Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Sürmene ilçesinin Aksu Mahallesi’nde devam eden yangın soğutma çalışmalarını inceledikten sonra gazetecilere açıklama yaptı.

Son 24 saat içerisinde 11 ilçede 37 noktada, farklı zaman dilimleri içerisinde örtü yangını diye tabir edilen orman yangını meydana geldiğini belirten Ustaoğlu, dün akşamdan itibaren başta Tarım ve Orman Bakanlığı personeli ve yangına müdahale araçları, Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleriyle yoğun şekilde yangına müdahale çalışmalarının devam ettiğini aktardı.

YANGINLAR DEVAM EDİYOR

Ustaoğlu, toplamda 98 araç, 450 personelle ilin farklı noktalarında ekiplerin yangın müdahalelerine devam ettiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

* Şu an itibarıyla 30’un üzerinde noktada devam eden yangınlar söndürülmüş olup soğutma çalışmaları sürdürülüyor.

* Şu an 6 ilçemizde 8 noktada örtü yangını devam ediyor. Ekiplerimiz oralarda.

* Özellikle yerleşim yerlerine bunun sıçramaması için gerekli tedbirleri almış durumda ve şu an kontrollü şekilde devam eden bu örtü yangınlarına arkadaşlarımız müdahalelerini sürdürüyorlar.

İÇİŞLERİ’NDEN AÇIKLAMA

İçişleri Bakanlığı, Karadeniz’de farklı noktalarda meydana gelen orman yangınlarının çıkış nedeninin araştırıldığını, şu ana kadar terör ve sabotaj izine rastlanılmadığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Karadeniz’de farklı noktalarda meydana gelen orman yangınlarının, terör örgütünce propaganda amaçlı üstlenildiği belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

* Yangınların çıkış nedenleriyle ilgili takip ve araştırmalar ilgili kurumlar, Bakanlığımız ve valiliklerimiz kanalıyla devamlı sürdürülmektedir, bugüne kadar terör ve sabotaj nedeniyle çıkan bir yangın olduğuna dair bulguya rastlanmamıştır.

* Bölücü terör örgütünce bu tür üstlenmelerin propaganda amaçlı yapıldığı bilinmektedir.

* Bu konuda herhangi bir tespit yapıldığında gerekli bilgilendirmeler resmi kanallarca kamuoyuna duyurulmaktadır, bunun dışındaki açıklamalara itibar edilmemelidir.

Trabzon'da orman yangını! Evler tahliye edildi

YANGINLAR NEDEN ÇIKTI?

Yangınların çıkış kaynağına ilişkin Ustaoğlu, şunları kaydetti:

* Burada şu an mevsim koşulları itibarıyla baktığımızda nem oranı dün yüzde 12’lerdeydi, yani çok kuru bir hava var.

* Diğer yandan hava sıcaklığı normal koşulların üstünde. Hissedilir sıcaklık 24 derece civarında bir hava sıcaklığı vardı dün. Tabii bunlarla birlikte değerlendirdiğimizde vatandaşlarımız bu mevsimde, bahçelerde temizlik çalışması dediğimiz, yöresel tabirle çalı çırpıların temizlendiği, bunların temizlenirken yakıldığı bir dönem bu dönem.

* Tüm uyarılarımıza rağmen, gerek tüm muhtarlarımız aracılığıyla gerek müftülük kanalıyla camilerimizde anonslar da yaptırdık ama maalesef normalin üzerinde havanın seyretmesinden dolayı bu tip küçük çaplı yakılan çalı çırpıdan kaynaklanan, böyle bir anda yayılan bu yangınların olduğunu düşünüyoruz.

“YERLEŞİM YERLERİNE YAKIN BİR YERDE YANGIN YOK”

Ustaoğlu, bunun dışında kamuoyunda farklı sabotaj gibi ifadeler geçtiğini kaydederek, “Şu ana kadar kesinlikle böyle bir şeyin olmadığını yaptığımız çalışmalarda da değerlendirmelerde de az önce ifade ettiğim gibi özellikle bahçe temizliği diye tabir ettiğimiz bu tip çalışmalardan kaynaklandığını düşünüyoruz.” ifadesini kullandı.

