Toplantıda konuşan KİKAP Trabzon Derneği Kurucu Başkanı Nilgün Turan, 20 Kasım’ın, Tüm Dünyada Çocuğa Şiddetin Önlenmesi Günü olduğunu hatırlatarak, “Türkiye Cumhuriyeti devleti, 1990 yılında çocuk hakları sözleşmesine imza attı. Devlet imzaladığı bu sözleşmeyle bütün çocukların geleceğini güven altına almaya taahhüt etti. Bütün çocuklar kendilerini özgür şekilde ifade etmeye hakkına sahipler ve kanun önünde eşitler. Yeni yasa teklifi ile ilgili 15 yaş altında çocuk evliliklerinin önünü açması nedeniyle ve tecavüze uğrayan çocuğu değildi, tecavüzcüyü koruma altına alması vasfıyla kadın derneklerinin büyük tepkisini toplamıştır” dedi. 

Turan, konuşmasına devam etti: “Yasa hedef kitle olarak 15 yaş altını almaktadır. Bu durumda 12 yaşında ki bir çocuğa tecavüz eden 50 yaşında ki erkek, 4 yıl sonra çocukla evlendiği takdirde cezası ertelenmektedir. Eğer evlilik devam ederse tecavüzcü bu suçtan kurtulmaktadır. Evlilik sonlandığı takdirde, tecavüzcünün suçuyla sonlandığı takdirde yasa tekrar tecavüzcüyü cezalandırmayı taahhüt etmektedir. Bu yasa 15 yaşın altını kapsamakta. 

18 Kasım 2016’da çıkartılan yasa bir defaya mahsus çıkarıldığı söylenmekte. Geleneksel modelde yapılan, özellikle Romen yurttaşlarda ki gibi reşit olmayan kız ve çocukların evlenmesi sonucu yapılan evliliklerde kızın doğurması halinde konunun devlete intikali söz konusu olmakta. Erkek çocuk reşit olmadığı için yasa önünde suçlu duruma düşmekte ve hapse atılmakta. 

Yasanın çıkış gerekçesini bakan Bekir Bozdağ, bu tür evliliklerde mağduriyetin ortadan kaldırılması noktasında açıklasa da ne yazık ki bu yasa evlilik yaşının 12’ye kadar düşmesine sebep olabilecek bir kapı aralamaktadır. Bu vasfıyla çok vahimdir. Biz kadın dernekleri olarak çocuk evliliklerine, çocukların erken evlendirilmesine karşıyız. Ayrıca kız çocuklarının tecavüzcüsü ile evlendirilmesine ve tecavüzcünün cezai yaptırımdan kurtulmasına sonuna kadar karşıyız. Çünkü tecavüze uğrayan bir çocuğun ruhu ölür. Siz bir çocuğu tecavüzcüsü ile evlendirdiğiniz takdirde ona sonuna kadar işkencenin kapısını açmış olursunuz. Tecavüz insanlık suçudur, hiçbir şekilde bu yasa teklifi kabul edilemez” dedi.