61SAAT HABER SERVİSİ

KTÜ Tıp Fakültesi Organ Nakli Merkezi, belki de tarihinde ender görülebilecek bir operasyona imza attı. Burada operasyonu ilginç kılan yapılma şekli değil, operasoynu geçirenler... 
Böbrek yetmezliği çeken Lübnan asıllı ABD vatandaşı 60 yaşındaki Samer Ramadan, kuzeni Fransız vatandaşı 64 yaşındaki Talal Kabara'nın verdiği böbrekle yeniden hayata tutundu. Böbrek nakli   KTÜ Tıp Fakültesinde Prof. Dr. Serdar Türkyılmaz'ın başında bulunudğu, Doç. Dr. İlker Onur Kazaz ve Dr. Öğretim. Üyesi Fatih Çolak'ın da içinde yer aldığı uzman bir ekip tarafından yapıldı. 

Amelmiyatın ardından kendisini iyi hisseden Ramadan, basın mensuplarının da sorularını yanıtladı. 

OĞLU ABD'DE DOKTOR ANCAK KENDİSİ TRABZON'DA NAKİL OLDU! 
Ramadan, "Ben iyiyim, Elhamdüllah her gün daha iyiyim. Benim dönerüm Frans'da yaşıyor. Kendisi kuzenim. Ben de Amerika'da yaşıyorum. Burada daha rahat hissediyorum. Benim eski dedem Trabzon Valisi. 1525.. Ben çok seviyorum Trabon'u. Burada güzel ahlaklı ve güzel insanlar var. Doktorlara da çok güveniyorum. Ne güzel Profesörler var burada. Benim oğlum da ABD'de böbrek doktoru. Ancak ben Trabzon'da ameliyat olmayı tercih ettim" dedi. 

TÜRKİYE'DE ORGAN NAKLİNDE SON DURUM! 
KTÜ Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. De. Şükrü Ulusoy, ilk olarak Türkiye’de organ naklinde yaşananlara dikkat çekti. 
Ulusoy, “Malumunuz olduğu üzere böbrek nakli gerçekleştirdik. 2007 yılından beri yüz küsurtane böbrek nakli başarıyla uygulandı. İstenilen seviyede değiliz. Bağışların çok iyi olması lazım. Böbrek nakli iki şekilde yapılır. Kadavra ve canlı vericiden. Kadavra dediğimiz tıbben beyin ölümü gerçekleşmiş hastadan, kendisi veya yakınları tarafından bağışlanması suretiyle bu böreğin değerlendirilerek sistem dahilinde hastalara nakledilmesidir. Sağlık Bakanlığının organizasyonu var. 

TÜM HASTALARIN VERİLERİ SAĞLIK BAKANLIĞINDA... 


Bu yeni organizasyon değil. 2000’li yıllardan itibaren daha da geliştirildi. Tüm hastaların verileri sağlık bakanlığında mevcut. Kadavra çıktığı zaman bu kadavradan tıbben uygun olduğuna karar verildikten sonra doku grupları çalışılıyor. Tıbben engel yoksa bu verilen bakanlığına yansıtılıyor. Daha önce bekleme listesinde olan hastalardan puanlama neticesinde ilk 5 veya 10 kişilik sıralama belli oluyor. Bizde bu sıralamaya göre hastaları süratle çağırıyoruz. Bunda son tetkikleri yapılıyor. Kurul, bu sıralamaya göre tıbben engel yoksa buna okey dediyse bu nakil gerçekleştiriliyor. 
Bugün için Türkiye’de ki nakillerin büyük çoğunluğun maalesef canlıdan yapılıyor. Kadavradan olan böbrekler daha önemli. Kadavradan yapmazsınız bu böbrekler toprak olacak. Canlıdan olan nakillerde iki böbreklerden bir tanesi alınıyor. 

TÜRKİYE’DE DİYALİZ HASTASI 65 BİN KİŞİ

Türkiye yaklaşık 23 bin 25 civarında bekleyen hasta var. Bu mertebede ne kadar diyaliz olan hasta var derseniz 65 bin civarında. Bunların bir kısmı kendileri istemiyorlar, çeşitli nedenler, bir kısmının tibbi engeli oluyor. O nedenle havuzu etkin şekilde arttırmak, ondan önemlisi hastalarımıza hayat demek olan böbrekleri sunmak lazım” dedi. 

Ameliyatı gerçekleştiren Prof. De. Serdar Türkyılmaz ise, “7 - 8 ay önce polikliniğimize başvurdu. İngilizce başvurdu. Şaşardık aslında. Lübnan asıllı. Daha sonra dünyanın farklı taraflarına yayılmışlar. Amerikan vatandaşı. Daha sonra Karadeniz Bölgesinde iş yapmak için bulunurken nakil başvurusunda bulundu. Canlı vericin var mı? Diye sorduk. Olacak dedi. Fransa’dan geliyor dedi. O Lübnan asıllı Fransız vatandaşı. Hazırlıklar yapıldı. Her hangi bir problemleri çıkmayınca, nakile mani halleri olmayınca geçen hafta ilk nakillerini yapmış olduk. 
Bizim açımızdan ilkler oldu. 
Hasta gayet iyi. Kendisi de gayet rahat. Her hangi bir problemimiz yok. Şu ana kadar gayet başarılı şekilde gitti. 
Bu bölgede yaşıyor. Bizim yaptığımızı biliyor. Bize de güvendi, başka yere gitmek istemedi?” Diye konuştu. 

Prof. De. Ulusoy sözlerini şu şekilde tamamladı: 
Burayla bağlantısı var. Eski paşalardan dedesinin olduğunu söyledi Trabzon’da. Yurt dışında böyle nakil hizmetleri, çok pahalı. Her ülke bunu resmi olarak karşılamıyor. Bugün ABD’de, öyle karşılama vs. Oranları çok düşük. Bunu bilen hastalar var. Bu açıdan Türk vatandaşlığı da olduğu için kolaylıkla geliyor. Yabancı olduğunda sistem değişir. Kadavradan kendi vatandaşlarımızı önceliklendirecek durumundayız. Canlıda farklı oluyor. 
Hem güvendi, hem de mali açıdan daha uygun. Gelip gidiyordu.