“HERHANGİ BİR CAN KAYBI YOK”

Vali Ustaoğlu, yangınlar sonucu oluşan zarara ilişkin ise şunları söyledi:

* Şu an bizim tespitimiz 100 hektarın üzerinde örtü yangını, 10 hektar civarında da fındık bahçelerinde yine zarar olduğunu arkadaşlarımızla bugünkü incelemeler sonucu söyleyebiliriz.

* Herhangi bir can kaybı yok, gördüğünüz gibi arazide örtü yangını şeklinde devam ediyor.

* Üç ilçemizde, yörede kom diye tabir edilen, vatandaşların yazları kullandığı veya otunu içerisine koyduğu 6 ev diyelim, bunlar zarar gördü, yandı.

* AFAD ekiplerimiz, Tarım ve Orman Müdürlüğü elemanlarımız da birlikte gerek fındık bahçelerinde gerek diğer alanlardaki zarar tespitlerine başlamış durumda.

Ustaoğlu, halihazırda tehdit olabilecek düzeyde, yerleşim yerlerine yakın bir yerde yangın olmadığını da ifade etti.

VALİDEN VATANDAŞLARA UYARI

Muhtarlar ve cami imamları aracılığıyla vatandaşları uyardıklarını yineleyen Vali Ustaoğlu, “Sizin de bildiğiniz gibi son 20 gün içerisinde burada, maalesef aralık ayında kurak bir süreci geçiriyoruz. 20 gündür tabiri caizse bir damla yağış yağmadı. Haliyle otlar adeta çıra gibi en ufak bir kıvılcımda parlayabiliyor.” diye konuştu.

Vali Ustaoğlu, vatandaşları, bahçelerinde temizlik amacıyla ateş yakmamaları konusunda uyardı.

RİZE, ORDU VE TRABZON’DA YENİ YANGINLAR

Trabzon’un Dernekpazarı ilçesinde 5 mahallede ve Rize’nin merkeze bağlı Kurtuluş köyü ile Tunca beldesinde farklı noktalardaki ormanlık alanda akşam saatlerinde yangın çıktı.

İhbar üzerine bölgeye Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü ve itfaiyenin yanı sıra İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri sevk edildi.

Şiddetli rüzgar nedeniyle ekipler, yangına güçlükle müdahale ederken bölgeye çevre illerden takviye arazöz ve itfaiye aracı da sevk edildi.

Yangın söndürme çalışmalarına çevredeki vatandaşlar da destek veriyor. Alevlerin kontrol altına alınması için ekipler çalışmalarını yoğun şekilde sürdürüyor.

Ordu'nun Çatalpınar ilçesindeki orman yangınları kontrol altına alınırken, başka noktalarda devam eden yangınlara müdahale devam ediyor.

Ordu'nun farklı ilçelerinde ve farklı bölgelerinde dün sabah saatlerinde çıkan orman yangınları, itfaiye ekipleri tarafından söndürülerek kontrol altına alınıyor. Çatalpınar ilçesinde Güneyce, Karahasan, Fırışlı, Kuşkayası olmak üzere toplam 4 farklı noktada çıkan orman yangınları itfaiye ekipleri ve Fatsa Orman İşletme Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerce vatandaşların da yardımıyla söndürüldü.

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

Ordu Valiliği, yangınlarla ilgili açıklama yaptı.

Açıklama şu şekilde:

* İlimiz genelinde 23.12.2019 Pazartesi günü sabah saatlerinde başlayan ve son 48 saattir etkili olan aşırı rüzgar ve fırtına sonucunda; 19 ilçemizde, 56 farklı noktada, farklı zaman dilimleri içerisinde örtü, fındık bahçesi ve orman yangınları meydana gelmiştir.

* Meydana gelen örtü, fındık bahçesi ve orman yangınlarına; Valiliğimizin koordinasyonunda, Ordu Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, OSKİ ekipleri, İlçe Belediyeleri, Orman İşletme Şeflikleri ve kolluk kuvvetleri tarafından anında müdahale edilmiştir. Çıkan orman ve bitki örtüsü yangınlarının kontrol altına alınarak, yerleşim yerlerine sıçramadan ve vatandaşlarımız zarar görmeden söndürülmesi için yoğun çaba ve gayret gösterilmektedir.

