imkansızdır. 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 4.ve 7.  Maddesini hiçe saymıştır. İlk olmadığı gibi son olmayacak endişesini taşımaktayım” 

SATALA’NIN DENİZE AÇILAN KAPISI
 Hyssuss Limanının tarihi kayıtlarda yer aldığına dikkat çeken Çakıroğlu, "Roma döneminde Trabzon'un antik  limanının doğusunda kalan en önemli doğal liman ve kale  Araklı ( eski Sürmene) şehir merkezi Hürriyet Mahallesi nde bulunan Hyssus-Susurmania limanı ve kalesi  idi.  Alüvyonla dolma nedeni ile yer değiştiren limana karşın  ardındaki kale günümüze ulaşmıştır. Kapadokya Valisi Arrianus’un MS 131tarihinde Roma İmparatoru Hadrianus’a  hitaben yazdığı raporunda ,Trabzon dan sonra eski dönemlerden beri var olan  Hyssus limanına uğradığından bahseder ki bu liman bugün ki Araklı( Hyssus-Susurmania)  Limanıdır.
 Roma İmparatorluğunun garnizon kenti Satala’nın ( Kelkit Sadak) denize açılan kapısı olması dolayısı ile Hyssus Kalesi ve limanı hem askeri ve hem de ticari açıdan önemli idi. Limana bağlanan kervan yollarının güvenliğini sağlamak amacı ile limanın 5 km çaplı çevresine, farklı dönemlerde, günümüze kadar ulaşan 5 kale inşa edilmiştir. Hyssus kalesi ve limanının bulunduğu körfezin Karadere’nin taşıdığı alüvyonlarla dolması sonucu, günümüzde kale kıyıdan yaklaşık 1 km içeride kalarak Araklı yerleşiminin içinde kalmıştır.
Size göre küçük sorunlar olabilir..!Bize göre değişmeyen ilke tarihi bilmek,sahip çıkmak,yaşamak ve yaşatmaktır..
Çünkü geleceğe güvenle bakmanın tarihi nesillere taşımaktan geçtiğini düşünüyoruz..
Unutulmamalıdır ki tarih enbüyük turizm envanteridir.” şeklinde açıklamasını bitirdi.