61SAAT HABER SERVİSİ

Trabzon’un Ortahisar İlçesi’nin en işlek caddelerinden biri olan Uzunsokak Caddesi’nde eşi benzeri fazla görülmemiş bir olay yaşandı.

Eski Sosyal Güvenlik Binası’nın yerine açılması planlanan LC Waikiki mağazası için yapılan yangın merdiveni tepkilere neden oldu.

Hemen cadde üzerine indirilen yangın merdiveni hem görsel açıdan hem de uygulama açısından rahatsızlığa neden oldu.

USTAÖMEROĞLU ‘HİÇ TOLERANSI OLMAYAN UYGULAMA’

Uygulamaya kimin izin verdiği merak konusu olurken konuyla ile ilgili olarak Trabzon Mimarlar Odası Başkanı Gürol Ustaömeroğlu açıklamalarda bulundu

Ustaömeroğlu, ‘’Hiç bir kanuna nizama şehirciliğe, mantığa, mimarlığa, estetiğe uymayan bir uygulama. Günümüzde hiç affedilmeyen ve hiç toleransı olmayan uygulama yangın ve yangın kaçışlarına ait olan uygulamadır.  Bu örnekteki gibi eski mevcut binalara ait normal merdivenler zorunluluk hallerinde yangın merdiveni olarak da kullanılabilir hale getirilirken bu yapıda niye böyle bir ucube yapıldı anlam veremedik. Derhal yeniden değerlendirilip  bu çirkin yapının şehrin en işlek caddesini baltalayan görüntünün ortadan kaldırılması gerekir’’ şeklinde konuştu

YAYLALI, ‘’YANGIN YÖNETMELİĞİNİN ZORLADIĞI DURUMLARDAN BİR TANESİ

Trabzon İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mustafa Yaylalı ise, ‘’Maalesef yangın yönetmeliğinin izin verdiği, hatta bunu yapmaya zorladığı durumlardan birisi bu. Böyle çok örnekleri var Trabzon'da. Eskiden yeni yapılan binalarda da böyle uygulama yapılıyordu. Yönetmelik değişikliği ile yeni binalardan kaldırıldı. Ancak eski binalarda halen devam eden bir uygulama. Özellikle kent merkezlerinde bitişik nizam ticari yapılaşma alanlarında mevcut binalarla ilgili yeni bir çözüm üretilmelidir. Bu binada bir şekilde tüm kullanıcıların erişebildiği bir mahal bulunmuş yine de. Yönetmeliğe göre herkesin erişebileceği alanlar oluşturulamayan mevcut binalar var. Yeni ve esaslı bir düzenlemeye acilen ihtiyaç var’’ dedi.

YAYLALI, ‘ESTETİKTEN UZAK DURUMLARA NEDEN OLUYOR’

Yaylalı ayrıca, ‘’Binada herhangi bir yangın ve benzeri durumlarda insanların kaçış ve binadan uzaklaşabilmesi için zorunlu alanlar bunlar. Ancak bu zorunluluk görsel açıdan bazı durumlarda estetikten uzak bırakacak uygulamalara sebep olabiliyor. Yangın yönetmeliği estetiği önemsemez. Yapılması sadece iyi değil, zorunlu bir durum’’ ifadelerini kullandı.