Konuyla ilgili ortak açıklamada bulunan Tmmob İnşaat Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat mühendisliği bölümü şu ifadelere yer verdi;

Artvin ilimizin Arhavi, Hopa ve Borçka ilçelerinde meydana gelen ve can ve mal kayıplarına sebep olan afet için ülkemize, Artvin halkımıza ve tüm milletimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Kaybettiğimiz canlara Allah'tan rahmet, ailelerine sabırlar diliyoruz. Afetin sebep olduğu maddi kayıpların da devletimiz tarafından biran önce telafi edilmesini, mağdur olan vatandaşlarımızın daha fazla sıkıntı yaşamadan bu mağduriyetlerinin biran önce giderilmesini bekliyoruz.
 
         Öncelikle şunun net bir şekilde bilinmesini istiyoruz; dünya var olduğundan bugüne bu tür veya buna benzer şekilde milyonlarca olay meydana gelmiştir. Kısaca "doğa olayı" olarak tanımladığımız bu vak'aları "doğal afet" haline getiren ne yazık ki biz insanlarız. Yıllardır, "Doğa olayları doğal afete dönüşmesin" demekten ve bu olay ve afetlerin hepsinden hemen sonra hassas noktaları içeren açıklamalar yapmaktan bıkmadık ama artık "DUR" denmelidir. Kent planlamalarındaki usulsüz müdahaleler, plansız yapılaşma, kentsel, kırsal alanlarda projesiz altyapı çalışmaları, bölgemizde özellikle dere ve havzalara bilimsel ve teknik çalışmalar olmadan müdahaleler ve buna benzer birçok konuda yaptığımız uyarıları yenilemekten de bıkmayacağız.
 
         Arhavi, Hopa ve Borçka'da meydana gelen ve afete dönüşen bu olayın ardından, uygulamadaki gibi bilimsel ve teknik bilgi ve donanıma sahip olmadan kamuoyuna açıklamalar yapıldığını üzüntü ile izlemeye başladık. Bilim ve teknik dışında yorum, açıklama yapanların, fikir yürütenlerin bu olayı afete çeviren zihniyetten farkı yoktur. Bilinmelidir ki 50 yıldan fazla bir süredir bölgemizde bu doğa olayları, doğal afete dönüşmekte ve ilgili, ilgisiz, bilgili, bilgisiz olduğuna bakılmadan herkes konuşmakta, sadece suçlu aramaya odaklanmakta, çoğu kez de yanlış noktalara yönelinmektedir.
 
         Afete dönüşen bu olayın ardından Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, İnşaat Mühendisleri Odası Trabzon Şubemiz ve Artvin Temsilciliğimizce bir heyet oluşturulmuş, bu heyet yerinde incelemelerine hızlı bir şekilde başlamış ve saha çalışmasını tamamlamıştır. Heyette KTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Metin HÜSEM, Prof. Dr. Ömer YÜKSEK, Doç. Dr. Mehmet AKKÖSE, Doç. Dr. Süleyman ADANUR, Doç. Dr. Servet KARASU, Doç. Dr. Erol ŞADOĞLU, Yrd. Doç. Dr. Zekai ANGIN, Yrd. Doç. Dr. S. Banu İKİZLER, Yrd. Doç. Dr. Murat KANKAL, Arş. Gör. Sinan NACAR, İMO Trabzon Şubesinden Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Mustafa TİRYAKİ, Yönetim Kurulu Üyeleri Cemil ÖZCAN, Tuğçe ANILAN, İMO Artvin Temsilciliğinden Temsilci Ferit DEMİRÖZ, İnş. Müh. Nurhayat ZAİM yer almıştır. Heyet, geniş saha incelemesinin ardından raporlama çalışmalarına başlamıştır. KTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü ve İnşaat Mühendisleri Odasınca oluşturulan heyetin düzenlemekte olduğu rapor da kısa zamanda tüm kamuoyu ile paylaşılacak, ilgili kurum ve kuruluşların da tamamına iletilecektir.
 
         Bu tür olayların yeni afetlere dönüşmemesini, herkesin bu olay ve afetlerden ders çıkarmasını diliyoruz.