61SAAT HABER SERVİSİ

Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Trabzon İçmesuyu ve Kanalizasyon İdaresi 2019 Yılı 2. Olağan Genel kurulu, bugün yapıldı. Trabzon Büyükşehir Belediyesi Toplantı Salonunda yapılan Genel Kurulun Başkanlığını Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu yaptı. 
Genel Kurul Öncesinde İYİ Parti Grup Başkan Vekili Davut Çakıroğlu, tarafından Kanalizasyon olmayan kırsal alanlarda TİSKİ tarafından alınan atık su ücretinin, idare tarafından alınmaması için yazılı önerge verdi. Bu yazılı önergenin gündeme alınıp alınmayacağı konusu ise mecliste tartışmalara neden oldu. 

Önerge ile söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili Erhan Nadir, atık su ücretinin alınmasının yasal zorunluluksa, önergenin gündeme alınmamasını istedi. Bu istek ise CHP Grup Başkan Vekili Turgay Şahin’in sert muhalefeti ile karşılaştı. 
Bu sırada iki Grup Başkan Vekili arasında kısa süreli sözlü atışma çıktı. 

Daha sonra söz alan Şahin, “Burada bulunan 70 tane meclis üyesinin hepsinin soru önergesi verme hakkıdır. Yazılıda verir… Buna dışardan müdahale edilmez. Bunu sayın başkan meclis başkanı meclisin onayına sunar. Meclis üyeleri kabul eder veya etmez” dedi. 
Bunun üzerine Başkan Zorluoğlu, “Ben önergeyi okuttum. Önerge ile ilgili söz almak isteyen meclis önergesi varsa söz veririm. İnsanların fikrini soruyorum. Başkanımız endi kanaatini paylaşmıştır. Ben zaten bunu prosedür olarak meclisin oylarına sunacağım. Söz almak isteyenlere vereyim” dedi. 
Şahin, “Söz ayrı, müdahale ayrı.” Derken Başkan Zorluoğlu, “Bu müdahale değildir. Kendi kişisel kanaatini paylaşmıştır” iadelerini kullandı. 

Önergeyi veren Davut Çakıroğlu ise, “Bu konuyu ben birkaç kez gündeme getirdim. Bu konuyu sahiplenmiş olmamdan dolayı olmamdan gerek. Bunla ilgili bütün şikayetler bana geliyor. Dolayısıyla bunu yazılı olarak verelim dedim. Gündeme alınır. Benim önerim kabul edilir veya reddedilir. Burada ki meclis üyesi arkadaşlarımızın iradesiyle ilgili bir şey. Yargıtay’ın vermiş olduğu karar var. İki tanesini ek olarak koydum. Sizin söylemiş olduğunuz kanuni zorunluluğa bir şey var. Gündeme alalım gündemde reddedilir edilmez, ayrı bir şey” diye konuştu. 
Yeniden söz alan Nadir ise, “Burada mecliste her isteyen söz veriliyor. Bende fikrimi söyledim. Yasal düzenleme varsa, o zaman meclisi oyalamadan gerek yoktur diye düşüncemi beyan ettim. Buna bu kadar tepki göserilmesine anlam olmadığını düşünüyorum. Ben kendi fikrimi beyan ettim” dedi. 
Başkan Zorluoğlu ise, “Mevzuat düzenlemesi var. Yargının verdiği kararlar olabilir. Yargının verdiği kararlar somut davalara ilişkin kararlardır. Her somut olayda bunun ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekir.  Yargı kararları açılan davaya münhasırdır. Genel sonuç vermez. Kanunsa meclisin kanunu değiştirmesi gerekir. Yönetmeliğe dayalıysa idarenin yönetmeliği değiştirmesi gerekir” dedi. 

Meclis Çakıroğlu’nun önergesini oy çokluğu ile reddetti. Önergeye sadece CHP ve İYİ Parti Grubu kabul oyu verdi.