* Bölgemizde meydana gelen orman ve bitki örtüsü yangınlarının büyük çoğunluğu bahçe temizliği kaynaklı yakılan ateşlerden meydana geldiği tespit edilmiştir. Bahçe temizliği sonrasında yakılan ateşler, aşırı rüzgar ve fırtınanın da etkisiyle kontrol dışına çıkmakta ya da söndü zannedilen ateşlerin rüzgarın etkisi ile tekrar alevlenmektedir. Yangınların bir diğer sebebi ise, rüzgardan dolayı havai elektrik hatlarının ağaçlara temas etmesi veya tellerin birbirine sürtünmesidir.

* Diğer taraftan, şiddetli rüzgar ve fırtına nedeniyle 17 ilçemizin 153 mahallesinde elektrik kesintisi ve 295 trafo arızası meydana gelmiştir. Şiddetli rüzgar ve fırtına nedeniyle oluşan elektrik kesintilerini ve trafo arızalarını gidermeye yönelik çalışmalar aralıksız olarak sürdürülmektedir.

* Meydana gelen örtü ve orman yangınları, olumsuz hava koşullarında vatandaşlarımızın daha dikkatli ve duyarlı olması gerekliliği bir kez daha ortaya çıkarmıştır.

* Meteorolojik verilere göre rüzgarın 25.12.2019 Çarşamba günü (yarın) öğle saatlerine kadar kıyı kesimlerde kuvvetli, iç kesimlerde fırtına şeklinde devam etmesi beklendiğinden, örtü ve orman yangını, ev yangını, soba zehirlenmesi, ağaç devrilmesi gibi olumsuzluklara karşı vatandaşlarımızın dikkatli ve tedbirli olması gerekmektedir.

VATANDAŞLARDAN İTFAİYEYE DESTEK

Yangınlara ara vermeden müdahale eden itfaiye ekipleri yoğun bir tempoyla çalışırken, vatandaşlar da geç saatlere kadar mücadele eden ekiplere gıda ve su takviyesinde bulunuyor.

Karahasan Mahalle Muhtarı Mehmet Güler kendi bölgelerinde yaklaşık 1 hektarlık alanın zarar gördüğünü belirterek, itfaiye ekiplerinin ve vatandaşların yardımıyla yangının yaklaşık 1 saat sonra kontrol altına alındığını söyledi.

Öte yandan, Ordu'nun farklı ilçelerinde de çeşitli bölgelerinde orman yangınlarının sürdüğü öğrenilirken, ekiplerin bu kapsamda mücadele ettiği öğrenildi.

İKİ İLÇEDE YANGINLAR KONTROL ALTINDA

Samsun Valiliği, kentin farklı noktalarında çıkan 13 örtü yangınından, Vezirköprü ve Ladik ilçelerindeki yangınların kontrol altına alındığını bildirdi.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, orman alanlarında 17-24 Aralık’ta Havza, Tekkeköy, İlkadım, Vezirköprü, Ladik, Çarşamba ve Kavak ilçelerinde birer, Ayvacık’ta 2, Bafra’da 4 olmak üzere toplam 13 örtü yangınının meydana geldiği belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

* Çıkan örtü yangınlarının 11 tanesi tehlikesiz, 2 tanesi ise az tehlikeli sınıfında yer almakta olup 23 Aralık 2019 tarihinde Vezirköprü ve Ladik ilçesinde çıkan az tehlikeli yangınlar bugün itibarıyla kontrol altına alınmıştır.

* Soğutma çalışmaları devam etmektedir. Çıkan 13 örtü yangınında toplam 4,5 hektar örtü zarar görmüştür.

* Çıkan yangınların sebebi, ilgili birimlerce araştırılmakta olup yangınlara tarla temizliği veya çoban ateşinin sebebiyet verdiği değerlendirilmektedir.

* Ayrıca kuvvetli lodos yangınlara müdahaleyi zorlaştırmaktadır.

* Yangınlara Samsun, Bafra ve Vezirköprü orman işletme müdürlüklerimiz ile ilimizdeki ilgili birimlerimiz tarafından ivedilikle müdahale edilmiştir.

Milli servetin yok olmaması ve benzeri olumsuz durumların yaşanmaması için vatandaşların bu konuda duyarlı olması gerektiği vurgulanan açıklamada, yakılan ateş sönünceye kadar başından ayrılmamanın önem arz ettiğinin altı çizildi.