61SAAT HABER SERVİSİ - Yukarı Ortahisar’da tarihi surların içinde yer alan ‘Tekfur Sarayı’ için Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, ‘kapalı hazinemiz’ dedi
Trabzon’un Ortahisar İlçesinde yer alan tarihi surların yanı başında turizm kazandırılmayı bekleyen önemli bir yapıt var. Turizm destinasyonu için önem arz eden bu yapıt Tekfur Sarayı.

Tekfur Sarayı’nın ziyaretçiye açılabilmesi için komplike bir çalışma yapılması gerektiğini söyleyen Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, “Bahçecik Camii’nin solunda kalan alanlar kamulaştırmada, oralar kamulaştırılarak açılacak. Yol da genişleyecek haliyle, tüm bunlar tünel akvaryum projemizde düşünülerek yapılıyor. Hem tünelciler, hem akvaryumcular işin teknik kısmını hesaplıyorlar. Aynı zamanda orası arkeolojik alan olduğu için tarihi surlara da halel gelmemesi gerekiyor.

TOKİ bize alanları tahsis etti fakat Anıtlar Kurulunun onayladığı en son şekliyle tekrar onaylayacak. Kaş yaparken, göz çıkarmak istemeyiz. Çok geniş çaplı bir çalışma söz konusu. Çivi çakmak için son aşamadayız. TOKİ’nin onayından sonra hemen ihaleye çıkacağız” dedi.

TEKFUR SARAYI KAPALI HAZİNE
Başkan Genç, kapalı hazine olarak bahsettiği tekfur Sarayı içinse “O alanda bir de Tekfur Sarayı var, ben içini gezdim ve orası kapalı hazinemiz. Değerlendiremiyoruz şuanda orayı da örttük. Mezarlıklar, dehlizler görseniz orayı bambaşka bir alana götürüyor sizi. Trabzon medeniyetinin o eski tarihini yaşatıyor size.

Turistler geliyor oraya, bakıp bakıp dönüyorlar. Bunu da bize orada yaşayan insanlar söyledi. Niyetimiz gerçi bu şart artık viyadükün sağında olan yapıları kamulaştırıp biran önce yıkmak gerekiyor. Bu alan bir yere tahsis edilmiş değil, devletin hazinesinde. Belediye olarak burayla ilgili niye adım atamadık?

Burayla ilgili Büyükşehir Belediyemiz bir çalışma yaptı fakat Yargıya intikal edince iptal edildi. Yeni bir plan hazırlığı içerisindeyiz, dolayısıyla dokunamıyoruz. Şehrin merkezinde çok önemli bir turizm destinasyon alanı olacak. Surun belli bir bandı kentsel dönüşüm alanı olamıyor, kentsel yenileme oluyor, buna yönelikte Büyükşehir Belediyemiz yeni bir planlama içerisinde” ifadelerini kullandı.