61SAAT HABER SERVİSİ - Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdürlüğünce Trabzon Devlet Tiyatrosunun ev sahipliğinde 20. Uluslararası  Karadeniz Tiyatro Festivali bugün başladı. Açılış töreni Atatürk Alanı Meydan Parkında yapıldı. İlk olarak festival çelengenin, Atatürk Anatına koyulmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Açılış törenine Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Trabzon Devlet Tiyatrosu İl Müdürü Saliha Elvan Karahasan, Trabzon Turizm İl Müdürü Ali Ayvazoğlu, Tiyatrocular ve çok sayıda vatandaş katıldı. 

KARAHASAN: BURADA Kİ DURUŞUMUZ TÜM İNSANLIĞA...
Açılış töreninde ilk olarak Trabzon Devlet Tiyatrosu Müdürü Saliha Elvan Karahasan konuştu. Karahasan, "Tiyatronun birleştirici gücüyle dünyanın her yerinde sanata dokunan festivalimize dün olduğu gibi bugün de gösterilen ilginin yoğunluğu sanatın nedenli büyük olduğunun göstergesidir. Sanatı tiyatronun ruhuyla taçlandırdığımız, nezaket hoşgörü, tevazu ve samimiyetle gönülden gönüle dokunacak festival bizi bekliyor.  Bugün burada ki duruşumuzun tüm insanlığa kardeşlik yemeği giydirmesini diliyorum" dedi. 

GENÇ: TRABZON KÜLTÜR VE TARİH ŞEHRİ...
Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ise, “Trabzon gibi kadim medeniyetlerin gelip geçtiği yaşadığı bu merkezi şehrimizde, uluslararası bir etkinlik olarak 20. Tiyatro Festivalinin açılışının yapılıyor olması ve bir çok ülkeden misafir sanatçılarımızla beraber “Sanatımızla beraber güzel kardeşlik mesajı” veriyor olmamızın mutluluğunu gururunu yaşıyoruz.  Trabzon bir tarihi şehirdir, kültür ve sanat şehridir. Bu özelliklerini geçmişten gelen bir emanet, miras sorumluluğu ile beraber geleceğe dair mesaj vererek en iyi şekilde yerine getiriyoruz” dedi. 

KURT: FESTİVAL TEK BAŞINA BAŞARILMAZ
Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt, “Trabzon bizim için, diğer şehirlerimizde olduğu gibi çok kıymetli, değerli bir şehir. 30 yıldır Devlet Tiyatrosu burada çalışmalarına devam ediyor. Festivalimiz 20 yıl oldu. Bir festival ya da oyun tek başına olmaz. Tek başına başarılmaz. Bu festivalimize destek veren Kültür ve Turizm Bakanlığımız başta olmak üzere Valiliğimize, Büyükşehir Belediyemize, İlçe Belediyelerimize teşekkür ediyorum. Hem sezon içinde hem festivalde bizi yalnız bırakmayan siz değerli seyircilerimize teşekkür ediyorum.  20. yıla has özel program hazırladık. Dünyanın çeşitli ülkelerinden tiyatroları bu festivalde buluşturacağız. Zengin bir içerik oldu” dedi. 

Konuşmaların ardından açılış töreni halk oyunları ekiplerinin gösterileri ile devam etti...

FESTİVALDE BU YIL TÜRKİYE HARİÇ 8 ÜLKE YER ALACAK
Festivale bu yıl Türkiye haricinde 8 ülke; İspanya, Fransa, Hırvatistan, Yunanistan, Romanya, Rusya, Ukrayna ve Gürcistan'dan tiyatro grupları katılıyor.

Festivalin ilk haftasında Trabzon Devlet Tiyatrosu tarafından "Korkut Ata" adlı oyun, bugün saat 19.00'da Atapark Haluk Ongan Sahnesi'nde beğeniye sunulacak.

Festival kapsamında, Ukrayna'dan Lasya Ukrainka Rus Drama Ulusal Akademik Tiyatrosu "Bir Boksörün Kalbi" adlı oyunu, 3 ve 4 Mayıs'ta saat 20.00'de, Romanya'dan Tony Bulandra Tiyatrosu "6. Koğuş" adlı oyunu 5 Mayıs'ta saat 20.00'de, 6 Mayıs'ta saat 21.00'de Atapark Haluk Ongan Sahnesi'nde sahneleyecek.

Ankara Devlet Tiyatrosu da "Kontrabas" adlı oyunu 5, 6 ve 7 Mayıs'ta saat 15.00'te Hüseyin Kazaz Sahnesi'nde, İspanya'dan Yllana Tiyatrosu da "Şefler" adlı oyunu 7 ve 8 Mayıs'ta saat 21.00'de Atapark Haluk Ongan Sahnesi'nde tiyatroseverlerle buluşturacak.

Festivalde, geleneksel el sanatlarından gölge oyunu Karagöz'e, yazarlık ve hikaye anlatımından karikatüre, çocuklar ve gençler için de çeşitli atölyeler oluşturulacak.

- Fotoğraf sergisi ve konser

Salih Zeki Nohut'un "Işığa Çağrı" adlı ikinci kişisel fotoğraf sergisi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Güzel Sanatlar Galerisi'nde 6 Mayıs'a kadar gezilebilecek.

Türk halk müziğinin sevilen seslerinden İlkay Akkaya, türkülerini Trabzonlular için söyleyecek. Konser, yarın saat 20.00'de Karadeniz Teknik Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek.

Pop müziğinin sevilen isimlerinden Gülşen de 5 Mayıs'ta Karadeniz Teknik Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde vereceği konserde eserlerini seslendirecek.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde ayrıca 5 Mayıs'ta saat 14.30 ve 17.00'de "Parti Hayvanları Müzikali’" çocukların beğenisine sunulacak.