61SAAT HABER SERVİSİ –Trabzon Ortahisar Ziraat Odası, Trabzon Muhtarlar Federasyonu, Trabzon Ortahisar Muhtarlar Derneği, Türkiye Emekliler Trabzon Şubesi, Trabzon KESK Şubeler Platformu, Trabzon İli Fındık Üreticileri Yardımlaşma Dayanışma Derneği Yönetim Kurulunun katılımıyla  ‘Fındık’ konulu bir basın açıklaması düzenlendi.

Trabzon Gazeteciler Cemiyetinde düzenlenen ve 6 dernek temsilcisinin katıldığı toplantıda konuşan Trabzon İli Fındık Üreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İsmail Albayrak, dikkat çeken açıklamalar yaptı. 

Albayrak, “Derneğimiz, 2010 yılında da İtalya ve İspanya’da  9 Avro, ülkemizde  3.60 - 4.00 TL.fiyatlarını açıkladığı zaman, Trabzon’daki  tedarikçi  temsilcileri, paniğe   kapılmış, yaptıkları  sömürüyü örtme çabasına girerek,yerel basınımıza özel demeç vererek bizleri karalamaya çalışmışlardı.

Sömürü  açığa çıktı.Japonya’da  208 TL.ABD’de 190 TL.İtalya-İspanya’da 37 TL+%40 üretim desteği ile 45TL. bir kilo kabuklu  fındık  satılırken, ülkemizde , 3 TL ile 10 TL. arasında işlem görmesini bizlere yetkililerden birileri  izah etsede, bizlerde üreticinin günahı nedir? öğrensek.  yılardan beri  soruyoruz.

Avrupa’lının  yenmeyen fındığı niçin  bizlerden 4-5 kat daha  pahalı? Şimdi ise şapka düştü kel  göründü,  

Avrupalı  vatandaş diyor ki; Türk fındığı  bizimkinden en az 11 TL. fazla  olması lazım. Yani  demek  istiyorlar ki; bizler  37 TL. artı % 40 devlet  üretim  desteği ile 45 TL.+ 11 TL. fazlası, ne olur?  Soruyoruz?  Bilmiyor ki,  ülkemizde  fındık  fiyatını tefeciler  3 TL’ye  kadar  düşürdü” dedi.

TMO AYNI OYUNU OYNADI
Albayrak, sözlerine şu şekilde devam etti: “TMO randıman düşük diye, üreticinin fındığını geri çeviremez. İsmi üstünde , randımana  göre fiyat  ödemesi yapıyorsun. TMO geçmişte yine  aynı  oyunu  oynadı. Tefecinin ekmeğine  yağ sürdü, yine sürmeye devam ediyor. TMO zirai üretime sahip çıksaydı, her yıl milyarlarca dolar tahıl ürünleri ithalatı yapılmazdı. Fiskobirliği  ayağa kaldırmıyorlar. Fiskobirliği  ayağa kaldırsalardı, binlerce ortağı olan Trabzon merkez müdürlüğünde 18 yandaş ile kongre  yapmazlardı. Fiskobirliği  işlevsiz  bırakanlar, TMO’yu  zaman, zaman  devreye  sokup, üreticinin  tepkisini önlemeye çalışıyorlar.

Geçmişte nerde ise diğer fındık  çeşitlerinden 1-2’ TL noksan değerde satın alınan Giresun sivrisi  denen fındığı bunun  piyasası yok yinede 3 TL’ye alalım deniyor. Şimdiye kadar niçin  böyle  bir tavır ortaya koyamadılar? Şimdi ise bu gücü kimden alıyorlar?. Bunun tez elden önlenmesini istiyoruz”

DÜNYADAN ÖRNEKLER VERDİ
Dünyadan Türk fındığı ile ilgili ifade edilen örnekleri paylaşan Albayrak, “İtalyan diyor ki; “ İtalyan fındığı Türk fındığının  kalitesine  erişemez. Hem rekoltesi, hem  kalitesi, hem de  lezzetiyle  Türkiye,  Dünya  fındık  sektörünün   başkenti. Bu nedenle fiyatta belirleyici rolü Türkiye üstlenmiş durumda” fındıkları 40+47 randıman  geliyor.

