61SAAT HABER SERVİSİ - Trabzon TMO’nun fındık alımı yapılan Akçaabat ofisine yanında 2 arkadaşı ve oğluyla giden Ali Osman Kılıç, 23 çuval  fındığını arkadaşı Ali Duran Kumaş’ın üzerine TMO’ya verdi.

Alım yerinde yapılan randıman kontrollerinde ise toplamda bin 878 kg olarak hesaplanan fındığa, 16,5 TL olan Levant Kaliteden işlem yapıldtı. Ancak fındığının daha kaliteli Giresun Yağlısı olduğunu iddia eden  Ali Osman Kılıç, duruma itiraz etti. 

İtiraz sonrasında taraflar arasında tartışma yaşanırken bölgeye jandarma ekibi çağrıldı. Jandarma tarafların ifadesini alırken Ali Osman Kılıç, fındıklarına ya taban fiyatı 17 TL olan Giresun Yağlısında işlem yapılmasını ya da kendisine geri verilmesini istedi. 

Konuyla ilgili açıklama yapanKılıç, geçen yıl Beşikdüzü TMO’ya verdiği fındığın Giresun Yağlısı üzerinden işlem gördüğünü anlattı. 

KONTENJAN YETERLİ OLMAYINCA ARKADAŞININ ADINA VERDİ
Yeterli kontenjanı olmadığı için bu kez fındığını Ali Kumaş’ın adına verdiğini ifade eden Kılıç, "Diğer verdiğim fındık da Levante olarak verildi. Bu iki fındığın arasındaki fark en az 4 bin lira. Eksper arkadaşa dedim ki biz bunu, bugüne kadar Giresun Yağlısı olarak veriyorduk. Çarşıbaşı’nın fındığı da dünyada kalite yapmış marka bir fındıktır” diye konuştu. 

Kendisinin ciddiye alınmadığını ifade eden Kılıç,  “"O zaman fındığımı geri verin" dedim, “alamazsın" dediler. Ardından TMO’nun kapısını kapattılar. Bizi yaka paça dışarıya attılar. Sonrasında jandarma çağırdım. Jandarma geldikten sonra eksper bana yalvardı, "abi buradan git" dedi. Bir haksızlık olduğu kesin”

Jandarmada ifadesi alınan Kılıç TMO’da görevli memura hakaret ve tehdit ettiği iddialarını yalanladı. Fındığını verdikten sonra randıman kağıdında taban fiyatı 17 TL olan fındığını 17.60 TL yazması gerekirken 16.80 TL’ye bağlandığını kaydeden Kılıç, randımancının yanına giderek bu fiyata fındığını veremeyeceğini söylediğini aktardı. 

1980 - 84 yılları arasında FİSKOBİRLİK’te İl Temsilcisi olarak görev yapan Kılıç, 17 TL taban fiyatlı Giresun Yağlısı olan fındığını 16,5 TL taban fiyatlı levant kaliteden işlem yaptığını iddia ettiği randımancı Y.B’den ve kendisine hakaret ettiğini iddia ettiği M.U. isimli memurdan şikayetçi oldu.


Levant Kalite Fındık: Daha az yağ içerir. Trabzon ve bir bölümü ile Ordu, Samsun,Bolu, Sakarya, Zonguldak ve Bartın illerinde yetişir. 

Giresun Kalite Fındık: Tadı ve içerdiği yağ oranı ile yeryüzünün en üstün özellikli fındığıdır. Giresun ile Trabzon'un Beşikdüzü, Vakfıkebir, Çarşıbaşı ve Akçaabat ilçelerinde yetişir.