Yörenin toprak yapısı, iklim, yağmur, güneş gibi faktörlerle uyumlu olan meyve çeşitlerinin ‘tutma’ oranının yüksek olması ve aşina olunan lezzetlere duyulan özlem yerel meyvelere olan ilginin en önemli sebepleri arasında yer aldığı kaydediliyor.   

Trabzon’da “Unutulmaya Yüz Tutmuş Yerel Meyve Çaşitlerinin Korunması Projesi”, 2016 yılında  Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesi arasında yapılan protokolle hayata geçirildi.

Projenin amacının, Trabzon’da yok olmaya yüz tutmuş, bölgemize has, yerel elma, armut ve erik çeşitlerinin korunmasını sağlamak olarak ifade edildi. 

Projenin ilk aşaması Trabzon’un 18 ilçe ve köylerinde verimi yüksek, kaliteli meyve çeşitlerinin tespiti ile başlanırken, daha sonra bu ağaçlardan kalemler alınarak çöğürlere aşılamalar yapıldı. 

2017 yılında 2000 adet elma, 2000 adet armut ve 500 adet erik meyveleri çoğaltılarak damızlık kapama bahçeler tesis edildi. 2018 yılında da aynı sayılarda elma, armut ve erik fidanının aşılanarak yeni bahçeler tesis edilecek. 

Maçka, Esiroğlu fidanlığında yer alan tesiste üretimi yapılan meyveler arasında demir elması, Laz elması, Yomra elması, sandık elması gibi elma çeşitlerinden 10 adet; eğrisap armudu, değirmen armudu, Çepni armudu, bardak armudu gibi armut çeşitlerinden 10 adet; hanım eriği, İstanbul eriği, kara erik gibi erik çeşitlerinden de 5 adet erik çeşidi yer alıyor.