61SAAT HABER SERVİSİ - Trabzon'un ve Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden bir olarak kabul edilen Çaykara ilçesindeki Uzungöl'de imar barışına aykırı olan yapılar yıkılmaya devam ediliyor.

Yoğun güvenlik önlemleri eşliğinde yöne halkının tepkisine rağmen yıkımlar devam ederken bugün flaş bir gelişme yaşandı. 

Uzungöl'de yapıları yıkılan vatandaşlar Trabzon Valiliğinin önüne gelerek burada basın açıklaması yapmak istedi. 

Valiliğin önünde izinleri olmadığı için polis, Uzungöl sakinlerinin basın açıklaması yapmasına izin vermedi. Bunun üzerine grup kendi içinden 2 temsilciyi seçerek Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu ile kamamında görüştü.
Bu görüşmenin ardından ise toplanan grup Valiliğin hemen karşısında ki parkta bir basın açıklaması yaptı. 

Grup adına konuşan Hasan Düzgün,  “Gayriresmi uyarılarla, bina yıkılacak,  11 kez İmar Planı oylanmış bir yerden bahsediyoruz. Plan 2005 yılında yapılıp 2009 yılına kadar Uzungöl’de bir tek kaçak bina yapılmamış. 

10 YILDIR İMAR PLANI GELECEK DİYE BU HALK KANDIRILIYOR

2009’da arkadaşımız planı iptal ettiriyor. Uzungöl’de kaos başlıyor. Kaos döneminde yoğun turizm akını başlıyor. İnsanlar çaresiz. Vatandaşların tapulu arazisi var. Araziye bir şey yaparken devlete vergi ödüyor, bankaya çektiği krediyi ödüyor, emeğini iş gücünü katıyor, bütün bu özveriden sonra bu halka bugün İmar Planı yapıyoruz bugün gelecek yarın gelecek diyerek 10 yıldır bu halk kandırılıyor ve yalan söyleniyor. 

Söyleyen kişiler devletin resmi kurumları. En son gelinen nokta 2019 yılının tam bitiminde kara kışa girerken, “Biz sizi yıkacağız” dediler ve 4 - 5 bina yıkıldı. Yıkılan binalar ne bir tepki, ben kavga, zarar verici meta kullanılmadı. Sadece milletin gözünden gözyaşları aktı. Şimdi o bina yıkılırken Suriye’den kaçarak vatanını satan adamlara çadır var, kamp var, yemek var, çocuğunu okula gönderme her türlü imkan var. Ama Uzungöl’de evi yıkılan adama arkadaş senin evini yıktık, al sana bir çadır, al sana 3 gün yemek parası sorulmadı ve hala sorulmuyor” dedi. 

SON UZUNGÖL BELEDİYE BAŞKANI 38 YIL CEZA ALDI
Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok ile ilgili ise suçlamalar yönelten Düzgün, “ Bunların tek suçlusu var. Geçmiş dönemde ki son Uzungöl Belediye Başkanı ve şimdi ki mevcut başkan. Ama kanun, yanlış yapanın yakasına yapışıyor. Gereği yapıyor. Son Uzungöl Belediye Başkanı 38 yıl ceza almış. 17 tane kaçak binaya göz yumduğu ya da o gün ki şartlar öyle gerektiriyordu diye o davranışından ceza aldı. 

HANEFİ TOK İLE İLGİLİ İDDİALAR

Mevcut Belediye Başkanı.. Devletin tespit ettiği 188 kaçak binaya göz yummuş. Bu binalara kendi iş yerinden malzeme satmış. Oranın ilçe başkanına ihale edip, o işçiliğini yaptırıp parasını cebine koymuş. Çaykara’yı 1,5 adam yönetiyor. Uzungöl gibi yıllık 1,5 katrilyon parayı bu bölgeye pompalayan bir buçuk adam yönetiyor. Yarım adamı ilçe başkanı, yarım adamı belediye başkanı, bir yarım adamı da eski ilçe başkanıdır. 

Varsa yürekleri beni mahkemeye versinler. 

MALZEMELERİ SATAN ÇAYKARA BELMEDİYE BAŞKANIDIR… 

Beton binaya yapmayın, çelik konsantrasyon yapmayın, yüksek katlı bina yapmayın dediler. Burada yüksek katlı binası olan arkadaşlarımız var. Bende oranın mevut plan notlarına göre yıkılmasına varım. 6 katlı bina yaptılar. 

6 katın 4 katını yıkacaksın. senin hakkın 2,5 kattır. 6 kata çıkılıncaya kadar ona beton satan, ona kapı satan, ona imaj borusu satan, ona müsade eden parayı cebine koyduktan sonra da gidip mühürleyen şimdi yıkımına sebep olan Çaykara Belediye Başkanıdır. Buradan sayın Cumhurbaşkanına, Özellikle İçişleri Bakanına.. sayın bakanım size sesleniyorum. Bu kişi görev suçu işlemiştir. Onu görevden alma yetkisi size aittir. 

BUNDAN SONRA UZUNGÖL’E GELEMEZ

Bizi mevcut belediye başkanı ile mahkemelik etmeyin. Onunla uğraşmak istemiyoruz. O zaten bundan sonra Uzungöl’e gelemez, oraya belediye başkanı da yapamaz. Onu görevden alın. Halkın öfkesi dinsin.. 

Uzungöl’ün plan notlarının dışında yapılan bütün binaların yıkımına asla ağzımızı sesimizi çıkarmayacağız. 

İnanın, devletin kurumlarının tamamı, Valilik, Çevre Şehircilik, Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu, Çevre Bakanlığı, Turizm Bakanlığı.. Yani bu bölgeyle ilgili bütün kurumlar inanın ihmal davrandılar. Mahkemelik olursa bizim bunları her yerde anlatırız. 

BU HALK YÜZDE 90 OY VERDİ

Gelin sizinle kavga etmek istemiyoruz. Sizinle mahkemelik olmak istemiyoruz. Lütfen gereğini kim yapacaksa yapsın. Aam en önemlisi Çaykara Belediye Başkanı, Çaykara AK Parti İlçe Başkanı, derhal ama derhal çünkü bu halk inanın yüzde 90 oy verdi.. 

Biz İmar Planını dışına çakan, İmar plan notlarına aykırı yapına bütün binalara uygulanacak her türlü yaptırıma bu halk asla karşı çıkmayacaktır” dedi. 

HDP'YE OY VERECEĞİZ SÖYLEMİ... 

Bu arada Düzgün'on konuşması sırasında araya giren bir vatandaş, "AK Parti'ye oy verdik bundan sonra HDP'ye oy vereceğiz" sözleri ise dikkat çekti. 

BELEDİYE ÖNÜNDE PROTESTO...
Vatandaşların valilik önünde ki protesto eyleminin ardından ise Trabzon Büyükşehir Belediyesinin önüne gittiği belirtildi. Burada "Millet Burada, devlet nerede?", "Başkan buraya" sloganları attığı belirtildi. 

TRABZON BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KABUL EDİLDİ
Vatandaşların burada sloganlar atması sonrasında ise Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından kabul edildiği belirtildi. Uzungöllüler, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Atamanile ile belediyenin toplantı salonundabir toplantı gerçekleştiridği belirtildi. Bu toplantıya basınmensupları alınmadı.