Son günlerde yerel ve ulusal basında geniş yankı uyandıran Ortahisar İlçesi Pazarkapı Mahallesi’ndeki kazı çalışmaları konusunda yeni açıklama geldi. 
Bölgede arkeolojik kazılardan önce jeofizik çalışmaları yapan YFA Yerbilimleri şirketi sahibi Jeofizik Yüksek Mühendisi Emre Özçelik ve Jeofizik Mühendisi Serhat Karaçal konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. 
Bölgede ortaya çıkan tarihi yapıların şans eseri ortaya çıkmadığını, kazı öncesinde yüzeyden yapılan ayrıntılı ölçümler sonrasında 5 ayrı yerde uzman ve yetkililer eşliğinde kazı yapıldığını belirten Özçelik ve Karaçal merak edilen sorulara yanıt verdi.

KAZIDAN ÖNCE ARKEOLOJİK ÇALIŞMA TALEP EDİLDİ
Jeofizik Yüksek Mühendisi Emre Özçelik ve Jeofizik Mühendisi Serhat Karaçal’ın açıklamaları şu şekilde: “Bu alanda arkeolojik kazılardan önce Trabzon Büyükşehir Belediyesi yetkilileri bölgenin hassasiyetini bildiğinden ötürü YFA Yerbilimleri Limited Şirketi olarak bizlerden ayrıntılı şekilde jeofizik çalışmaları talep etmiştir. Yaptığımız çalışmalarda Jeofizik yöntemlerden Yer Radarı (GPR) ve Elektrik Özdirenç (ERT) yöntemleri uygulanmıştır. Bu çalışmalarda kazı alanına hiçbir zarar vermeden tamamen yüzeyden yapılan ayrıntılı ölçümler ile elde edilen verilerin analizinden, alana ait 3 boyutlu yer görüntüleri elde edilmiştir. 

5 FARKLI NOKTADA KAZI YAPILDI
Bu analizler sonucunda elde edilen bulgular neticesinde uzman ve yetkililerle birlikte karar verilen 5 farklı noktada kazılar yapılmıştır ve bu kazılarda tarihi yapılara ulaşılmıştır.

ROMA İMPARATORLUĞUNDAN KALMA
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan kazı çalışmalarında Roma İmparatoru Hadrianus ile Geç Bizans dönemine ait arkeolojik kalıntılara ulaşılmıştır. Kalıntıların Roma İmparatoru Hadrianus dönemine ait olduğu düşünülen şehrin ilk sur duvar, örme sütun ile Geç Bizans dönemine ait hendek duvarları olduğu belirlenmiştir.

SÜREÇ BAKANLIĞA DEVREDİLDİ
YFA Yerbilimleri şirketi olarak gerçekleştirdiğimiz ayrıntılı ölçümler ile elde edilen verileri ilgili kurumlara teslim ettik. Bu aşamadan sonrasını ilgili kurumlarımız yürütecektir.”

JEOFİZİK UYGULAMALARI ÖNEMLİ
Jeofizik uygulamalarının arkeolojide uzun zamandan beri uygulanmakta ve başarılı sonuçlar alınmakta olduğunu belirten Jeofizik Yüksek Mühendisi Emre Özçelik ve Jeofizik Mühendisi Serhat Karaçal konuşmasını şöyle sürdürü: “Arkeojeofizik ya da Arkeoloji Jeofiziği olarak adlandırılmaktadır. Dünyada Arkeoloji jeofiziği uygulamaları 1940 ’lardan beri kullanılmaktadır. Bu konuda son 30 yıldır ülkemizde de Jeofizikçilerin yaptığı uygulamalar ve geliştirdikleri veri toplama ve veri işlem teknikleri bulunmaktadır. Arkeojeofizik; yüzeyden uygulanan jeofizik yöntemlerle, araştırılan arkeolojik yapı kalıntılarına herhangi bir hasar vermeden ve olabilecek en kısa zaman sürecinde arkeolojik yapı kalıntısının yeri, derinliği ve durumunu belirleyerek arkeolojik kazının planlanmasına yön veren ve arkeolojik kazıya ekonomik kazanç sağlayan jeofizik dalıdır. 

İŞGÜCÜ, ZAMAN VE MALİYET DÜŞÜRÜYOR
Arkeolojik alanlarda yapılan Jeofizik çalışmalar, kazı çalışmalarının işgücü, zaman ve maliyetini önemli oranda düşürmektedir. Kazıların, daha planlı ve sistematik olarak yönlendirilmesini sağlamaktadır. İlimizin tarihine yeni bir alan açan bu arkeolojik kazı sürecine jeofizik çalışmalarımızla yaptığımız katkıdan dolayı büyük bir mutluluk duymaktayız.”