Trabzon'da Başbakanlık Basın, Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünce hazırlanan "Uyuşturucu ile Mücadele Eylem Planı"na yönelik iletişim stratejisi kapsamında, "Uyuşturucu ile Mücadele ve Haber Dili" konulu toplantı düzenlendi.
Trabzon'daki basın yayın çalışanlarına yönelik bir otelde düzenlenen toplantıda konuşan Vali Yardımcısı Ayhan Yazgan, uyuşturucu ile mücadelenin ülkelerin temel problemi olduğunu söyledi.

Türkiye'nin de temel problemlerinden birinin uyuşturucuyla mücadele olduğunu dile getiren Yazgan, "Uyuşturucu terörün de finansman araçlarından en önemlisi. Giderek çok küçük yaşta uyuşturucuya başlandığını görerek, sorunun ne kadar büyük olduğunun farkındayız. Mücadelenin zamanı çoktan gelmiş ve hükümetimiz, devletimiz ulusal bir eylem planı hazırlamıştır. Uyuşturucuyla mücadele sadece polisin, jandarmanın görevi değil, tüm kurum ve kuruluşların görevidir." dedi.

Basın, Yayın Enformasyon İl Müdürü Sadettin Kaşıkçı ise uyuşturucuyla mücadelede basının önemine dikkati çekerek, "Toplumsal virüse karşı hep beraber mücadele etmeliyiz. Bizler bu mücadeleden birey olarak sorumluyuz. Bunun yanında gazeteci olarak daha bir sorumluyuz. Çünkü yaptığımız bir haber, yayınladığımız bir görüntü riski artırabilmektedir." diye konuştu.

Yapılan araştırmaların, haber dilinin, risk gruplarında tetikleyici olabildiğini gösterdiğini belirten Kaşıkçı, "Maddi ve manevi boşluktaki gençler bir haberde okudukları ya da gördükleri karşısında savunmasız kalabilmekte, belli bir sürecin sonunda kendini bir anda kullanıcı ya da satıcı olarak bulabilmektedir. Burada da gazetecilere önemli bir sorumluluk düşmektedir. Biz, haberlerimizde yeni ve daha güzel bir hayatın mümkün olduğunu işlersek, onlara tedavi noktasında cesaret vermiş oluruz." ifadesini kullandı.

Trabzon AMATEM'den Uzman Psikolog Faruk Bozkır, sentetik madde kullanım oranları hakkında bilgilendirmede bulundu.

Dünyada kullanım oranlarının yüksek olduğunu kaydeden Bozkır, şunları söyledi: 

"Dünya üzerinde ciddi bir problem. Dünyadaki oranlara göre Türkiye'de kullanım oranları epey düşük ama yine de problem arz etmektedir. Emniyetin en son verilerine göre sentetik madde kullanımında 15 ile 24 yaş grubu yüzde 2,9, 25 ile 44 yaş grubunda yüzde 2,8, 45 ile 64 yaş grubunda yüzde 2,3 olduğunu görüyoruz. Bu değerlendirmeyi Trabzon özeline aldığımız zaman yüzde 2,9 bağımlılık oranı karşımıza çıkıyor. Bu nedenle Trabzon'da AMATEM merkezi oluşturuldu. Hastalarımız polikliniğimize başvurarak tedavi olabilirler. Hastanın tedaviyi kendinin istemesi temel prensibimiz."

Bozkır, medyanın bu konuda haber dilinin önemli olduğunu da vurgulayarak, "Medyanın çözüm odaklı haber yapması daha sağlıklı olacaktır. Medyanın dili bu bağlamda bizim için çok önemli. Medya eğitici bir güç değil ama eğimleyici bir güç. Medyanın önemi asla tartışılamaz. İnsanları idollere yaklaştırmada ve kanalize etmede son derece önemli. Hitap ettiğimiz kitle gençler. Bu nedenle verilen haberin şekli ve dili çok önemli. Bu içerikteki haberler bilgi içermemeli ve öğretici olmamalıdır." dedi.

Haberlerde AMATEM vurgusu yapılması ve çözüm odaklı dil kullanılması gerektiğine işaret eden Bozkır, "Bilimde, sanatta, sporda başarılı insanlar ön plana çıkartılarak örnek alınmaları sağlanmalıdır." ifadesini kullandı.