61SAAT HABER SERVİSİ - HES kodunun toplu ulaşım araçları, AVM, kafe gibi alanlarda zorunlu olmasının ardından turistlerde bu uygulamaya tabi tutuluyor. 
Ancak Trabzon’a turistik amaçlı gelen ve HES kodu almayı bilmeyen veya öğrenemeyen bazı Arap Turistlerin büyük zorluk yaşadığı görüldü. 
HES kodu olmaksızın Trabzon’da ki AVM’lere girmeye çalışan bazı Arap Turistler, kapıda durdurulup kod sorulunca bir anda şaşkınlık yaşadıkları kaydedildi. 
Ardından kendilerini Trabzon’a getiren acente veya şirketlerle irtibata geçen turistler, bu firmalar yardımıyla aldıkları HES kodu ile AVM’leri ziyaret edebiliyor. 

AVM’LER BİR HAYLİ İLGİ ÇEKİYOR


Dövizin Türk Lirası karşısında yükselmesi nedeniyle Türkiye’den ucuz ve kaliteli ürünler almak isteyen Arap Turistlerin uğrak yeri olan AVM’ler bu nedenle bir hayli ilgi çekiyor. 
Ancak bazı Arap Turistlerin tüm anlatımlara rağmen HES kodu alamadığı görülürken çalışanların da bu noktada gayretleri boşa gidiyor. 
Ellerinde yabancıların nasıl HES kodu alacağına dair özellikle İngilizce broşür bulunan çalışanların turistlere yardımcı olmaya çalıştığı görüldü. 
Ancak HES kodu alamayan turistler mecburen AVM’ye giremeden geri döndükleri kaydedildi. 

YABANCI HES KODU NASIL ALIR?
HES (boşluk) Uyruk (boşluk) Pasaport Seri Numarası (boşluk) Doğum yılı (boşluk) Soyadı yazarak 2023’e SMS atarak temin edilebilecektir.