Aiport haber yazarı Murat Herdem bugün köşesinde Vincin ucundaki Pegasus uçağı içimi acıttı" adlı bir yazı kaleme aldı.

Trabzon'da yaşanan uçak kazasının aşırı gündeme geldiğini belirten Erdem kazayı eğer THY yapsaydı bu kadar üstüne gidilmeyeceğini ifade etti.

İŞTE O YAZI

17 yıldır havacılık sektöründeyim, onlarca pistten çıkma, içerde dışarda sayısız uçak kazası takip ettim... Ancak ilk kez bir uçak kazasında bu kadar alakalı alakasız mikrofonu eline alanın konuştuğu bir olaya tanık oldum. Örneğin Atatürk Havalimanı’nda uçak pistten çıktığında Bakırköy Kaymakamı’nın basın toplantısı düzenlediğini hiç görmedim. Ama Trabzon’daki kazadan sonra Ortahisar Kaymakamı bile demeç verdi!

Veya yine İstanbul’daki kazadan sonra İstanbul valisinin açıklama yaptığına hiç denk gelmedim. Ama Trabzon Valisi kazaya ilişkin an be an bilgi verdi.

Televizyonlar, gazeteler günlerce olay yerinden canlı yayın yaptılar, uçağın bulunduğu bölgeden çarşaf çarşaf fotoğraf yayınladılar.

Havacılık otoriteleri kurtarma çalışmalarını hem twitter hesaplarından hem de basın bültenleriyle üstelik fotoğraflar iliştirerek reklam ettiler. Kurtarma çalışmalarını yürütenler bile kahramanlık destanı gibi kendilerine prim çıkarma derdine düştüler. Düşündüm de acaba o pistten çıkan uçak THY’ye ait olsa valisi, kaymakamı, otoritelerin başındaki isimler bu kadar hoyratça THY uçağının çamura saplanmış görüntüleri üzerinden bu kadar yaygara koparabilirler miydi?

Hiç sanmıyorum... Çünkü buna en başta THY müsade etmezdi. Peki neden Pegasus’un bu durumunu herkes bu kadar rahat reklam malzemesi yapabildi?

Bayrak taşıyıcı olmadığı için mi? Bayrak taşıyıcı olmasa da Pegasus da bu ülkenin milli değeri değil mi? Onun taşıdığı yolcular kullanılarak Türk sivil havacılığı uçtu gitti reklamları yapılırken o ayrımı yapmıyorsunuz da bu tür durumlarda neden bu kadar göz göre göre üvey evlat muamelesi yapılabiliyor?

Tabi Pegasus’un da kendi açısından krizi iyi yönetemediğini söylemek yanlış olmaz. Uçak kazasından sonra yayın yasağı alan havayolu şirketleri de oldu bu ülkede. Ama Pegasus bunu engellemek için hiçbir gayret göstermedi. Doğrudan açık hedef haline gelmeyi engelleyecek hiçbir hamlede bulunmadılar. Vinçin ucunda sallanan Pegasus uçağının o içler acısı halini uzaktan izlediler sadece.

Açıkçası o görüntüler benim içimi acıttı. Üzüldüm, zoruma gitti. Pegasus’un müdahale etmemesini ise hem yadırgadım hem beceriksizlik olarak değerlendirdim.

Umarım bu kazanın sebeplerini değerlendirirken kriz yönetimi konusunda da ciddi dersler çıkarmışlardır.

Tekrarını yaşamamak umuduyla...