İspanyalı diyor ki “Türk fındığının kalitesi yanında bizimkinin değeri yok, randıman 37, kaliteli değil, iç  piyasa da tüketilmiyor.” Azerbaycanlı  diyor ki; “Azerbaycan’da  ortalama  randıman 40, Türkiye’den  çok  düşük”  Gürcistanlı diyor ki ; “Gürcistan   fındığı  ortalama 37 randıman, Gürcistan’da iç piyasa tüketimi neredeyse  sıfır, Türk fındığının kalitesiyle  yarışamaz”

Kıymetli arkadaşlar, bu tablo karşısında, birileri hala  sıkılmadan dünya fındık üretiminin arttığını, özellikle Gürcistan’ın  bizim  fındığımıza rakip olduğunu  söylemektedirler. Yıllardan beri söyledikleri  yalanlar  açığa çıktı. Bakalım şimdiden sonra hangi yalanlara sarılacaklar” dedi.

TMO’NUN ALIM YERLERİ YETERSİZ

TMO’nun alım yerlerinin yetersiz olduğunu kaydeden Albayrak,  “TMO’nun fındık alım yerlerini gezdik, görevlilerden  aldığımız bilgi, günde ortalama 30 ton fındık alımı yaptıklarını söylediler. 18 ilçemizde  sadece 3 alım yeri var, alım yerlerinin yetersiz olduğunu önceki açıklamalarımızda  belirtmiştik. TMO’nun  bugüne  kadar

ülke  genelinde 41 bin ton alım yaptıklarını, 40 bin  üreticiye’de  90 bin ton alım için  randevu verildiği  açıklandı. 675 bin ton rekolte  açıklandığı göz önüne  alındığında, yapılan alımların, verilen randevuların  yetersiz olduğu gün gibi  ortadadır. Bu güne kadar  yaptığımız tesbit ve açıklamaların haklı ve yerinde olduğu bir defa daha kanıtlanmış oldu” dedi.

FINDIK BORSASI YALANI
Fındık borsasının Almanya’da olduğu iddialarının yalan olduğunu belirten Albayrak, “Avrupa’da  büyük  bir  kuruyemiş  firmasının fındık borsası gibi lanse edildiği ortaya çıktı” ifadelerini kullanırken Fiskobirlik’e çağrı ile devam etti: 
“Trabzon bölgesinde fındık almıyorsunuz , kalkmışsınız “tüm üreticilerin fındığına talibiz” diye açıklama yapıyorsunuz. 11 yıldan beri aldığınız fındığın bedelini, kesinleşmiş  Mahkeme kararlarına  karşın, hukuksuz   tavrınızı  sürdürerek   bugüne  kadar  borcunuzu   ödemediniz. Sizlere hangi üretici  ürün verecek? Üreticilere borcunuzu bir an önce ödeyin de ondan sonra üreticilere söz söyleme hakkınız olsun. 

YILMADAN USANMADAN TEKRARLAYACAĞIZ
Tütün elimizden gitti. Fındık gitmesin, yılmadan, çekinmeden, mücadelemizi Anayasal,  yasal  düzlemlerin  her  safhasında  sürdürelim. Fındığa  alan bazlı destek üreticiyi bahçesinden  uzaklaştırdı. Ayrıca düşük fiyat verilerek fındık geçim kaynağı olmaktan çıkarıldı.

Unutmayalım ki,  üretmeyen  milletler  ayakta  kalamaz. Tekrar, tekrar özellikle  Fındık bölgesi milletvekillerine  sesleniyoruz. Sesimizi  duyurana  kadar, yılmadan, usanmadan, yorulmadan tekrarlayacağız.  Bilinsin  istiyoruz gerçekler. Son bulsun istiyoruz, Fındıktaki sömürü. Tütüne  kota koyuldu, kota düşürüle, düşürüle sonunda üretimi yasak edildi. Fındığa da kota koyuldu. Sonunda Fındık üretimi de yasak edilecek?”