61SAAT HABER SERVİSİ

İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce’nin katıldığı Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Valilik A Toplantı Salonunda başladı.

Trabzon’un yeni Valisi İsmail Ustaoğlu’nun da katıldığı toplantıda uyuşturucu ile mücadeledeki gelinen son durum anlatıldı. 

Toplantıda konuşan Vali İsmail Ustaoğlu "malum olduğu üzere gençlerimizin baş belası ülkemizin sıkıntılı konuları başında malum uyuşturucu konusu geliyor. Bu alanda devletimiz kararlılıkla bununla mücadelede farklı usuller belirler. Bunların en önemlisi 2017 yılında başbakanlık genelgesiyle çıkan bağımlılıkla mücadele il kurumları oluşturuldu. 
Tabı burada bu mücadelede ülkemızde her kesımın elını taşın altına koyması ıcın çok anlamlı bır çalışma baişlamıs oldu.haliyle burada her ilde uyuşturucuyla mücadele eylem planları yapıldı. 5 yıllık. 
Bugün özellikle sayın bakanımızın himayesinde ülkemizin her yerinde bu saat itibarıyle bağımlılıkla mücadele komisyonları toplanması kararı alındı. Bu çok anlamlı bır karar. Hem toplumda duyarlılığı arttırma ve farkındalık artırma adına anlamlı bir saati türkiye genelinde hep birlikte yasıyoruz.  
Herkesin bir şekilde canını açıtan türkiyenin ne nyazıkkı kronik problemi ama son yıllarda yapılan çalışmalarda güzel sonuçların alındığı gerçek bu konuda ilimizde neler yapıldığını halk sağlığı başkanımız bizlere anlatacak. 

İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce "sayın valimizin belirttiği gibi burada uyuşturucu mücadele komisyonumuzun her ay toplantıları yapılıyor bu ayki toplantıya bizler iştirak ederek içişleri bakanlığı olarak duyarlığımızı biraz daha arttırmak ve illerimizde neler yapıldığı yerinde görmek aynı zamanda işiçleri bakanlığına ihtiyaç olan konularda gereklı katkıyı sağlamak amacıyla bugun tüm illere yayıldık." .İçişleri bakanının selamını ileterek söze devam eden İnce "Tüm illerde valilerimiz ilçelerde ise kaymakamlarımız başkanlığında tüm Türkiye de uyuşturucuyla mücadele alanında yapılan çalışmalar ve yapılan mücadelenin geldiği nokta ve bundan sonra alınması gereken tedbirler hakkında bir değerlendirme yapıyoruz. Uyuşturucu mağdurlarımız Türkiye’deki en hassas noktalardan bir tanesi bizde içişleri bakanlığı olarak başta terörle mücadele olmak üzere özellikle son dönemde şiddetli mücadele veriyoruz. Baktığınızda terörle mücadele ve uyuşturucuyla mücadele iççice birlikte olması gereken bir çalışma uyuşturucuyla mücadele ettiğinizde terörle mücadele de etmiş oluyoruz çünkü teröre finanse eden en büyük etken uyuşturucu. Son dönemde uyuşturucu yakalama konusunda uyuşturucu baronlarının adalete teslim edilmesi ve uyuşturucu kullanımının bitirilmesi ve en aza indirilmesi ile yaptığımız mücadeleler aldığımız sayılar istenilen düzeyde mi tabi değil bunu daha ileri götürerek bitirmek noktasında bir hedefimiz var. Bu hedefte yaptığımız mücadele önemlidir. Bu yaptığımız toplantılarda alınan kararlar önem arz ediyor. Sahada bunu uygulayamazsak bunu başaramazsak sonuç alma imkânımız olumsuzlaşacaktır."

Okullarda mücadele

"Özellikle okullarımızın güvenliğinde aldığımız tedbirlerle güzel yere geldik" diye konuşan İnce sözlerine şöyle devam etti; "Daha önce aldığımız kötü haberleri almamak için güzel şeyler yaptık. Okullarımıza güvenlik görevlileri görevlendirdik, okulları güvenlik kamerasıyla donattık bu anlamda gerekli tedbirler alıyoruz. Yine okul idareleriyle ve milli eğitim bakanlığıyla yaptığımız çalışmalar neticesinde alınan tedbirler sonuç veriyor. İllerimizde oluşturduğumuz narkotimlerle beraber yapılan mücadelede  bizim mücadeleyi başarılı kılıyor. Sivil toplum örgütlerinin bize yaptığı destek çok önemli başta Yeşilay’ımız olmak üzere çok teşekkür ediyoruz ama yeter mi yetmez daha ileri gitmeliyiz. Bu toplantıları her ay yapıyoruz 3 aylık periyotla da bakanlığımızda izliyoruz. Her ilde ne yapılıyor aksayan bir nokta var mı? Bu anlamda bir izleme komitesi kurduk bu komiteyle 3 aylık dönemlerle illerden alınan raporları inceliyoruz.Diğer bir husus okul kantinleri hakkında yaptığımız çalışmalar valilik ve kaymakamlıkların kararıyla emniyet müdürlüğümüzün aldığı tedbirlerle bunları takip ediyoruz." 

"Uyuşturucu için kullanılan binaları sıfırlamak için aldığımız tedbirler önemli, bu binaları yok etmeye çalışıyoruz. Trabzon bu konuda çok ileri çok yol kat etti. Kafeler kıraathaneler barlar bunlar takibimizde bu anlamda uyuşturucu satan gençleri alıştıran aracılık eden kim varsa ensesinde olmaya gayret ediyoruz bu yaptığımız çalışmaları n sonucunda daha iyi noktaya gelmeyi arzu ediyorum. Fakat bu uyuş. Konusunda ne kadar fazla yakalama sayımızı artırsakta bu anlamda yapılan mücadele son noktaya gelse de söyle bir handikabımız var uyuşturucu üretimi miktarı arttı. Eski yıllara baktığımızda üretim miktarı beşken dokuza çıktı. Bu yüzden mücadeleyi daha ileri taşımalıyız. Ama sevindirici bir rakam var uyuşturucu ölümlerde 2017 - 2016 900 içinde bir rakam vardı. Adli tıptan aldığımız verilere göre 500’lü rakamlara ineceğini görüyoruz. Bunları daha da aza indirmeyi hedefliyoruz. Bu toplantının Trabzon’a hayırlı olmasını diliyorum inşallah bu beladan gençlerimizi geleceğimizi kurtaracağız bu konu terörle eş değer bunlar aynı kefede değerlendirilmeli ve bu mücadelemizi toplumun her kesimiyle yardımlaşarak halledeceğiz."